Hlavní navigace

Stýská se vám po Windows XP?

16. 5. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Občas zkouším některé alternativní správce oken. Jsem toho názoru, že PC nejsou jen Windows a Linux není jen KDE či Gnome. Zkusil jsem tedy prostředí XPde.

Co je XPde?

Je to pracovní prostředí (XPde) a správce oken (XPwm) pro Linux. Snaží se vytvořit rozhraní co nejvíce podobné Windows XP, alespoň podle vzhledu. Nic víc, žádná kompatibilita clipboardu mezi aplikacemi Gtk a Qt, žádné emulace aplikací pro Windows, žádné sjednocení grafických komponent aplikací X, pouze pracovní prostředí a správce oken. 

Volně přeloženo z domovských stránek projektu www.xpde.com, kde najdete kromě downloadu i hromádku screenshotů.

Instalace

byla vcelku jednoduchá, i když vhodnější slovo by bylo „primitivní“. Balíček xpde-0.3.5-20030426.tar.gz jsem rozbalil do pracovního adresáře. Marně jsem v tomto adresáři hledal obvyklý soubor README, ale našel jsem soubor INSTALL, ve kterém jsou potřebné instrukce.

Nejprve je třeba, abyste se příkazem su přihlásili jako root a spustit příkaz ./install.sh. Tady bych vytkl autorům, že v instalačním skriptu používají příkazy mkdir a cp místo praktičtějšího příkazu install, který umožňuje nastavit vhodná přístupová práva v cílovém adresáři. V mém případě jsem byl nucen provést navíc příkaz chmod -R a+r /opt/xpde, aby byly soubory čitelné pro uživatele.

Nyní ukončíte práci roota a další nastavení provedete už jako uživatel. Spuštěním skriptu ./setup.sh dojde k překopírování uživatelského profilu do adresáře ~/.xpde. Zároveň je v domovském adresáři vytvořen soubor xinitrcDEFAULT, který je doporučováno přejmenovat na ~/.xinitrc. Pokusil jsem se upravit i konfiguraci KDM, ale neuspěl jsem.

Spuštění

Při instalaci se všechny soubory kopírují do adresářů a podadresářů /opt/xpde a ~/.xpde. Nejsou tedy upravovány cesty pro spuštění. Pro korektní spuštění je tedy třeba tyto cesty doplnit. Protože se mi nechtělo víc laborovat s KDM, spustil jsem XPde přímo ze svého IceWM příkazy

export PATH="/opt/xpde/bin:$PATH"
export LD_LIBRARY_PATH=/opt/xpde/bin
/opt/xpde/bin/XPde full & /opt/xpde/bin/XPwm

které jsem našel v ~/xinitrcDEFAULT (kromě prvního řádku, ten jsem si dopsal sám).

Pracovní plocha

První věcí, která vás možná zpočátku překvapí, je absence lokalizace. Vzhledem k tomu, že se jedná o verzi začínající nulou, je to vcelku pochopitelné. Na ploše tedy najdeme ikony My Documents, My Computer, My Home, My Network Places a Recycle Bin. Poklepáním na tyto ikony je možné otevřít okno, které je podobné oknům z Průzkumníka. Rovněž lze na ploše vytvářet další složky a zástupce programů. Bohužel zatím nemůžete tyto ikony obvyklým způsobem smazat.

Implicitní pozadí XPde má stejný motiv jako čerstvě nainstalovaná Windows XP, fotografie je samozřejmě jiná (řekl bych hezčí). Pozadí lze změnit kliknutím pravým tlačítkem a volbou Properties. Je počítáno i s tématy, spořiči, změnou rozlišení obrazovky a jinými doplňky, které však zatím většinou nefungují.

Nabídka Start

Snad každý, kdo viděl Windows alespoň z rychlíku, si všiml ikonky v levém dolním rohu, která pronikla i do mnohých prostředí Linuxu. Obsah je také vcelku podobný. V nabídce Programs se nacházely programy ICQ, Mozilla, Mozilla Mail a Mplayer. Žádný z nich nešel spustit, zřejmě proto, že je nemám nainstalovány. Výjimkou byl mplayer, který sice nainstalovaný mám, ale stejně se nespustil.

Windows

V nabídce Programs je rovněž složka Accessories, která dopadla o poznání lépe. Zřejmě proto, že programy Kedit, Kpaint a Kwrite jsou součástí KDE a zde je na ně pouze odkaz. Stejně tak i po kliknutí na Command Prompt se spustí starý známý xterm. Z nativních aplikací zůstává tedy Calculator, ve kterém snad kromě Backspace funguje vše, ale pouze myší. Dále je to File Explorer, který je docela podobný Exploreru z Windows. Vnějším vzhledem však podoba končí a použitelnost je zatím mizivá. Docela dobře dopadl Notepad, kterému už schází asi jen tisk, ale vzhledem k velkému množství kvalitních linuxových editorů nebude zřejmě příliš vyhledáván.

File Xxplorer
  Kalkulačka

Control Panel

je nezbytnou součástí každého prostředí, které se chce Windows alespoň trochu podobat. Najdete zde funkce Date and Time, Display, Keyboard, Mouse a Network Connection. Datum se mi nastavit nepodařilo ani po zadání hesla roota. Funkce položky Display je shodná s volbou Properties po pravém kliku na plochu. Nastavení klávesnice funguje, bohužel Repeat delay a Repeat rate mají přehozené fast a slow. Na myši lze nastavit rychlost dvojkliku a několik málo dalších parametrů. Položka Network Connections umí zobrazit některé parametry sítě, ale (zatím?) tyto parametry nelze měnit.

Spodní lišta

je zatím velmi chudobná. V levém rohu se krčí tlačítko Start, v pravém hodiny. Po kliknutí pravým tlačítkem však ukáže další menu, ze kterého je kromě manipulace s okny použitelný pouze Task Manager. Ten však vypadá poměrně zdařile a je i funkční. Je možné si nejen prohlédnout seznam spuštěných procesů, ale i některé ukončit. Jsou zde také hezké grafy zatížení procesoru a sítě.

Shrnutí

XPde je mladý projekt (verze 0.3.5), který má zatím daleko do plnohodnotného desktopu. Windows XP se zatím pouze podobá, protože má zásadní chyby ve funkčnosti. Pokud by někdo doplnil vhodné skiny do KDE, výsledek by byl asi lepší.

root_podpora

XPde nepovažuji za dobrý začátek pro nového uživatele, který by chtěl mít shodné prostředí s Windows. Z důvodu zatím jen částečné funkčnosti je vhodný spíše pro kutily. Vidím ho jako hračku, ze které se však časem může vyvinout hezké pracovní prostředí.

Poznámka: Některé z uvedených názvů produktů mohou být registrovanými ochrannými známkami.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku