Hlavní navigace

Jak na nepotřebné klávesy?

10. 2. 2000
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jistě všichni znáte tři oblíbené klávesy, které jsou určeny pro jakýsi OS, jejichž význam je však poněkud diskutabilní. Pravděpodobně "nejraději" je mají "pařani". Jejich využití při hře spočívá zejména v ubezpečování se, že systém stále běží ;) Ale co s nimi v Linuxu? Nezbývá než vzít silný šroubovák a vydloubnout...

…nebo je poměrně jednoduchým způsobem namapovat.

Abychom využili i naše tři klávesy, přiřadíme jim nějakou funkci. Já kupříkladu levou bývalou „wokenici“ používám pro start X-ek, pravou pro shození systému (s potvrzením samozřejmě!). V adresáři /usr/lib/kbd/ke­ymaps/ se vyskytují všemožné a nemožné (qwertz) mapy kláves. Vytvoříme novou mapu, do níž příkazem

include „cz-us-qwertz.map“

vložíme námi používanou mapu. (nebo nějakou jinou, máme-li odpor k české interpunkci) Potom napíšeme dva, tři řádky:

keycode 125 = F100
keycode 126 = F101
keycode 127 = F102

Totiž, 125 je kód levé Win-klávesy, 126 pravé a 127 je roletka. Pomocí příkazu dumpkeys -l můžeme zjistit dostupná jména kláves. F100 prý není běžně využívané, takže volíme F100, F101, F102. Teď už jen přiřadíme řetězec té které klávese:

CS24 tip temata

string F100 = „startx "
string F101 = "shutdown -h now“
string F102 = „cokoliv rozumného…“

U prvního přiřazení má mezera za x-kem význam odřádkování – při použití klávesy už nemusíme stisknout Enter.
Uložíme soubor pod nějakým jménem, třeba „new.cz-us-qwertz.map“, zazipujeme a aktivujeme příkazem loadkeys new.cz-us-qwertz.map.
Aby se mapa aktivovala i při startu, je dobré dát příkaz loadkeys také do spouštěcích skriptů. Kupříkladu yast v SuSE to udělá při změně klávesové mapy sám. Toť vše. Nezbývá než namísto silného šroubováku vzít ostrý nožík a vyškrábat ty podivné obrázky z od této chvíle již užitečných kláves.

Autor článku