Hlavní navigace

OpenUniverse: otevřete vesmír

29. 6. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Po krátké přestávce se opět vracíme k tématu vesmíru a především k software, který je možno na Linuxu použít k jeho zkoumání a prohlížení. Dnes nebudeme pronikat do dalekých hlubin známého vesmíru, ale podíváme se na program, který se zaměřuje na sluneční soustavu a všechny její objekty.

Historie programu

Program OpenUniverse vznikl už v roce 1997 a dříve byl znám pod názvem Solar System Simulator. V té době nebyly ambice autorů nijak velké a v podstatě šlo jen o prográmek, který by uměl ukazovat rotující Zemi na běžném počítači. Postupně ovšem přibylo několik planet, pak měsíce a nakonec je z toho po téměř deseti letech simulátor celé sluneční soustavy. Program se neomezuje jen na planety, ale zobrazuje také planetky a dokonce i umělá tělesa jako jsou raketoplány a další zemské satelity.

Skvělé je, že OpenUniverse je stále k dispozici pod GNU GPL licencí. Problém je malinko s texturami jednotlivých planet, které byly získány z různých zdrojů a tak není možno zaručit, že je jejich distribuce úplně košer.

Požadavky

Samotný program běží jak na unixových systémech, tak i na MS Windows. Pro běh budete potřebovat nějaký slušnější počítač s rozumnou grafickou kartou. Nároky ale nejsou nijak extrémní a bude vám stačit několik stovek megahertz a karta na úrovni Riva TNT2 nebo GeForce. Pokud máte něco nadupanějšího, nebudete mít nejmenší problémy.

OpenUniverse 01

Co se týče softwarových požadavků, budete kromě uchozené OpenGL akcelerace potřebovat také knihovny Mesa, GLUT a GLUI. Balíčky určitě najdete ve své distribuci. Pravděpodobně tam také bude OpenUniverse. Pokud ne, můžete navštívit domovskou stránku projektu, na které stáhnete unixový balíček se zdrojovými kódy nebo binární instalátor pro MS Windows.

K dispozici je také sada textur ve vyšším rozlišení. Můžete tak získat detailnější pohled na Zemi a Mars. Textury stačí rozbalit do správného adresáře (textures) programu. Pokud je ale použijete, počítejte s tím, že bude program potřebovat lepší grafickou kartu a zkonzumuje větší množství operační paměti, do které si textury musí rozbalit.

Instalace

Samotná instalace je naprosto triviální i v případě, že jste příslušný balíček nenašli v repozitářích své distribuce. Postup je následující:

  • rozbalte soubor se zdrojovými kódy ( tar -xzf openuniverse.tar.gz)
  • spusťte konfiguraci ( ./configure)
  • přeložte ( make)
  • nainstalujte ( make install)
  • a je hotovo
OpenUniverse 02

Rozkoukáváme se

Po spuštění programu se vám otevře poměrně jednoduché okno, jehož hlavní část tvoří výstup z virtuální kamery pohybující se ve vesmíru. Vpravo je pak k vidění ovládací panel, ve kterém provádíte všechny důležité volby. V jeho horní části volíte objekt, na který se chcete dívat, a také místo, odkud budete pozorování provádět.

OpenUniverse 03

Dále můžete zvolit režim kamery, která může buďto sedět na jednom z vybraných objektů nebo s ní můžete třeba libovolně pohybovat. Dále je v panelu několik ovládacích prvků, s jejichž pomocí pohybujete kamerou. To je v podstatě vše.

Foťák

Letní fotosoutěž o ceny

Čas dovolených, prázdnin a digitálních foťáků je tady. Připravili jsme pro vás na prázdniny velkou fotosoutěž o zajímavé ceny. Máte šanci vyhrát PDA s operačním systémem Palm OS, set-top-box pro příjem digitální televize a další skvělé ceny! Pošlete nám své fotky a vyhrajte.

Na samotné zobrazovací ploše jsou ještě některé důležité údaje, které by se vám mohly hodit. Odshora jsou to:

  • čas zobrazení
  • režim kamery
  • vzdálenost od Slunce
  • informace o tom co právě pozorujeme
  • rychlost plynutí času
  • rychlost pohybu kamery
  • nastavení zoomu

Demo režim

Po startu se v programu automaticky rozběhne takzvaný demo režim. Do něj je možno kdykoliv později opět skočit pomocí klávesy d a stejnou klávesou jej také opustíte. V tomto režimu se program snaží jednoduše ukázat, co umí. Ukazuje automatický průlet soustavou a předvádí vám jednotlivá tělesa. Dráha není nijak předdefinována, a tak je demo pokaždé trochu jiné. Ideálně se hodí jako předváděčka na nějaký veletrh nebo na plátno o přestávce na nějaké konferenci.

OpenUniverse 04

Ovládání programu

K ovládání můžete použít jednak myš a také několik předdefinovaných kláves. Myší můžete ve volném režimu pohybovat kamerou. Stačí podržet levé tlačítko. Tutéž funkci zastanou i kurzorové klávesy. Plus a minus mění rychlost času, home a end rotují seznamem objektů, n přiblíží kameru k objektu.

root_podpora

OpenUniverse 05

Tolik jen základní ovládání, samozřejmě je možno použít další klávesy ke změně zobrazení objektů, popisků, jasu hvězd a třeba i k vypnutí gravitace. Další informace si už sami jistě dohledáte v manuálu.

Závěrem

OpenUniverse je další zajímavé řešení určené pro astronomy amatéry. Neumí sice provádět přesné výpočty ani určovat přesné dráhy těles, určitě ale výborně poslouží třeba při přednášce o okolí naší Země. Ve spojení s dataprojektorem to bude mnohem názornější než posluchačům pouštět diáky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.