Hlavní navigace

Onyx Boox AfterGlow 2: čtečka s Androidem 4.2 a obchodem Play

25. 2. 2015
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Čtečka Onyx Boox AfterGlow 2 není první čtečkou s Androidem, před časem jsme recenzovali eReading.cz 4 Touch Light. Onyx ale nabízí navíc integrovaný obchod Google Play, což znamená bezproblémový přístup k dalším aplikacím. Mohlo by tak jít o dokonalé zařízení pro uživatele, který chce mít věci pod kontrolou.

Zdá se, že svět čteček postupně ovládne Android. Zatímco většina starších čteček používala vlastní operační systém, poslední dobou je i v této oblasti vidět snahu o standardizaci. Už minule recenzovaná čtečka eReading.cz 4 Touch Light používala Android a ani se to nesnažila skrývat. To na jednu stranu uživatelům umožňuje instalovat mnoho existujících aplikací, na druhou stranu to ze čtečky dělá uniformní komoditu a stírá to rozdíly mezi jednotlivými modely a výrobci.

Onyx Boox AfterGlow 2 se snaží odlišit v tom, co eReadingu chybělo: předinstalovaným obchodem Play. Pokud jsme se minule nacházeli někde mezi čtečkou a tabletem s e-inkem, s Onyxem jsme ještě o kus blíž ke druhé skupině. Otevřeně totiž říká: tohle je Android, nainstaluj si sem, co uznáš za vhodné. Skutečně to funguje, i když to zatím ještě dost drhne, zejména po softwarové stránce. Hardware čtečky vypadá poměrně standardně:

  • 6" e-ink displej, 1024 × 758 px
  • kapacitní dotyková plocha (dva dotyky)
  • zabudované nadsvícení
  • systém Android 4.2.2 s Google Play
  • dvoujádrový Cortex A9 1,2 GHz
  • 512 MB RAM
  • 4 GB úložiště
  • slot na micro SD kartu
  • micro USB 2.0
  • 3,5mm sluchátkový jack
  • Wi-Fi (802.11b/g/n)
  • Text-to-speech s předinstalovanou polštinou a angličtinou
  • 1700mAh Li-Pol baterie
  • Rozměry: 170 × 117 × 8,7 mm
  • Hmotnost: 184 g

Z hlediska rozměrů tedy jde prakticky o standardní zařízení, které je pocitově spíš lehčí než jiné čtečky, což je jednoznačně plus. Hardwarová výbava je velmi solidní, jen těch 512 MB RAM by pro Android nemuselo být dostačující, obecně se doporučuje pro hladký běh spíše 1 GB paměti. Zbytek hardware je standardní jak z hlediska moderních čteček, tak i v porovnání s levnějšími tablety.

Balení. Jen čtečka, kabel a papírek.

Čtečka přichází klasicky v jednoduché krabičce, která obsahuje jen USB kabel a lístek s „návodem“. Spíš to je obecný popis tlačítek a první krůčky. Na zbytek si musíte přijít sami, což je trochu škoda, protože některé funkce jsem opravdu musel objevovat a na jiné (zapínání podsvícení podržením tlačítka vpředu) jsem zase přišel náhodou, když jsem hledal něco jiného. Ocenil bych alespoň malou brožurku vysvětlující specifika ovládání tohoto zařízení.

Android trochu ukrytý

Start čtečce trvá poměrně dlouhých 40 sekund, navíc se po čase zase sama vypíná. Ve výchozím stavu se to stane po 20 minutách, lze nastavit až 60 minut nebo funkci zcela vypnout. Bude to mít ale dramatický dopad na spotřebu energie – i uspaný Android má nezanedbatelnou spotřebu a během dvou dnů budete hledat nabíječku (vyzkoušeno). Tohle je na androidích čtečkách jednoznačná nevýhoda, na „obyčejném“ Kindle kdykoliv stisknete tlačítko a za sekundu si čtete. Tady musíte nejdřív nabootovat.

Bootuje. To bude dělat často.

Po startu se dostanete na domovskou obrazovku, která ukazuje rozečtenou knížku a poslední přidané. Líbí se mi množství informací, které je o knize zobrazováno, včetně obálek knih, stavu rozečtenosti a podobně. Při přidání nové knížky vždycky čtečka chvíli prohledává metainformace než zobrazí podrobnosti. Trvá to ale jen pár sekund, není to něco, co by dramaticky zdržovalo.

Prostředí Androidu je přizpůsobeno funkci čtečky, na první pohled vlastně ani nepoznáte, že byste měli být ve známém systému. Ani nastavení nevypadá jako v mobilu, informační lišta vypadá jinak a ani se nedá vysunout dolů. Abyste pochopili: tohle nehodnotím jako problém, jen nesmíte čekat, že se vám objeví prostředí z tabletu. Tohle není tablet, musíte na to prostě pamatovat.

Domovská obrazovka. Tohle jako Android nevypadá.

Teprve až zabrousíte v menu do sekce „aplikace“, pochopíte, že jste tu skoro doma. Vyskočí na vás známé ikonky některých předinstalovaných aplikací včetně zmíněného obchodu Play. Kromě něj tu například najdete: prohlížeč, kalkulačku, kalendář, hodiny, slovník, e-mail, galerie, hudební přehrávač a několik dalších věcí. Vašim zrakům skryté jsou ještě aplikace pro čtení knih – OnyxReader, FBReader, Oreader a Onyx Neo Reader.

Tohle už trošku ano. Tohle jsou některé aplikace.

Díky nim čtečka podporuje mnoho různých formátů:

  • knihy: EPUB, PDF (včetně Adobe DRM), MOBI (bez DRM), TXT, RTF, HTML, DOC, FB2, DjVu
  • hudba: MP3, WAV
  • obrázky: JPG, BMP, PNG

… a pak samozřejmě podle toho, co si doinstalujete. Výrobce tvrdí, že si můžete doinstalovat cokoliv. Je to pravda jen napůl, jak se přesvědčíte po chvíli používání čtečky.

Otevřené prostředí je dobré

Myšlenka nabídnout zařízení s otevřeným prostředím je podle mého názoru velmi dobrá. Na jedné straně nikoho k ničemu nenutí, protože základní aplikace jsou už nainstalované. Zároveň ale umožňuje upravit si mnohé k obrazu svému. Vyzkoušel jsem nainstalovat několik různých aplikací jako Kindle, Moon Reader nebo Backgammon. Vše bylo skutečně použitelné jako na tabletu, pochopitelně s přihlédnutím k jiné zobrazovací technologii. Displej si sám volí, kdy je třeba překreslovat, takže například při pohybu celé plochy po chvilkách problikává.

Instalace další softwarové čtečky.

Ve spojení s Wi-Fi je tu příjemná možnost nainstalovat si třeba FTP server a data do čtečky dostávat pohodlně po lokální bezdrátové síti. Vyzkoušel jsem přenos po FTP i SFTP (SSHDroid) a vše fungovalo bez problémů. Čtečka umí i klasický mass storage, takže není problém přenášet soubory i po USB kabelu. Po tu dobu je však zařízení nepoužitelné, protože musí datový oddíl odpojit od systému a předat jej počítači. Funguje to ale dle očekávání.

Kabel připojen. Chcete pokračovat?

Největší výhodu ale stále vidím v možnosti doinstalovat si svou čtecí aplikací. Pokud jste doposud četli na tabletu a jste zvyklí na své prostředí, oceníte možnost mít totéž ve čtečce. Navíc si můžete do čtečky přidat i aplikace některých českých obchodů – třeba eReading.cz nebo Wooky. Pokud vám třeba chybí nějaká specifická aplikace, třeba pro čtení komiksů, není nic jednoduššího než si ji doinstalovat.

Ovládání čtečky není dokonalé

K dispozici jsou celkem čtyři ovládací tlačítka: zapínací nahoře, vlevo a vpravo vedle displeje a spodní tlačítko. To má překvapivě funkci „zpět“ a ne očekávaný návrat na domovskou obrazovku „home“. Pro tuto funkci budete potřebovat ikonku vlevo nahoře na displeji. To je problém u některých aplikací, které se přepnou na celou obrazovku. Nemáte pak jednoduchou možnost návratu a musíte postupně hardwarovým tlačítkem vyskákat až na začátek z aplikace ven.

Podobně pro zobrazení menu slouží ikonka na displeji vpravo nahoře. U něj také poměrně rychle narazíte na problém: Ve výchozí aplikaci pro čtení knih se menu vysouvá klepnutím doprostřed obrazovky. V tu chvíli aplikace vyskočí z režimu celé obrazovky a tlačítko menu se také objeví. Jedinou jeho funkcí v tu chvíli je ale už jen skrytí už vysunutého menu a přechod zpět do fullscreenu.

Hardwarová tlačítka jsou parádní.

Oceňuji hardwarová tlačítka pro obracení stránek, osobně je mám raději než ťukání po displeji. V tomto případě si můžete samozřejmě zvolit, která varianta je vám příjemnější. Levé tlačítko funguje jako zpět, pravé jako vpřed – osobně bych ocenil možnost nastavení obou jako vpřed. Při čtení prohazuji ruce a v drtivé většině případů potřebuji otáčet dopředu, dozadu si v případě nutnosti můžu otočit pomocí displeje. Ve vestavěné čtečce jsem takové nastavení ale nenašel, v těch alternativních je to možné změnit. Zkusil jsem Moon Reader a v něm je možné funkci přehodit. Tlačítka (a to je důležitá informace) se tváří jako tlačítka hlasitosti na telefonu/tabletu. Pokud vaše softwarová čtečka umožňuje na tyto klávesy namapovat funkci, máte vyhráno.

Užitečnou funkcí je podsvícení (tedy spíše nadsvícení e-inku shora), které je možné snadno zapnout či vypnout podržením spodního tlačítka. Nastavení jasu je ale hodně ukryté. Nejprve jsem ho našel jen ve čtecí aplikaci, myslel jsem, že ze zbytku systému není přístupné. Pak jsem ale opět náhodou ťukl na hodiny v horní liště a vyskočil na mě konfigurační dialog.

A hele! Tady se to nastavuje.

Pak jsem byl teprve osvícen (přeneseně i doslova). U jiných čteček jsem zvyklý na výraznou ikonku žárovky. Každopádně musím pochválit tvůrce za široký rozsah jasu, od velmi nízkého (pro čtení v úplné tmě) až po velmi ostré světlo.

Systém je nedoladěný

Na některé problémy týkající se uživatelského rozhraní jsem narazil už výše, bohužel jsou další a jsou technického rázu. Jistě stojí za to je zmínit, protože tím předejdete nepříjemnému zklamání z některých věcí, které byste možná očekávali jako samozřejmost.

Zapomeňte na plné počeštění systému. V nastavení (v androidí části) si sice můžete zvolit češtinu a českou klávesnici (je tam), to ale nemá vliv na rozhraní čtečky. Ovlivní to jen viditelnou část Androidu a aplikace, které si sami doinstalujete. Například už zmíněný Moon Reader tedy byl česky, vestavěná čtečka, obchod a menu byly anglicky. Zároveň třeba aplikace (Kalkulačka, Galerie), které jsou součástí Androidu byly přeložené, včetně ikon. Takže je to taková praštěná schizofrenie, která spíš vede k přepnutí na plnou angličtinu.

Čeština tu je, ale projeví se jen trochu.

Wi-Fi rozhraní se samo po nastavené době odpojí, což je příjemná funkce známá i z jiných čteček. Stalo se mi ale několikrát, že se po probuzení čtečka odmítla připojit k síti. Poznáte to podle toho, že výseč (pizza) ukazatele Wi-Fi signálu sice svítí, ale nejsou v ní žádné „čárky“ ukazující sílu signálu. Wi-Fi je pak v nějakém divném stavu a nehodlá se z něj sama dostat. Je nutné vstoupit do nastavení a následně vypnout a zapnout Wi-Fi, což naštěstí vždy zabralo.

Odezva zařízení není vždy plynulá, někdy čekáte dvě tři sekundy, než se něco stane. Přemýšlíte tak, jestli jste opravdu na displej ťukli nebo ne. Obvykle je na vině zpomalený systém, protože dotyková vrstva mi reagovala bezvadně jak na klasické ťuknutí, tak i třeba na posun. V mnoha případech se ale systém hluboce zamyslí a akce mu trvá. Nemusí přitom jít jen o přepínání mezi aplikacemi (kde bych mu to i odpustil), ale i uvnitř jednoho programu někdy trvá třeba vyvolání menu. Dávám to za vinu malé systémové paměti, zmíněný půlgigabajt je dnes už opravdu málo.

Zde se ukrývá Android 4.2.2

Nakonec jsem si nechal správu aplikací, která je vyzdvihovanou výhodou čtečky. Skutečně je možné doinstalovávat aplikace, je tu zase několik ale. Přestože má zařízení 4 GB integrované paměti, systém kus spotřebuje pro sebe, takže pro uživatele nakonec zbývá jen asi 2,5 GB. Horší je, že vám při instalaci aplikací dojde poměrně rychle místo. Ale jsme v Linuxu, takže jsem se připojil pomocí SSH a zjistil jsem nemilou věc: adresář /data je na samostatném oddílu o velikosti pouhých 339 MB! Výsledkem tedy je, že když si některá aplikace (třeba Kindle) ukládá data k sobě a ne na „kartu“, zaplácá vám oddíl a skončili jste. Tím se výrazně omezuje to, jaké aplikace můžete do čtečky instalovat a kolik se vám jich tam vejde.

SSH a df prozrazují rozložení oddílů

Další technický problém jsem objevil s vestavěnou čtečkou FBreader. Ta je v systému pevně zadrátovaná a není vidět mezi ostatními aplikacemi. Obchod Play o ní ale ví a nabízí vám možnost aktualizace. Ta ale při pokusu selže, pravděpodobně proto, že je aplikace ve čtečce nějak významně a nesprávně upravená.

Chyba! Instalovat nelze a aktualizovat taky ne.

Znovu si ji nenainstalujete, protože už tam jednou je a novou verzi si nepořídíte. Pokud to je vaše oblíbená čtecí aplikace a chcete do ní dostat nějakou novinku, máte jednoduše smůlu. Nezbývá pak než počkat na aktualizaci firmware, která snad přinese i novější FBreader.

Sladkokyselá chuť

Už jste jistě pochopili, že software je kamenem úrazu celé čtečky. Myšlenka otevřeného prostředí je velmi dobrá, ale tvůrci se zastavili u prvního kroku. Firmware by se mohl tak snadno stát dokonalým, až jsem z toho sám byl zoufalý a ptal jsem se: Proč? Vždyť by stačilo trochu změnit design, přidat pár voleb, poupravit systém a bylo by to dokonalé. Ale není.

Běžný uživatel by byl pravděpodobně se čtečkou docela spokojený, pokud by překousl absenci češtiny ve větší části prostředí. Ke čtení by mu ovšem posloužila poměrně dobře. Čtečka ovšem míří na hračičky a geeky, kteří si rádi věci vyladí podle sebe a chtějí experimentovat. Zároveň jim ale hází v tomto ohledu nepříjemné (a bohužel zbytečné) klacky pod nohy.

UX DAy - tip 2

… ale svůj oblíbený backgammon jsem si zahrál.

Babičce tedy raději kupte „hloupou čtečku“, která má méně nevýhod. Sami ještě chvíli počkejte na jinou, která spojení s Androidem dotáhne do dokonalého konce. Umím si představit, že tohle spojení může být velmi příjemné a užitečné. Snad se jednou dočkáme.

(Čtečku zapůjčil cteckyonyx.cz.)

Výhody

  • hardwarová ovládací tlačítka
  • dobře zvládnuté podsvícení
  • přesná dotyková vrstva
  • volitelný obal při zavření uspává čtečku
  • možnost doinstalování aplikací
  • mass storage

Nevýhody

  • nutnost stále bootovat
  • nedoladěné uživatelské rozhraní
  • špatná lokalizace čtečky
  • málo paměti na aplikace
  • pomalejší odezva systému
  • horší výdrž na baterie
  • odpojování Wi-Fi

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.