Hlavní navigace

Píšu jako blesk - občas udeřím

8. 3. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Každý, kdo pracuje na počítači, jistě ocení, pokud disponuje schopností rychle a bezchybně psát. Většina úkonů spojených s vypisováním či psaním čehokoli je pro něj rázem snazší, rychlejší a méně obtížná. V následujícím článku si představíme tři programy, které se výukou psaní všemi deseti zabývají.

Popisovat, jaké výhody má, když umíte psát rychle, všemi deseti a ještě bez chyb, asi na tomto místě nemá příliš cenu. Jak toho ale dosáhnout? Lze se takto naučit psát v každém věku? Myslím, že do určité míry ano, i když jistě senioři a děti prvních či druhých tříd budou mít situaci podstatně obtížnější, nežli většina populace. My se nyní podíváme na tři aplikace, které se zaměřují na výuku psaní na počítači a jsou obsažené v základních repozitářích Ubuntu. Všechny jsou zdarma a každý z nich nabízí originální a zajímavý přístup, který může oslovit různou skupinu uživatelů.

Klavaro

Klavaro je systematickým nástrojem, který vám umožní rozvoj psacích schopností hned v několika směrech – od přesnosti, rychlosti až třeba po schopnost rychlé reakce na nečekaný podmět. Vše je řešené na poměrně vysoké úrovni a kvalita práce s ním je více než dobrá. Jednoznačným pozitivem jsou aplikací generované statistiky vašeho postupného zlepšování. Člověk tak snadno může vidět svůj pokrok, což je jistě motivující záležitost.

Práce je rozdělená do pěti základních oblastí – jednak je to úvod, který vám vysvětlí základní prstoklad a je jakousi nultou lekcí, před samotným vstupem do kurzu. Následuje základní kurz, který po jednotlivých skupinách prochází písmena tak, aby uživatel získal správné psací návyky, zjistil, kde která písmenka jsou, a získal základní cvik. Po absolvování těchto lekcí by měl student zvládat základy psaní všemi deseti prsty.

Další tři části se pak věnují specifickému procvičování – jednak rychlosti psaní, dále pak plynulosti adaptabilitě na náhodný text. Procvičování je poměrně zábavné, důkladné a systematické. Autoři se snaží klást důraz na většinu neduhů, které získají ti, kteří se učí psát sami. Program je možné doporučit jak do škol, tak také pro domácí používání. Je určen především pro starší studenty a dospělé uživatele, kteří více než barevné a pohyblivé scenérie v programu ocení systematickou výuku s procvičováním.

Jak píšete na klávesnici?

Tux Typing

Zcela jiný přístup nabízí aplikace s názvem Tux Typing, která je určená především mladším uživatelům. Ze zkušenosti ale mohu říci, že výuka formou hry je zábavná pro všechny věkové kategorie, a tak i podstatně starší uživatelé alespoň občas sáhnou po tomto zábavném výukovém programu.

Nabízí se zde dva herní módy – chytání ryb a střelba z kulometu. V podstatě jde vždycky o to, že musíte co nejrychleji napsat slovo, které se objevuje někde na obrazovce. Při chybě musíte začít od začátku daného slova. Oprava je tedy nemožná, ale neubírá vám životy. Pokud slovo stihnete opsat, tučňák má radost s nějakým způsobem na to reaguje, pokud ne, je to smutné a přicházíte o život.

Stejně jako u Klavaro je k dispozici podpora češtiny. Na výběr je z různých cvičných módů a aplikace funguje poměrně rychle, spolehlivě a bez nějakých chyb. Co bych ale hodnotil jako zásadní nedostatek je velmi malá slovní zásoba. Osobně tedy silně doporučuji si ji před samotným hraním zvětšit a obohatit. K tomu je připraven také jednoduchý modul, pomocí kterého je možné zadávat nová slova.

Aplikace umožní zábavnou a hravou formou si procvičit rychlost psaní a díky řadě úrovní a počítání skóre je vhodná především do kolektivu, kde umožňuje velké soutěžení a tím pádem dobrou motivaci. Pomocí Tux Typing je možné začít s výukou psaní na počítači již v poměrně velmi útlém věku – děti si hrají a současně se také něco naučí. Není to optimální kombinace?

KTouch

KTouch může být vnímán jako zajímavý doplněk k předchozímu, čistě „zábavnému“ programu. Výuka v něm je rozčleněna do 32 lekcí, z nichž každá nabízí zvláštní písmena či znaky, které jsou procvičovány. Je to vždy uspořádáno tak, že to co je v lekci nové, hraje prim a je občasně doplněno něčím z lekcí minulých. Aplikace vám hlídá rychlost a správnost textu a z těchto údajů je schopná vám vytvořit zajímavou statistiku.

Pro snazší orientaci je k dispozici barevná klávesnice, která ukazuje, kde máte mít prsty a kde se nachází klávesa, kterou máte stisknout. Je to užitečné především v tom, že se uživatel naučí dívat na monitor a nikoli na vlastní prsty.

root_podpora

Koho zvolit?

Pro seriózní výuku se, dle mého soudu, nejvíce hodí Klavaro – ať již inteligentní skladbou lekcí nebo testovacími moduly, které jsou zaměřené na jednotlivé dovednosti, které by si měl uživatel procvičit. Tux Typing je poměrně zábavný a pěkně udělaný prográmek, který zaujme především mladší a soutěživé uživatele. KTouch toho nenabízí příliš mnoho navíc, ale je možné jej vnímat jako pěkný doplněk nebo čistě procvičovací nástroj. Dovedu si poměrně dobře představit používání všech tří aplikací jedním uživatelem.

V textu jsme nijak nezmínili jazykové možnosti jednotlivých aplikací. Všechny tři nabízejí velké množství klávesnic i jazyků, které je na nich možné studovat. Nemusíte se tedy nijak omezovat na češtinu či angličtinu. Výběr je podstatně pestřejší a zajímavější. Osobně si myslím, že by získaní schopnosti rychle a správně psát na počítači mělo být součástí jak školního, tak také osobního vzdělávání. A tyto tři programy nabízejí Komenského školu hrou s poměrně dobrým učebním výsledkem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.