Hlavní navigace

Týden ve zkratce: do křížku se zákonem

15. 10. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Uplynulý týden byl především ve znamení phishinhových e-mailů, které se snažily oklamat zákazníky České spořitelny. Vývojáři Debianu se rozhodli zkoncovat s Firefoxem a ukončit tak hádky kolem zákonů. Konflikt s právem měl i známý programátor Hans Reiser, který byl obviněn z vraždy manželky Niny.

První český masivní phishing

František Fuka na svém blogu upozorňuje na phishingový e-mail, který se tváří, jako by přišel od České spořitelny a snaží se z uživatelů vylákat citlivé přihlašovací informace. Podvod sice ztrácí na efektu kvůli špatné češtině, ale i přesto se jedná o velmi nepříjemnou věc.

Petr Krčmář: Phishingový e-mail v češtině

Českým internetem hýbe zatím největší případ podvodných e-mailů. Jeho nebezpečí tkví především v kvalitním zpracování, přesném směrování a masivním nasazení. Přinášíme vám podrobné informace o tomto případu. Co přesně se stalo? Jak velká jsou rizika? Jak se můžeme bránit? Kdo je ohrožen?

Petr Krčmář: Český phishing v akci!

Debian odmítá Firefox

Už dlouhou dobu se táhnou spory mezi vývojáři Debianu a Mozillou. Ústředním tématem jsou ochranné známky na Firefox. Vyvrcholením celého sporu je rozhodnutí o odstranění Firefoxu z distribuce Debian. Proč k něčemu podobnému došlo? Jaké následky to bude mít pro uživatele? Musel skutečně Debian tento krok udělat?

Petr Krčmář: Debian vs Mozilla: systém bez Firefoxu

Kolem snahy Debianu o vytvoření vlastní větve Firefoxu s názvem IceWeasel se rozhořela vášnivá debata. Podle některých hlasů to ale není dobrý nápad, protože dojde k roztříštění uživatelské základny a rozdělení koncentrace. To by v důsledku mohlo uvolnit cestu novému Internet Exploreru 7, který by tak měl šanci získat zpět své monopolní postavení.

Petr Krčmář: IceWeasel: Pomůže MSIE k vítězství?

Hans Reiser obviněn z vraždy

Slashdot upozornil na článek z San Francisco Chronicle, ve kterém se dočtete, že autor souborového systému ReiserFS Hans Reiser byl ve svém domě v Oaklandu zatčen místní policií a FBI. Reiser je podezřelý z vraždy své vlastní manželky, která je od září nezvěstná. Policie provedla zatčení na základě nepřímých důkazů, tělo zatím nebylo nalezeno.

Petr Krčmář: Hans Reiser obviněn z vraždy manželky

Poté, co byl Hans Reiser zatčen a obviněn z vraždy své manželky Niny, přišla na řadu logická otázka: „Co bude dál s ReiserFS?” Uživatelé i vývojáři v LKML se začali ptát, zda mají přejít na jiný souborový systém a jak se celá věc dotkne vývoje. Alan Cox v konferenci poukázal na fakt, že ReiserFS vyvíjí celý tým společnosti Namesys a také lidé od SUSE.

Petr Krčmář: Budoucnost vývoje ReiserFS

Tématem obvinění Hanse Reisera se zabýval i náš sobotní komiks.

Invex 2006

Opět jsme se po roce dočkali nového veletrhu Invex. Jeli jsme do Brna a prozkoumali jsme jej za vás. Jaký je letošní ročník? A bylo něco zajímavého na letošním LinuxHall? Byli někde vidět tučňáci? Stojí za to na Invex jezdit? Na vaše otázky vám odpoví naše dnešní fotoesej.

Miroslav Suchý: Invex a LinuxHall 2006

Ostatní

Rok intenzívního vývoje PostgreSQL vývojáři uzavřeli uvolněním beta verze 8.2. Na plnou verzi si ještě budeme muset počkat do Vánoc, nicméně už nyní si můžeme vytvořit představu o další verzi. Asi nejočekávanější podpora bitmapových indexů a editovatelných pohledů chybí. Neznamená to ovšem, že by se přechod na tuto verzi nevyplatil.

Pavel Stěhule: Co nás čeká v PostgreSQL 8.2

XML Pipeline bude nový standard pro popis postupu zpracování dokumentů XML. Nyní je konečně k dispozici první pracovní verze jeho specifikace. Co je z ní možné vyčíst? K čemu se XML Pipeline vlastně hodí? Jak vypadá návrh jeho syntaxe? Jedná se o úplnou novinku, nebo už něco podobného známe?

Petr Cimprich: Jazyk XML Pipeline

root_podpora

Nová služba Google Code Search je velmi užitečným zdrojem informací pro vývojáře, ale jako mnoho jiných služeb, nabízí další mocný nástroj lidem, kteří chtějí prohledávat skrytá tajemství kódů. Jason Kottke na svém blogu vydal seznam zajímavých věcí, které je možno přes tuto službu najít. Zajímá vás, jak se generují registrační klíče k WinZipu?

Petr Krčmář: Google Code Search odhaluje temná zákoutí

Byl pro vás článek přínosný?