Hlavní navigace

OpenArena: aréna s novými bojovníky

15. 12. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vraždění asi není nikdy dost. Inu Vánoce se blíží a jejich shon na nás doléhá. V minulosti se zabíjelo z rozličných důvodů. Náboženské či politické ideje, pro přesvědčení, za čest a lepší zítřky. I dnes bude prolita krev, ne však nevinných. Důvod nebude vznešený. Pýcha.

Sport či spíše zvrácený turnaj na život a na smrt, kde si zkusíte dokázat svou neporanitelnost, výjimečnost. Klamný to vjem. Jak to uděláte? Jednoduše zkuste zůstat naživu jako poslední. Vítejte na místě, kde hovoří zbraně a dovednosti.

OpenArena 1

OpenArena je volně dostupným klonem populární hry Quake 3 Arena. Stojí samostatně jako open-source titul pod licencí GPL. Výhodou je, že ke spuštění tím pádem nepotřebujete originální Q3A. Příběh, lze-li vůbec o takovém nadstandardu hovořit, je ponechán původní. Ono to v podstatě znamená žádný. Obdobně OpenArena vychází z původní hlavní nabídky, zbraní, bonusů. Změněny byly profily oponentů a jiné maličkosti. Pro čtenáře, kteří byli po nějaký čas odtrženi od světa her a neznají ani jedno dílo z bohaté a slavné série Quake, bych dodal pár informací.

OpenArena 2

OpenArena je rychlou akcí z pohledu první osoby. Perfektně prověří vaše zvířecí reflexy a schopnost zaměřit ústí zbraně na „gumídky“. Darwin měl pravdu, přežijí nejsilnější. Tak se ukaž, evoluce. Nejedná se o hru, v níž se předpokládá, že byste měli zapojit mozek, plánovat dlouze strategické prvky, promýšlet výhody terénu a poté pomaličku zaútočit. Hopsáte po mapě, zastřelíte vše, co vám zkříží cestu a doufáte v dosažení kýženého počtu fragů před ostatními soupeři. Za tímto účelem je mapa doslova přehlcena zbraněmi všeho druhu. Zpříjemněním je také řada bonusů – sto bodů zdraví, dvakrát větší účinnost zbraní, štíty, lékárničky. Zkrátka aby se zabíjení nestalo stereotypem. Co vše lze v aréně objevit, si můžete povšimnout při načítání levelu.

Zůstávat na místě není dobré. Jak jsem již řekl, jedná se o vskutku svižnou akci plnou zvratů a samozřejmě mrtvých. Během hraní získáváte také ceny v podobě titulů. Zobrazí se vám po skončení kola. Například počet zabitých v linii, dva zabití na jeden výstřel, atd. Každý něco sbírá, že? Čistě pro neznalce Q3A lehce projedu hlavní nabídku. OpenArena nabízí jak podobu single playeru s boty, tak neoddělitelný multiplayer. Z možností v nabídce máte setup, cinematics, mods, demos a exit. Asi nejvíc nás bude zajímat setup. Zde si nastavíte svého hráče, ovládání, detaily hry, grafiky a zvuku. Zkrátka není toho zrovna málo. Poté již vyrazíme vstříc boji a nejistému osudu.

OpenArena 3
OpenArena 4

Zatím to zní dobře? Ale povedlo se také zpracování nebo je to chabý pokus dostihnout legendu převážně nejedné síťové pařby? Zpracování je naštěstí velmi dobré. Autoři z původního enginu vymáčkli, co se jen dalo. Dokonce jej dá-li se to říci vylepšili. Například zdvojnásobením rozlišení textur, apod. I přes pozitivní úpravy zpracování hra běží na starších strojích. U procesoru by mělo stačit třímístné číslo – v MHz pochopitelně. Hratelnost a dynamičnost tvůrci perfektně překlonovali. Jinými slovy vše dobré je převzato, nálepka zadarmo, co šlo zlepšit, je u stupínek posunuto a volně si OpenArenu můžete upgradovat také vy. To už zní více než slušně. Ovládání by nemělo činit problémy. Ačkoli hra nabízí hodně možností, hlavně ze začátku vám bohatě postačí skutečně jen některé.

root_podpora

OpenArena 5
OpenArena 6

Pár laskavých slůvek závěrem. Myslím si, že takové klony jsou skvělé. Jsou tu ponechány aspekty, pro které jsme originály měli tak rádi, a přitom se nejedná o titul za stejnou cenu nebo jen nepatrně nižší. Rozhodně si myslím, že velikost něco málo přes 70MB stojí za tu námahu stažení a instalace. Vždyť si máme co dokazovat a lidí, které přesvědčíme o naší síle, se najde dost. Šťastnou mušku a první místo na stupních vítězů. Jakmile vás jednou pohltí, jen tak vás do reality nepustí. OpenArena.

OpenArena 7

Instalace je také přímočařejší, stačí si ze stránek projektu stáhnout archiv pod nadpisem Linux tarball, rozbalit a spustit. Binárek je zde ovšem trochu více – i pro 64 bitové procesory. Na mém starém, ještě pár bitovém PC funguje  ./ioquake3.i386.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku