Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (18. 5. 2005)

18. 5. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru: $echo Sudosh, ddRescue, Gipfel, Pucko, Visual Dependency Walker, MRampSpy, BlockHost >sklizen.txt

Program sudosh (1.6.2) je vrstva, která leží mezi shellem a aplikacemi. Sudosh zaznamenává všechny vstupy a výstupy a spolu s informací o čase si tyto informace ukládá, takže je pak možné přehrát záznam celého sezení. Od poslední verze je možné nastavit sudosh jako implicitní shell.

Pokud vám už někdy odkráčel pevný disk do věčných lovišť, tak už asi GNU ddrescue (1.0-pre1) znáte. Pro vás ostatní: jedná se o program, který se snaží přečíst celý disk nebo zadaný soubor a moc se snaží být uspěšný. Takže v případě, že narazí na nějakou chybu, neskončí s chybovou zprávou, ale pokračuje dále. Mohu potvrdit, že ddrescue se snaží opravdu moc a osobně mu vděčím za pár gigabytů dat a asi týden zachráněné práce. Nová verze obsahuje vnitřní log, který umožňuje v případě pádu pokračovat od poslední operace.

Gipfel (0.0.1) vypadá jako skvělý nástroj pro určování vrcholků hor a jiných zajímavostí na fotkách. Programu stačí podstrčit fotografii, říci, ze kterého místa jste fotili, určit dvě hory na fotografii, a program vám určí zbylé hory. Stačí určit i jenom jednu horu a program se bude snažit uhodnout zbytek za podmínky, že mu označíte několik vrcholků na fotografii. U těch už ale nemusíte znát jejich název. Nevýhodou programu je absence databáze zeměpisných souřadnic hor, takže s programem, tak jak si ho stáhnete, neurčíte vůbec nic. Pro začátek si sice můžete stáhnout údaje pro Alpy ze serveru alpin-koordinaten.de, ale mít celý svět pohromadě by jistě bylo fajn.

Gipfel

Pucko (0.8.0) je ncurses (pro laiky: to znamená, že funguje v textovém režimu) audio přehrávač, který umí přehrávát vše, co běžný smrtelník potřebuje, tj. OGG, MP3 a MIDI. Akorát přemýšlím, kolik lidí stále pracuje pouze v textovém režimu, kde nemůže spustit např. XMMS? Je sice pravda, že v serverovně nemívám grafické prostředí a přitom asi v polovině serverů, ke kterým chodím, je zvuková karta, obvykle ale v serverovně nemám chuť poslouchat žádnou hudbu.

Pucko

Visual Dependency Walker (1.2.0) je nástroj, který otevře ELF binárku (tj. většina spustitelných souborů pod Linuxem) a zobrazí grafický strom knihoven, které program používá. Lze tak vysledovat možné konflikty knihoven a nebo zpětně sestavit závislost programu na knihovnách.

Visual Dependency Walker

MRamSpy (0.0.1) prohledává paměť počítače a hledá zadaný text. V případě úspěchu vám zobrazí okolí inkriminovaného místa v paměti. Hmm, určitě existuje nějaká možnost, jak to legálně použít… Například …, nebo … No nic, jdeme dál.

root_podpora

BlockHosts (0.3.0) prohledává systémové logy a všímá si neúspěšných pokusů o přihlášení – momentálně OpenSSH a vsftpd; další služby si můžete sami lehce přidat. V případě, že počet neúspěšných pokusů přesáhne definovanou hranici, je IP adresa, která se pokoušela o přihlášení, přidána do /etc/hosts.deny, takže útočník se už nebude moci připojit.

P.S. Po redakční uzávěrce se ještě objevila nová verze Free Pascalu (2.0). Obsahuje lepší podporu vlastností Delphi, podporuje více CPU (mj. AMD64) a platform (mj. Mac OS) a spoustu dalších věcí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.