Hlavní navigace

Piráti z BSA

26. 5. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Komentář k přístupu BSA o zastrašování a klamání obyčejných uživatelů. Je vše skutečně tak, jak se zdá, nebo nám někdo lže? Vypalování - to je, oč tu běží. Nepokradeš.

Zprávy BSA mi vždychy přišly podivné, zkreslené a zavádějící. Ale vždycky jsem se nad nimi jen ušklíbl a nijak extra jim nevěnoval pozornost. Nás se příliš netýkají, neškodí nám, a tak je můžeme vesele ignorovat. Ale možná, že je všechno jinak.

Další z takových zpráv se nedávno objevila na Internetu. BSA v ní píše, jak přibývá pirátů a kradeného software a že u nás vzrostl meziročně počet nelegálního software na 41 procent. To je jistě zajímavé a možné a snad by na tom nebylo nic překvapivého. Mnohem horší než holá fakta jsou ale závěry, které zpráva vyvozuje.

Výrobci software tak prý přišli o neuvěřitelných 33 miliard dolarů. Zajímavé číslo. Jak se k němu dá dojít? Je to jednodušší, než se může zdát. Stačí spočítat vydělané peníze a zjistit, kolik přibližně činí podíl nelegálně získaného software. A už tu máme pěkné číslo, kterým se můžeme ohánět.

Chyba je už samozřejmě v prvotním předpokladu, že každý, kdo si software nelegálně zkopíroval, by si jej jinak koupil. To je naprosto chybná úvaha, kterou se ale snaží různé společnosti protlačovat jako naprosto jasné pravidlo a zákon. Člověk, který se nad tím nezamyslí, jim to jednoduše zbaští a pak jen kroutí hlavou, jak je ta situace špatná a kolik ony firmy ročně tratí.

Problém je, že se software skutečně ilegálně kopíruje častěji, než je zdrávo. Ale nenutí k tomu lidi částečně i situace? Co třeba takový student, který chce pracovat v nejnovější verzi modelovacího programu, k níž nemůže dostat výhodnou školní licenci? Má v zásadě dvě možnosti. Buďto bude odpoledne sedět v učebně, nebo si program zkopíruje a bude jej používat doma. Jak to asi udělá?

Pozor, ale i takový student je započítán do statistiky. Kdyby nebylo možno program zkopírovat, zcela jistě by si jej koupil. Neváhal by za něj dát (v lepším případě) desítky tisíc korun. Vždyť je to jeho budoucnost. Utopie samozřejmě.

Asi vás napadne, že takové statistiky pro nás nejsou velikým nebezpečím a skutečně se jim můžeme jenom smát. Na první pohled to tak vypadá, ale už na druhý přijdeme na to, že tomu tak není.

Pravděpodobně jste už někdy kupovali nový počítač. Snahou prodejce je neprodat vám nový počítač bez systému. Je to pochopitelné, kromě toho, že mu dáte vydělat o něco víc, vám také prodává počítač se systémem a vy pak už nemusíte pořizovat jeho nelegální kopii.

Ale jak k tomu přijde poctivý uživatel svobodného software nebo open source, který žádný operační systém kupovat nepotřebuje? Je zbytečně vystaven tlaku výrobce a prodejce a jen horko těžko shání hardware bez dalšího drahého software.

O tom, že vás ve svých statistikách započítají a nazvou vás zlodějem, ani nemluvě. A propos slyšeli jste už někdy v souvislosti se software pojem „pirát”? Pravděpodobně ano. Vždycky si představím chlapíka s dřevěnou nohou, papouškem na rameni, šavlí v ruce a hromadou CD ve druhé.

Naprosto nepřijatelnou, ale pravděpodobně účinnou metodou BSA a podobných spolků je zastrašování. Stačí rozšířit povědomí o slovech pirát, krádež, zločin, a třeba se najde někdo, kdo se lekne a zaplatí.

Netvrdím, že pořizovat nelegální kopie je správné. Naopak. Ale vadí mi, že jsou k upozorňování na takovou činnost používány neadekvátní nástroje, pojmy a nátlak. V tomto případě totiž nejde o krádež v pravém slova smyslu. Nikomu nic neodcizíte, protože mu to prostě nechybí. Porušili jste bezesporu licenci, ale nic jste neukradli.

Možná by se měli výrobci komerčního software zaměřit spíš na ochrany proti kopírování. Určitě by to přispělo i svobodnému software. Jistě, část lidí by si software koupila, ale troufám si tvrdit, že většina domácích uživatelů by raději zvolila jinou variantu, za niž by nemusela vydávat horentní sumy. Peníze jsou přece až na prvním místě.

UX DAy - tip 2

Otázka je, jestli není určitá míra nelegálního softwarového vybavení přípustná a žádoucí. Vždyť právě domácí uživatelé vytvářejí obecné povědomí o tváři IT, a když budete od dětství používat na tatínkově počítači určitý software (i nelegálně), zcela jistě si na něj zvyknete a budete ho pak prosazovat mezi kamarády, později ve škole a nakonec i ve firmě, která za něj dobře zaplatí.

Přiznávám se: Svůj operační systém jsem nekoupil, ale stáhl z Internetu. Nezaplatil jsem za jediný z programů, které mám nainstalovány na mnoha svých počítačích. Proč mě tedy obtěžujete svými výhrůžkami?

Co říkáte na praktiky BSA?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.