Hlavní navigace

Xfce 4.12 vyšlo po téměř třech letech, novinek je spousta

2. 3. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Po dvou letech a deseti měsících vyšla nová verze desktopového prostředí Xfce. Přestože to podle číslování vypadá, že jde o drobnou setinkovou verzi, novinek je překvapivě celá řada. Změn se dočkal například panel, power management, podpora více monitorů, správce procesů, správce souborů a další součásti.

Tři roky čekání

Téměř po třech letech vyšla nová verze desktopového prostředí Xfce 4.12. Podle verze to sice vypadá na nějakou drobnou opravnou verzi, ale opak je pravdou: řada aplikací prošla změnami, mnoho toho bylo vylepšeno či přímo předěláno.

Changelog je opravdu rozsáhlý, změny se udály nejen v jednotlivých aplikacích, ale také pod povrchem v mnoha knihovnách. V každém případě ale potěší i běžné uživatele, protože je čeká zlepšení v desktopu samotném i jednotlivých aplikacích, které jsou s ním dodávány.

Vylepšen byl dialog pro přepínání oken, který může mít nově více podob včetně náhledu na okna. Vylepšena byla podpora více displejů, přibyla podpora displejů s vysokým DPI, předělána byla konfigurace, správa napájení nebo třeba správce procesů.

Panel má nově možnost se sám schovávat při přiblížení okna, jednotlivé displeje mohou mít různá pozadí a přibyly nové GTK3 pluginy, jiné byly zase aktualizovány. Přibyla také částečná podpora GTK3 do aplikací i prostředí včetně možnosti client-side dekorací.

Správce souborů Thunar dostal nově podporu panelů a lepší dialog s informacemi o souborech nebo adresářích. Přehrávač Parole byl také přepsán, umí nové backendy a má upravené rozhraní. Změn se dočkal také vypalovací program Xfburn nebo textový editor Mousepad. Kromě klasického menu je také možné používat alternativní whisker menu.

Další detaily včetně obrázků toho podstatného (i s popisky) najdete v následující galerii:

Co nás čeká dál?

Změn je poměrně hodně, ale jsou spíše evoluční. Podle vývojářů nebylo potřeba nijak zásadně spěchat, protože předchozí verze 4.10 se prostě povedla. Přesto už se teď mluví o prioritách pro další vývoj. 

Asi nejzajímavějším plánem pro nejbližší budoucnost je přechod z GTK2 na GTK3. Část knihoven i některé aplikace už s GTK3 počítají – panel, správce procesů, přehrávač Parole nebo třeba textový editor Mousepad.

UX DAy - tip 2

Vývojáři už ukončili vývoj svého GTK tématu a GTK3 engine, takže by vývojáři témat měli aktualizovat. Přinese to sice větší nezávislost na GNOME, ale zároveň to ještě oba projekty ještě více vzdálí. Musíme si počkat na to, zda to bude dobře nebo špatně a jaký dopad to bude mít na další rychlost vývoje.

V příští verzi se tak pravděpodobně dočkáme plného přechodu na GTK3. Bude to Xfce 5?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.