Hlavní navigace

USA předaly kontrolu nad DNS mezinárodní organizaci ICANN

4. 10. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Od října už žádnou část internetu nekontroluje stát. Americká vláda předala poslední část, správu kořenových zón DNS, organizaci ICANN. Ta spravuje také IP a funguje na bázi konsenzu.

V sobotu 1. října se odehrála velká, byť nepostřehnutelná změna týkající se internetu. Organizace IANA (Internet Assigned Numbers Authority), která spravuje kořenové zóny DNS, definitivně přešla z amerického ministerstva obchodu pod ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). To je mezinárodní organizace, která de facto řídí zbytek internetu a stará se o přidělování IP adres.

Tento krok byl v plánu od té doby, co ICANN vznikla, tedy už téměř 18 let, avšak nikomu nepřišlo moc důležité ho skutečně realizovat, protože správa DNS americkou vládou v praxi fungovala hladce. Na přesunu se víc začalo pracovat až poté, co Edward Snowden odhalil masivní americké špehování internetového provozu, a vzrostly obavy, že by americká vláda mohla kontrolu nad DNS zneužívat.

Právě k 1. říjnu letošního roku vypršela dohoda americké vlády s ICANN o provozu IANA a americký prezident Barack Obama se rozhodl vyhovět přání mezinárodní komunity a o prodloužení neusilovat. Dnes už je tedy v podstatě veškeré řízení internetu koncentrováno pod ICANN.

Vzdáváme se internetu, bouřili politici

Přechod přesto neproběhl tak hladce, jak se očekávalo. Řada amerických politiků až v posledních týdnech zjistila, co se vlastně chystá, a snažila se přesun na poslední chvíli zvrátit. Varovali, že se USA vzdávají veledůležité kontroly nad internetem a ICANN umožní, aby o tom víc rozhodovaly země jako Čína nebo Rusko, se kterými Spojené státy nemají nejlepší vztahy.

Proti předání IANA mimo jiné velmi vystupoval republikánský prezidentský kandidát Donald Trump a také jeho stranický sok senátor Ted Cruz. Nakonec byla vznesena žaloba, která požadovala zastavení přesunu. Argumentovala tím, že je k němu potřeba souhlas kongresu a že předání správy DNS do rukou nevládní organizace může ohrozit svobodu projevu. Federální soud však žalobu zamítl a dal přesunu volný průběh.

Realita: nic moc se nemění

Politické debaty však byly plné technických nepřesností a nepochopení, jak internet vlastně funguje. S přesunem IANA pod ICANN se reálně nic moc nezmění. Za prvé je ICANN spíše fórum, než nějaká výkonná organizace. Sdružují se v něm zástupci států, firem, odborníci apod. a diskutují, jak řešit jednotlivé problémy internetu a jak ho vylepšovat. Rozhodování je založené konsenzu, nikoliv na hlasování většiny. I proto se ICANN straní politických rozhodnutí a řeší hlavně technické záležitosti. Možnost ovládání internetu Čínou je tak mimo mísu.

root_podpora

Stejně tak americká vláda měla nad IANA spíš jen formální kontrolu. Pokud by se svého postavení rozhodla nějak zneužívat a jít proti konsensu odvětví, ICANN by to pravděpodobně nenechala bez odezvy a mohla se do správy kořenových zón DNS pustit sama. Spojené státy by si pouze rozkmotřily zbytek světa/internetu, způsobily nějaké ty technické problémy, ale stejně ničeho nedosáhly.

(Zdroj: Wired)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.