LinuxExpo 2009: přehlídka OSS řešení a projektů

Ve dnech 15. až 16. dubna 2009 se v konferenčním centru pražského hotelu Olympik Artemis již podeváté uskuteční odborná konference a výstava LinuxExpo, která je svým zaměřením na Open Source software (OSS) a Linux největší svého druhu ve střední Evropě. V rámci bohatého konferenčního programu představí firmy, které mají na poli OSS dlouholeté zkušenosti, nejnovější technologie a řešení. Prostor bude již tradičně věnován také nekomerčním projektům. Zahájení konference a úvodního slova se letos ujme uživatel a vývojář na platformě Open Source ze společnosti Red Hat a lobbyista za otevřené standardy Jan Wildeboer.

Generální partner konference, společnost IBM Česká republika představí zálohovací řešení IBM Tivoli Storage Manager v6.1 a zcela novou technologickou platformu Jazz. Dále budou návštěvníkům letošního ročníku LinuxExpa prezentovány možnosti vývoje a testování aplikace s využitím Open Source databáze MySQL, případová studie realizace podnikového workflow systému na platformě Jboss či způsoby, jak se bránit před počítačovými hrozbami, které se na Linuxu vyskytují, a to hlavně díky přítomnosti „šikovných“ uživatelů v jeho okolí. Představena bude také Československá aliance pro podporu Adempiere, která vznikla v lednu 2009 s cílem propagovat toto světově úspěšné Open Source ERP řešení na českém a slovenském trhu.

Zajímavou novinkou je účast společnosti Microsoft, která nastíní svůj vztah k OSS a ve své prezentaci se zaměří především na téma interoperability. Jiří Karpeta, ředitel divize vývoje, se na závěr prvního dne konference zúčastní panelové diskuze o OSS, která je pořádána ve spolupráci s Root.cz.

Panelu se dále zúčastní Jan Šedivý, vedoucí českých vývojářů v Google, Michal Feix, vedoucí oddělení IT operations firmy Seznam.cz, Jan H. Wildeboer ze společnosti Red Hat a Filip Molčan, předseda sdružení OSS Alliance. Diskuze, moderovaná Petrem Krčmářem z Root.cz, bude členěna do čtyř hlavních okruhů: Open Source ve firemním prostředí, interoperabilita, vývoj OSS a budoucnost OSS. Diskutovat se tak bude například o tom, zda se dá u nás na OSS vydělat, zda bude podpora ODT součástí MS Office, jak Microsoft slíbil, zda připravuje Seznam.cz nějaké řešení webového kancelářského balíku, jaká je role komunit při vývoji OSS, jsou-li investice do OSS ze strany firem dostatečné či má-li aktuální ekonomická situace negativní dopad na vývoj OSS.

Část LinuxExpa je již tradičně věnována neziskové vývojářské komunitě a nekomerčním projektům. Letos se na konferenci a výstavě představí většina významných komunitních distribucí. Budou ukázány chystané novinky v distribuci Fedora 11, plánování další verze Red Hat Enterprise Linuxu a rozdíl mezi komunitní a enterprise distribucí. Prezentace systému Mandriva Linux shrne známá fakta a představí novinky posledních verzí se zaměřením na KDE 4.2. Fanoušky Ubuntu jistě potěší představení nového Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope, jehož finální vydání je naplánováno na 23. dubna 2009. Nebude chybět ani prezentace projektu openSUSE.

V rámci nekomerčních projektů bude jistě zajímavá i přednáška o procesu tvorby Wikipedie, důvěryhodnosti jejího obsahu a možnosti jeho přebírání. Prostor bude věnován i profesionální grafice, která je považována za jednu z oblastí, ve kterých se stále nepodařilo prosadit Linuxu a Open Source aplikacím. Profesionální grafik ukáže, jaké linuxové nástroje používá pro svou tvorbu a představí příklady webdesignu, který vznikal kompletně pod Linuxem.

Podrobné informace včetně kompletního programu a registračního formuláře pro vstup zdarma najdete na www.linuxexpo.cz.

Root.cz je hlavním mediálním partnerem akce. Lupa.cz je mediálním partnerem.