Hlavní navigace

Widelands: širé pláně vašeho království

2. 2. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Už vás nebaví být jedním z mnoha, pouhý střed pyramidy hierarchického vedení? Což takhle si krapet polepšit? V dnešní hře stanete na samotném vrcholku. Dávat rozkazy a řídit osudy stovek, tisíců lidí. Velká zodpovědnost, nemyslíte? Chopíte se příležitosti nebo nadále budete poslouchat články nad vámi?

Widelands je klasickou budovatelskou strategií postavenou na herním systému Settlers. Nejvíce se zpracováním přibližuje k druhému dílu známé série. Stejně jako v něm je vašim úkolem postavit a udržovat v chodu království. Začátky jsou značně nevábné. Kus zelených pastvin někde na bílém místě na mapě. Pokud se přes ně však přenesete, bude vám odměnou dokonale pracující svět. Postupně území zvětšujete, stavíte další a další cesty. Poddaným určujete povolání, kde těžit, kde lovit. Propojení jednotlivých povolání je očividné. Přehled surovin se objeví po kliknutí na vaše obchodní a vladařské centrum.

Budovy se staví následovně: Kliknete na libovolné místo na mapě. Pokud je možné zde stavět, objeví se typy budov v nabídce. Pro ulehčení zapněte v dolní části obrazovky otazník. Zobrazí kde je možné tvořit a co. Pohyb dělníků je značně automatizován a nemusí vás tak trápit a zatěžovat. Widelands nabízí jak kampaň tak samostatné mise. Kampaň se přesněji týká tutoriálu, který vás naučí základním fintám a vztahům ve výrobě statků. Ostřílení hráči to samozřejmě nemají zapotřebí. Hra se zaměřila spíše na oddělené mapy, jež neváže příběh. To bohužel lehce ztrácí pointu. Netušíte kde jste, proč vykonávat onu tvořivou činnost. Až do chvíle než se setkáte s druhým vladařem odhodlaným stejně jako vy vlastnit a rozkazovat. Nelze se dohodnout. Jeden musí padnout. Cíle a zakončení ve hře se různí dle mapy.

Widelands 1

Po spuštění Widelands nás uvítá potemnělá hlavní nabídka nabízející nám například single/multiplayer, options, editor, readme atd. V možnosti readme vás autoři požádají o spolupráci, lehce představí své dílo atd. Nám se hodí zmínka o klávesových zkratkách.

Widelands 2

[M] – Zobrazí popřípadě skryje minimap.
[mezerník] – Zobrazí/skryje pomoc při umisťování budov. Totožná funkce jako výše zmíněný otazník.
[pageup]; [pagedown] – Slouží ke změně rychlosti hry.
[F5] – Odhalí celou mapu.
[F10] – Okamžité opuštění programu.
[F11] – Je libo umělecký screenshot na památku vaší vlády?

Options umožňuje měnit třeba rozlišení , volba jazyka, zapnutí/vypnutí zvukové stránky a jiné. Multiplayer zahrnuje jak síťovou hru, tak partii přes internet. Autoři počítali s tvořivostí hráčů a tudíž moudře připojili editor. Orientace v něm není složitá. Pomocí spodní nabídky transformujete krajinu ku obrazu svému. Nic vám tedy nebrání ve vzniku vlastních propracovaných map.

Widelands 3

Ačkoli hra nabízí slušná grafická rozlišení, jinak se na detaily moc nehledí. I zde se Widelands přibližuje svému vzoru Settlers, což by nebylo na škodu, kdyby zde nebyl onen věkový rozdíl. Dnešní pohled ji zařadí rozhodně do nižší kategorie kvality. Zvuky jsou přitom pěkné – jemná líbivá melodie nesoucí se po celou dobu hraní. Ovládání se skládá vyjma páru zkratek výhradně z myši. Hratelnost by neměla činit problémy. Na tento herní systém jsme již značně navyklí. Tvůrci jsou si ostatně slabosti v grafice vědomi. Jak jsem již napsal výše, žádají nadšence o pomoc hlavně v tomto směru. Uvítal bych do hry také přidání češtiny, přece jen je v tomto žánru klíčovější než v textově strohých střílečkách.

root_podpora

Widelands 4

Jak na Widelands tedy pohlížet? Pokud vás baví hry typu Settlers a zastaralé zpracování není problémem, doporučuji zkusit. Jinak si počkejte, zda se záměr zdaří a bude oděna do přitažlivějšího hávu pro stávající století. Widelands přináší zábavu na mnoho hodin, dohrání není otázku dopoledne. Rozhodnutí je už na vás, za pokus si myslím stojí. Užijte si svou vládu.

Widelands 5

Pro fajnšmejkry jsou samozřejmě k dispozici zdrojové kódy, jednodušší cesta ale vede přes stažení archivu "Build9half-Linux (.tar.bz2)" ze sekce download (má asi 11 MB), rozbalení a spuštění binárky ./widelands. Je taky docela dobře možné, že Widelands budou v repozitářích vaší distribuce (V Ubuntu Dapper ano). Ze závislostí bych zmínil klasické libsdl a jeho přátele a  libpng.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku