Hlavní navigace

Týden ve zkratce: LinuxEXPRES skončil

19. 8. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Českou linuxovou komunitou v uplynulém týdnu zatřásla především zpráva o ukončení činnosti jediného původního českého papírového linuxového média. Časopis LinuxEXPRES musel kvůli dlouhodobým finančním potížím ukončit svou činnost. Přinášíme souhrn těch nejdůležitějších událostí za uplynulých sedm dní.

Konec LinuxEXPRES

Ve středu jsme obdrželi smutnou zprávu o ukončení vydávání časopisu LinuxEXPRES. Podle šéfredaktora Vlastimila Otta jsou důvodem především finanční potíže. Nejdříve se smutnou novinu oficiálně dozvěděli předplatitelé a autoři. Oficiální prohlášení se na webu objevilo až o den později.

Petr Krčmář: Konec časopisu LinuxEXPRES

Ve středu se objevily první informace o tom, že časopis LinuxEXPRES končí. Ivan Bíbr na svém blogu píše, proč k tomu muselo dojít a především popisuje celou situaci s problematickým financováním podobného projektu.

Petr Krčmář: Proč skončil časopis LinuxEXPRES?

Časopis LinuxEXPRES byl donedávna jedním ze dvou tištěných médií, která se zabývala výhradně Linuxem a mohli jste si je zakoupit v českých stáncích. Nyní bylo jeho vydávání zastaveno. Na celou věc jsme se ptali (dnes již bývalého) šéfredaktora. Proč časopis zanikl? Muselo k tomu dojít? Oživne ještě?

Petr Krčmář: Vlastimil Ott: konec časopisu LinuxEXPRES byl nevyhnutelný

Root.cz je té informace plný, další média se asi přidají. Budou to jen oficiální zprávy. Skončilo vydávání jednoho na Linux zaměřeného periodika. Jsem jeden z redakce, mé články vycházely v LE celkem pravidelně. Časopis jsem tak mohl významně ovlivňovat i díky svý názorům a nápadům. Ale to je bohužel vše.

Blog Svatopluka Víta: Zavřete oči, odcházím…

Touto malou parafrázi na Švejka chci uvést článek k tématu, který jistě nepotěšil nikoho z nás. O tom proč bylo vydávání LinuxEXPRESu zastaveno už toho bylo napsáno dost, já bych se chtěl spíš zamyslet nad tím jestli u nás má linuxový časopis šanci na úspěch.

Blog Michala Breškovce: Tak nám zabili LinuxEXPRES…

Nejčtenější zprávičky

Server DDWorld.cz se zamýšlí nad tím, proč je v Čechách tak velká rozšířenost jinde poměrně nevýznamného ICQ a poukazuje na jeho problematické vlastnosti, počínaje zcela šílenou smlouvou a nespolehlivostí služby konče. Článek dále zmiňuje ostatní IM protokoly, přičemž za nejlepší považuje decentralizovaný Jabber.

Jakub Šťastný: ICQ: Český masochismus v IM

Bjarne Stroustrup je původním tvůrcem jazyka C++ a na jedné ze svých nejnovějších přednášek se zabýval ideálním programovacím jazykem a také budoucností vývoje C++. Zmínil se také o kritériích pro volbu nových funkcí a dalších zajímavých tématech.

Petr Krčmář: Nová generace jazyka C++

V letitém soudním sporu společnosti SCO s Novellem konečně padl verdikt – Novell je vlastníkem autorských práv na UNIX a UnixWare. SCO tím pádem prohrálo a dluží Novellu nemalou částku.

Jakub Šťastný: Firma SCO definitivně prohrála soudní spor s Novellem

Dave Gutteridge se v zajímavém článku zamýšlí nad tím, proč lidé nešetří pořizováním svobodného software, který je zdarma. Důvodem je podle něj to, že MS Windows jsou pro ně často také systémem zdarma. Často jej totiž dostanou už s hardware a nebo je užívají ilegálně bez zaplacení licenčních poplatků. Dave se zamýšlí především nad problematikou „pirátů” a jejich vlivu na problematické prosazování svobodného software.

Petr Krčmář: Jak piráti poškozují svobodný software?

Martin Hassman na svém HTML 4 5 6 blogu píše o nejednotných názorech na vývoj webů, které na jednu stranu zapříčiňují mnohé problémy ve standardizační skupině HTML, na druhou stranu ale bez pohledů ze všech stran nebude možné vytvořit skutečně vyváženou specifikaci HTML. V současné době, jak se zdá, poněkud chybí názory prosazující co největší přístupnost webů.

Jakub Šťastný: Jakým směrem by se měl ubírat vývoj webů?

Společnost Oracle oznámila dostupnost nové verze databáze. Databáze 11g je zatím k dispozici pouze pro Linux, což koresponduje s dřívějším vyjádřením šéfa společnosti Larryho Ellisona, že Linux je pro Oracle strategická platforma.

Václav Rada: Vyšla databáze Oracle 11g pro Linux

Blogy

Weby se už nějaký pátek zabývám a vždy mne bavilo (resp. někdy jen bavilo, někdy to byla součást podniku) sledovat přístupy na jednotlivé stránky webu (odkud, kam, kdy a proč). Ačkoliv jsem dlouhodobý fanda služby NAVRCHOLU.cz, ne na všech webech si mohu dovolit používat její placenou variantu Platinum a jiné varianty pro mě nejsou moc vypovídající. Proto poslední dobou experimentuji s Google Analytics.

Blog Martina Hassmana: Google Analytics s mapou České republiky

Abych mohl porovnat rozdílné desktopové prostředí, tj. KDE a Gnome, nainstaloval jsem si na jistou chvíli Kubuntu 7.04 (Ubuntu s prostředím KDE). Nejsem žádný linuxový guru, ale obyčejný uživatel, který používá PC běžným způsobem …

Marpův blog: Kubuntu vs. Ubuntu

Dnes si ukážeme, jak stáhnout video ve flashi z nějaké stránky. Na webu je strašně málo návodů v češtině na tuto činnost a když už nějaký vygooglíte, jedná se obyčejně o program pro jeden majoritní OS.

Jendův blog: Linux a multimédia – UnPlug

UX DAy - tip 2

Po představení programu JAlbum bych rád přítomným fotografům – amatérům představil i další stupeň, zpříjemňující práci s digitálními fotografiemi. Ale je to trochu nečekané. Nebudeme totiž fotografie upravovat, třídit nebo „rozpohybovávat“. Budeme je distribuovat.

Blog Svatopluka Víta: Rádce prázdninového fotografa

Byl pro vás článek přínosný?