Hlavní navigace

Raspberry Pi: miniaturní ARM počítač za pár stovek

1. 9. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Různých testovacích počítačů či vývojových desek jsme už viděli celou řadu. Buďto jsou velmi drahé nebo nepoužitelné v praktickém nasazení, nejčastěji však obojí. Teď se nám ale blýská, protože v Británii se připravuje nový mini počítač Raspberry Pi. Zatím je ve vývoji, ale už vypadá zajímavě.

Určitě znáte mini počítače jako Arduino či vyspělejší BeagleBoard. Podobných řešení existuje celá řada a obvykle se jedná o kompletní počítač umístěný na jedné miniaturní desce. Použitelnost je různá, od základních hrátek přes řízení další elektroniky až po práci jako s „velkým počítačem“.

V této oblasti se ale objevuje nový hráč s názvem Raspberry Pi. Přestože jde zatím o nováčka ve vývojovém stádiu, už teď se zdá, že by mohlo jít o velmi zajímavé zařízení. Posuďte technické parametry sami:

  • 700MHz procesor ARM11 Broadcom BCM2835
  • 128 nebo 256 MB SDRAM
  • kompozitní a HDMI video výstup
  • zvuková karta s 3,5mm konektorem
  • USB 2.0 porty
  • slot pro karty SD/MMC/SDIO
  • volitelně dvouportový USB hub a 10/100 Ethernet
  • podpora OpenGL ES 2.0
  • možnost přehrát 1080p30 H.264 video

To vše na desce velikosti platební karty a za velmi příznivou cenu. Autorem Raspberry Pi je totiž stejnojmenná britská nadace, která se zabývá „propagací studia počítačové vědy a souvisejících témat, zvláště pak ve školském prostředí“. Cena tohoto počítače je tudíž velmi lidová.

K dispozici budou dvě varianty: A a B. Vyšší model B nabídne zmíněný USB hub a Ethernet a přijde na 35 dolarů (asi 600 Kč). Základní verze bude o deset dolarů levnější a stát tedy bude 25 dolarů (asi 400 Kč). Cena jistě velmi zajímavá za takto pokročilé zařízení.

Aktuální testovací model

Zaměření je jasné: Raspberry Pi je určeno především do škol jako studijní a testovací počítač s plně otevřenou specifikací. Tomu je přizpůsoben i software – vývojáři chtějí upravit řadu linuxových distribucí na míru Pi a prodávat SD karty s předinstalovanými systémy. Kromě možnosti dalšího výdělku pro nadaci to umožňuje komukoliv počítač koupit a ihned použít. Pro začátek se chystají distribuce Debian, Ubuntu, Fedora a Arch Linux. Určitě se objeví i další.

Stejný testovací model zespodu

Pravděpodobně vás zajímá, jaký je aktuální stav projektu. V polovině srpna bylo vyrobeno padesát funkčních kusů, které svou specifikací odpovídají modelu B. Konstrukčně ale ještě nejsou hotové, desky jsou zatím větší než ty, které budou později vyráběny a prodávány sériově.

Vývojáři už předvedli funkční boot Debianu s prostředím LXDE a spuštění hry Quake 3 v plném HD (1080p) rozlišení. Tu můžete vidět na následujícím videu:

UX DAy - tip 2

Celé zařízení vypadá velmi zajímavě nejen jako počítač pro školy, ale mohl by zaujmout i nejednoho počítačového geeka. Počítač na hraní nebo HTPC za pár stovek zní velmi lákavě. Budeme si ale muset počkat na skutečný prodej, který by měl začít pravděpodobně v listopadu letošního roku. K dispozici budou jak samostatné modely, tak i program buy-one-give-one, kdy si budete moci koupit dva počítače a jeden poskytnout zdarma některé škole.

My už se těšíme, až budeme moci Raspberry vyzkoušet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.