Hlavní navigace

Recenze: tablet SmartQ V7 se třemi operačními systémy

9. 7. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Do redakce se nám dostal čínský tablet SmartQ V7 a jelikož jde o mašinku, která má v sobě operační systémy Linux, Android i Windows, tak samozřejmě u nás nemůže chybět recenze. SmartQ V7 je na první pohled perfektní zařízení, ale zůstane vám takový pocit i po rozbalení? Pokusím se na to odpovědět.

Tablet je něco mezi chytrým telefonem a netbookem. Má to velký dotykový displej, k některým připojíte i USB zařízení nebo paměťové karty a často dokážou čtení webu, e-mailů a podobné činnosti kde se nepíše, vykonávat mnohem efektivněji, než to zvládnete na běžném počítači. Tablet je tedy zařízení, které slouží hlavně pro zábavu, vydrží relativně dlouho na baterii, pohodlně se na něm čtou knihy nebo jiné texty, nicméně psaní čehokoli je malý boj a když přidáte ještě špatnou softwarovou klávesnici, budete trpět víc, než si chcete připustit.

 SmartQ V7 a jeho bohatá hardwarová výbava

SmartQ V7 je papírově unikátní zařízení. Obsahuje totiž rovnou tři operační systémy, mezi kterými můžete přepínat. Vnitřní paměť 2 GB je tak plná operačních systémů a žádný prakticky nemá bez karty šanci něco většího uložit. Tři operační systémy jsou asi největším mínusem, který produkt má, ale po marketingové stránce jde o vynikající tah, protože osloví většinu příznivců, respektive se tito minimálně podívají, jak vypadá. Možnost výběru v tomto případě nepřináší nic dobré, ale o tom více až v příští části recenze, kde se budeme věnovat softwarovým věcem.

Takže hezky popořadě. SmartQ V7 má, jak již bylo řečeno, procesor ARM11 nataktovaný na 600 MHz. Aplikace mohou využít 256 MB RAM a flash paměť na data svou velikostí zrovna neoslní, protože třem operačním systémům náleží dohromady 2 GB, jak již bylo řečeno, a to znamená, že bez SD karty se neobejdete. Na druhou stranu má SmartQ na sobě USB konektor, takže mu nedělá problémy připojit třeba externí disk, USB flashku nebo foťák. HID zařízení mu taktéž nedělají problémy a pochodíte i s klávesnicí nebo myší. USB port by šel využít i na další zařízení, ale to už závisí na fantazii uživatele. Tělo zařízení je vyrobeno z krémově zbarveného plastu. Na přední straně najdete tři tlačítka a na boční také. Hudbu můžete poslouchat buď z integrovaných reproduktorů nebo ze sluchátek připojených pomocí 3,5mm jack konektoru.

Dále jsou v zařízení k nalezení bezdrátové technologie WiFi a Bluetooth. Bohužel se u mě chovala WiFi velmi nestabilně a necitlivě. Tam kde se chytí i moje HTC Hero, tam SmartQ po chvilce ztratí spojení. Záleží samozřejmě na AP, ale v porovnání s Hero, které je tak citlivé, jak by se od tak malého zařízení dalo očekávat, je to docela škoda, zvlášť když prakticky jiné rozumné připojení k síti není k dispozici. Když se podíváte na sílu signálu v příkazové řádce, dokáže skákat od –70 dBm do –95dBm. Aktualizace jednotlivých systémů tento problém nevyřešila.

Displej také nepatří k nejlepším, ale je dobře čitelný, při správném nastavení nebolí oči a rezistivní dotyková vrstva reaguje na přiložený stylus tak, jak má. Ovládání prstem už tak bezproblémové není a pokud chcete zařízení ovládat jen jím, tak kvůli tomu si ho nekupujte. Na prst sice reaguje, ale občas je potřeba víc tlačit a není to pohodlné. Na stylus jsou připraveny i aplikace v Linuxu i Windows CE. Stylus se zastrčený do těla přístroje a bohužel v dost nepříjemné pozici, zvlášť když jste pravák a držíte přístroj levou rukou. V levém dolním rohu se totiž skrývá a když ho chcete vytáhnout, plete se vám tam vaše ruka.

Po USB portu je dalším zajímavým portem HDMI. Jelikož má zařízení vcelku malé rozlišení (800×480), je výstup na televizi více než vítaný. Společně s bluetooth klávesnicí a myší zvládnete v rámci možností procesoru pohodlně prohlížet fotky, knihy, videa i web na televizi. SmartQ V7 má v sobě také nějakou hardwarovou akceleraci dekódování HD videa, takže si na televizi můžete přehrávat i to.

Váha zařízení se pohybuje něco kolem půl kilogramu, což je asi o 200 gramů méně než jeho konkurent iPad. Osobně si nedokážu představit, že držím v ruce několik hodin ještě něco těžšího než je SmartQ V7. Už když ho chytnete poprvé do ruky, zjistíte, že půl kilogramu je víc než dost a po prvních deseti minutách budete hledat, kam Smarta položit, abyste na něj dobře dosáhli, ale zároveň ho nedrželi v ruce. K tomu slouží malý stojánek na zadní straně, který lze vyklopit a zařízení o něj opřít. Pro prezentaci fotografií po dovolené u stolu jde o ideální řešení.

Podpora

Při prvních problémech začnete hledat v krabici návod. Na ten sice narazíte, ale je čínsky. Když se začnete shánět po české verzi, zjistíte, že na něm distributor pracuje. Takže takové vychytávky, jako třeba že jednotlivá hardwarová tlačítka mají v každém z operačních systémů jinou funkci, se nedozvíte. Podobně dopadnete při počešťování přístroje, protože oficiálně je podporovaná pouze čínština a angličtina. Češtinu lze dostrkat neoficiálně, ale i tak může být mnoho aplikací čínsky. Jednotlivé operační systémy se k počešťování staví různě, ale o tomto tématu až příště.

Distributor o chybách v zařízení ví a na jeho fóru najdete řešení těch nejpodstatnějších jako čeština v Linuxu a Androidu, české fonty ve čtečce knih, zviditelnění kurzoru myši.

Další frontu podpory najdete na oficiálním stránkách výrobce, kde si můžete stáhnout aktualizace jednotlivých operačních systémů. Samotná komunita kolem SmartQ V7 ani jiných SmartQ zařízení moc aktivní není a pravděpodobně jediné centrum najdete na stránkách smartqmid.com. Pro SmartQ V7 existuje upravený Android, který je snad ještě horší než ten originální a hlavně opět i po počeštění z poloviny čínsky. Navíc přidává další čínské aplikace, které nejdou odstranit. Jiné neoficiální ROMky jsem nenašel.

Závěr

Ač jsem byl vždy zastáncem tabletů a jejich konceptů, po několika hodinách používání tohoto drobečka musím uznat, že můj Asus Eee a HTC Hero bude ještě nějakou chvíli kralovat mému mobilnímu parku. Ani jedno z těchto zařízení nedokázal SmartQ V7 nahradit. Možná se v něm dobře hledaly témata na zprávičky a četly knihy, ale na psaní zpráviček nebo e-mailů to rozhodně nebylo. Navíc je potřeba si zvyknout na váhu, kterou budete držet v ruce. Právě z tohoto důvodu se mi četly knihy na HTC Hero mnohem lépe než na SmartQ.

Po hardwarové stránce jde o zajímavé zařízení. Je vybaveno spoustou zajímavých konektorů, ale také je vidět, že se výrobce snažil ušetřit kde se dalo. Displej by slušel mnohem víc kapacitní nebo alespoň citlivější na dotyk prstem. WiFi by si zasloužila být citlivější, při umístění stylusu měli konstruktéři více přemýšlet, při vyndávání paměťové karty máte pocit, že máte prst dva články v těle zařízení a pokud máte tlustší prsty, rozhodně kartu jen tak nevyndáte. Na nabíjení zařízení slouží nabíječka s ne moc dlouhým kabelem a opravdu malinkým jack konektorem.

UX DAy - tip 2

I když jako celek působí SmartQ V7 dobře, jednotlivé maličkosti naštvou jeho uživatele hned, jak si ho koupí a rozbalí, a to jsme se ještě nedostali k softwarové stránce, která je asi největší slabinou celého zařízení. Jednotlivé operační systémy včetně aktualizace si rozebereme příští týden.

Zařízení na test zapůjčila firma Acomp, která ho prodává ho za 5 988 Kč s DPH.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.