Hlavní navigace

Eclipse 2 - IDE na všechno

3. 9. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Před jistou dobou koupila firma Sun Microsystems firmu Netbeans i s jejich vlajkovým produktem - integrovaným vývojovým prostředím pro Javu. Chvíli jej prodávala pod názvem Forte4Java a pak se rozhodla otevřít vývoj. Vývojáři tedy spolupracují s open-source nadšenci a firma si díky své licenci dál vesele vydává nové verze (nyní již s názvem Sun ONE). Něco podobného udělala i firma IBM v čele konsorcia, stvořeného pro Eclipse.

Firma IBM je známa tím, že mohutně podporuje Linux a hnutí open-source (velmi se angažuje v jazyce Java). Na sklonku roku 2001 to potvrdila, když stála v čele nového konsorcia, které si dalo za cíl vytvořit jednotné a univerzální vývojové prostředí založené na open-source. V konsorciu jsou např. takoví giganti jako Borland, Merant, QNX Software Systems, Rational Software, RedHat, SuSE či TogetherSoft. Nové dítko bylo pokřtěno Eclipse.

Eclipse, které nedávno dospělo již k verzi 2.0, je vyvíjeno pod licencí CPL (Common Public License), která zaručuje volnost těm, kteří by si na Eclipse chtěli postavit vlastní vývojové prostředí. Je možné distribuovat Eclipse s vlastními moduly, které mohou mít odlišné licence. Je to velice zajímavá vlastnost a myslím, že se brzy začnou objevovat první distribuce založené na Eclipse, ať už komerční, či zcela zdarma.

Eclipse je univerzální vývojové prostředí. Je napsané v jazyku Java, ovšem díky tomu, že byly pro tento produkt vyvinuty knihovny SWT/JFace, které jsou napsané zčásti v nativním kódu dané platformy, je program velmi svižný a odpadla tak nejvíce diskutovaná část u programů psaných v Javě – rychlost odezvy na uživatelské rozhraní. Programy v Javě mají totiž díky architektuře jazyka Java (musí být snadno přenositelný) pomalejší odezvy, a tak na pomalejších počítačích trvá déle, než se například rozvine menu apod. To v Eclipse zcela odpadá, protože je vám předkládáno menu, které je z velké části napsáno v jazyku samotného systému, na kterém Eclipse běží. V systému Windows máte například k dispozici menu, toolbar (i s multi-tlačítky, která známe z produktů firmy Borland) a všechny ostatní ovládací prvky, na které jsme zvyklí tak, že jsou k nerozeznání od jiných aplikací samotného systému. Stejné je to samozřejmě v Linuxu. Binární balíčky Eclipse jsou zkompilovány jak pro Motif, tak pro GTK.

Systém Eclipse si můžete stáhnout v základní verzi (zrhuba 55MB) ze stránek http://www.eclip­se.org. V základní výbavě již máte samotné IDE prostředí, JDT modul pro programování Java aplikací a modul PDE pro programování nových plug-inů do systému Eclipse. Podívejme se, co všechno tyto tři základní moduly nabízejí.

Základní (core) modul obsahuje samozřejmě editor zdrojových textů, který podporuje doplňování textu a všechny ty luxusní vychytávky, na které jsme si již v moderních IDE prostředích zvykli. Je samozřejmé, že zde funguje vyhledávání či nahrazování textu, vestavěnou podporu porovnávání/sjed­nocování zdrojových textů však již každé IDE nemá a úplné skriptování v jazyku JavaScript nebo zušlechťování zdrojového textu už je nadstandardní záležitostí. Dále má Eclipse plně integrován sestavovací systém Ant (náhrada makefile – pozn. aut.), CVS/WebDAV a také propracovaný systém nápověd. Nechybí samozřejmě správa projektů, která úzce spolupracuje se systémem Ant, a konečně plně konfigurovatelná automatická aktualizace jednotlivých plug-inů. To vše je zabaleno ve svěžím hávu, který mi velmi připomíná produkty z řady VisualAge od firmy IBM. Práce je rychlá a zcela intuitivní – viz. obrázky.

Modul JDT (Java Development Tools) přidává do IDE prostředí podporu pro tvorbu aplikací Java. Jelikož celý Eclipse je napsán v Javě, je to celkem pochopitelné. Hlavní devizou JDT je vlastní java kompilátor, který je schopen spouštět kód, jenž obsahuje kompilační chyby. K vývoji tak vlastně ani nepotřebujete JDK, stačí vám JRE, ovšem doporučuje se vlastnit JDK kvůli nápovědě a jiným pomůckám. Kompilátor s prostředím velmi dobře komunikuje. Umí odhalovat spoustu překlepů, doporučuje řešení chyb (podobně jako VisualAge for Java) a varuje před potenciálním nebezpečím. Vše velmi přehledně zobrazuje jak v samostatném okně, tak i přimo ve zdrojovém textu pomocí různých žárovek či podtrháváním podezřelých částí kódu. Prostředí je obohaceno také o různé wizardy, class wizardy a scratchpady, ve kterých si můžete zkoušet provádět kusy javovského kódu. Celý systém je implicitně nastaven tak, že zdrojové kódy kompiluje automaticky, tudíž nemusíte klikat na tlačítko Compile, ale používáte rovnou Run. Velmi zajímavou vlastností je tzv. refactoring. Umožňuje provádět ve zdrojovém kódu změny, jako je přejmenovávání metod a tříd, přetěžování metod v již vytvořené třídě či velmi praktické vytváření getter/setter metod. Debugger je samozřejmě plně propojen s IDE a je na velmi vysoké úrovni, na což si ovšem programátoři v Javě již zvykli. Nabízí všechno, na co si jenom vzpomenete a o čem si programátoři neinterpretovaných jazyků mohou nechat jen zdát. Posledním, o čem se zmíním, je nápověda. Pokud máte nainstalován JDK a Eclipse správně nastaven, budete používat klávesu F1 velmi zřídka. Eclipse totiž umí nápovědu zobrazovat přímo v editoru, když píšete kód. Pokud vám to nestačí, stačí najet myší na jakýkoliv objekt a Eclipse vám o něm pomocí bubliny podá podrobné informace včetně nápovědy. Musím ještě systém pochválit za to, že správně zobrazuje nápovědu i u právě vyvíjených balíků, u kterých jste ještě nejavadocovali (pokud ji tedy píšete hned při psaní tříd).

Třetím modulem je PDE (Plugin Development Environment), který umožňuje vytvářet pluginy pro Eclipse. Celý systém je založen na pluginech (termín zásuvný modul mi nějak nepasuje, pan Virius by ze mě asi šílel). Úplně všechno je plugin, od editoru textu po nápovědu. Můžete si tak Eclipse předělat k obrazu svému. Na internetu (zejména na sourceforge.net) se již začínají objevovat první pluginy, např. pro vývoj v C/C++, v Pythonu, či v jazyku Ruby. Také se objevují první vlaštovky pro vývoj Servletů/JSP a EEBeans. Díky kompletně otevřené technologii jde vývoj rychle. Můžeme se těšit na celou škálu pluginů.

root_podpora

Eclipse 2.0 je velmi šikovné vývojové prostředí (nejen) pro Linux. Je sice pravda, že zatím je zaměřeno spíše na Javu, ovšem nepotrvá dlouho a Eclipse bude umět i C/C++. Doufám, že implementace C/C++ v něm nebude zaostávat za Javou. Pokud ne, bude to jedno z nejlepších open-source vývojových prostředí pro operační systém Linux.

Použitá literatura a odkazy:
[WWW] http://www.eclip­se.org
[WWW] http://www.sou­rceforge.net

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku