Hlavní navigace

PC-BSD: jednoduchý desktop je prima

8. 12. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

PC-BSD je poměrně málo známý operační systém vycházející z FreeBSD. Přesto na mnoha počítačích zastane úkol tahouna desktopu, se kterým by mohla mít leckterá moderní distribuce GNU/Linuxu problémy. Kdy se tento systém hodí? Co všechno dokáže? Jaké má nároky? Co všechno je možné na něm provozovat?

Úvod

K PC-BSD jsem přišel při hledání nenáročného a rychlého systému, který by mi fungoval na školou přiděleném PC. Protože stát zatím nefinancuje veřejné vysoké školství jak by měl, musím se spolehnout se starým Duronem vybaveným 128 MB PC133 paměti, integrovanou grafickou kartou, pomalým pevným diskem a několika dalšími ďábelskými vlastnostmi. Dostal jsem jej bez operačního systému, neboť tento jsem drze nechtěl.

Velmi rychle se ukázalo, že provoz moderního SuSe ani v minimalistické konfiguraci není na tomto počítači žádná procházka růžovým sadem. Zejména nedostatek paměti a nutnost používat rozumný windowmanager ukousla větší část zbývajícího elánu tohoto počítače. A tak jsem se začal poohlížet po jiném, pokud možno nenáročném a funkčním systému, který by se stal základem počítače určeného takřka výlučně pro práci s textovým editorem a webovým prohlížečem. Volba padla na poměrně neznámý PC-BSD. A ukázalo se, že stojí za to.

BSD v kanceláři?

FreeBSD je nesmírně stabilní a robustní operační systém, ale jeho použití jako na pracovním PC komplikuje jednak instalace a administrace, jednak skutečnost, že pro takovou činnost není primárně určen. Naštěstí existují odvozené projekty, které se snaží využít výhod tohoto projektu a současně zajistit vlastnosti požadované uživatelem desktopu. Jedním z takových projektů je právě PC-BSD Operační systém je založen na FreeBSD 6 a jeho grafické rozhraní představuje KDE www.kde.org obvyklé z GNU/Linux. Díky tomu je snadné na tento systém portovat aplikace z Linuxu a dokonce je spouštět díky existenci kompatibilní vrstvy (Linux Compatibility Layer).

PC-BSD 1

Jedním z klíčových momentů práce s libovolným Unixovým operačním systémem je otázka instalace administrace aplikací. V PC-BSD je tato otázka zodpovězena díky implementaci systému balíčků nazvaném PBI. Na rozdíl od běžných balíčků PBI obsahují všechny potřebné knihovny pro spuštění aplikace a instalačního průvodce. Jejich filozofie se tak podobá spíše technologii MSI známé z operačních systémů Windows a instalace (stejně jako odinstalování) softwaru je jednoduchá a uživatelsky absolutně bezproblémová. Na rozdíl od MSI umožňuje PBI také správu aktualizací softwaru, avšak tato funkce musí být podporována také dodavatelem příslušného balíčku. Jejich katalog se nachází na adrese www.pbidir.com s tím, že výběr je poměrně bohatý, ale zdaleka ne vyčerpávající.

Instalace a provoz

PC-BSD obsahuje jednoduchý grafický instalátor, který dostane systém do počítače během pár okamžiků. Instalace zabírá jediné CD, je tedy na dnešní poměry dosti minimalistická. V případě, že je PC-BSD výhradním systémem, se při ni skutečně nelze zmýlit. Instalátor připraví pevný disk, nakopíruje na něj systém a požádá uživatele o minimální informace potřebné pro vytvoření účtů a lokalizaci.

Vánoční stromek malý

Adventní kalendář

Už jste dnes viděli, jak vypadá další odkryté okénko v našem adventním kalendáři? Každý předvánoční den se na jeho stránce jedna část odkryje. Nenechejte si uniknout pointu a diskutujte o ní v naší diskusi.

Po nainstalování je systém spuštěn. V tomto bodě došlo u mne k problému s integrovanou grafickou kartou počítače. Problém byl nakonec vyřešen s pomocí fóra podpory, ale obávám se, že pro laického uživatele by mohl představovat nepřekonatelnou překážku. S ostatními částmi počítače se PC-BSD popralo bez problémů, nicméně se domnívám, že otázka kompatibility hardwaru bude u tohoto systému patřit k nejpalčivějším.

Po nainstalování systému přišla řada na jeho doplnění o běžně používané aplikace. Ani u jednoho PBI balíčku jsem se nesetkal s problémem instalace. Problémem je ale čeština, a to jak u samotného systému, tak i u aplikací. PC-BSD používá Unicode, ale narazil jsem na problém s písmy, který v nejhorším případě vede k nutnosti spouštět některé programy na více než první pokus.

UX DAy - tip 2

PC-BSD 2

Jinak je ale tento systém na počítači (takřka) staříkovi docela svižný. Jako webový prohlížeč používám Operu, pro komunikaci Skype a LiCQ, jako poštovní aplikaci KMail (a vůbec ostatní komponenty KOffice) a OpenOffice.org 2.0 s doinsta­lovanými českými slovníky. Všechno funguje víceméně jak má a málo paměti, ač představuje překážku výkonnosti, není překážkou funkce systému jako takové.

Využít?

PC-BSD je moderní přitom nenáročný operační systém. Pro mnoho uživatelů bude výhodnější nespoléhat se na klon FreeBSD a nainstalovat si do víceméně stejné podoby originální systém. Ale vidina snadno spravovatelných softwarových balíčků, nepokořitelné stability a přitom uživatelsky přívětivé tváře je vidinou velice příjemnou. Domnívám se, že na mnoha počítačích, zejména těch starších, které se dodnes používají pro kancelářskou práci, umí tento systém zastat stejnou, ne-li lepší práci než moderní Linux. A to samozřejmě zadarmo, s minimálními nároky na obsluhu a na údržbu. Jediné, co mu lze vytknout, je podpora hardwaru a češtiny. Obojí se ale může zlepšit, jestliže bude stoupat počet uživatelů a těch, kteří se na vývoji budou ochotní podílet.

Používali jste někdy BSD?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je odborný publicista, sociolog a vysokoškolský učitel, zabývá se technologiemi, veřejnou, politickou a mediální komunikací.