Hlavní navigace

Apple zabil Jacka. Je to krok směrem k DRM, varuje EFF

11. 9. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Digitální audio výstup otevírá dveře DRM, vybuchující Samsung nesmí do letadel, Intel se zbavuje bezpečnostní divize a Warner Bros nahlásil své vlastní stránky za porušování autorských práv.

Software a hardware

Největší poprask tento týden vzbudil Apple se svým novým iPhonem 7. Hovoří se ale o jediném – iPhone chybí audio konektor jack. Kdyby Apple místo něj použil USB-C, tak by mu to možná spíš prošlo, ale kvůli použití vlastního konektoru Lightning bude v audio příslušenství pořádný zmatek. Sluchátka určená pro iPhone nebudou bez redukcí fungovat jinde a naopak. Apple k iPhone sice přibalí redukci Lightning-Jack, ale když např. budete chtít nabíjet a zároveň poslouchat hudbu, budete potřebovat ještě jednu poměrně objemnou a drahou rozdvojku. A nebo Bluetooth sluchátka, která jsou však stále relativně drahá, musí se nabíjet a kvalita zvuku mnohdy není ideální. Proto se Apple stal terčem mnoha vtípků, z nejpovedenějších vybíráme Apple Plug.

Electronic Frontier Foundation upozorňuje na další problém Lightningu, resp. digitálního přenosu zvuku obecně. Pokud je zvuk přenášen digitálně, lze celkem snadno aplikovat DRM a omezit přehrávání např. na určitých zařízeních, v určitých lokalitách atp. Zda se tak bude praktikovat, je otázkou, ale podobný přístup už pomalu můžeme vidět u HDMI. Omezení přenosu analogového signálu je oproti tomu prakticky nemožné. Přechod na digitální přenos audia sice může přinést větší a konzistentní kvalitu, avšak bude nutné hlídat, aby se DRM v tomto případě neutrhlo ze řetězu a bylo používáno pouze výjimečně.

Zprávy o vybuchující baterii chytrého telefonu Samsung Galaxy Note 7 jste jistě neminuli, psali jsme o nich i minulý týden. Přestože Samsung k výměně telefonů důrazně vyzývá, někteří uživatelé se rozhodli nechat si je, alespoň prozatím. A mohou narazit na různé problémy. Několik aerolinek už zakázalo nabíjení nebo dokonce jakékoliv používání Note 7 na palubách svých letadel. Také se objevily první odhady, kolik by stažení cca 2,5 miliónu kusů mělo Samsung stát – přibližně kolem jedné miliardy dolarů. Samsung se vyjádřil, že je to sice velmi nákladná záležitost, ale pověst značky by mohla utrpět větší škodu.

V Microsoftu prý zvažovali akvizici kooperativní platformy Slack, ale nakonec se rozhodli, že si podobnou službu vyvinou sami. Měla by vycházet převážně z technologií, které už jsou použity ve Skype a některých dalších službách. Koupi Slacku měl prosazovat Qi Lu, viceprezident společnosti pro aplikace a služby, ale narazil jak u současného ředitele Satya Nadelly, tak u samotného Billa Gatese, který je členem představenstva společnosti. Podle nich technologie Slacku není tak zázračná a dávat 8 miliard dolarů, kolik činí údajná požadovaná cena, jen za uživatelskou základnu se nevyplatí.

Byznys, politika, právo

Samsung se prý chystá zbavit svého okrajovějšího byznysu – výroby tiskáren. Neoficiální informace praví, že prodej divize pro výrobu tiskáren bude ohlášen už příští týden a kupcem se stane společnost HP. Ta sektoru dominuje se cca 40% podílem na všech prodaných tiskárnách, svůj náskok by tak ještě zvýšila. Samsung je v současnosti se čtyřmi procenty na pátém místě. Hodnota akvizice by měla činit 1,8 miliardy dolarů. Obě zúčastněné společnosti zprávy odmítly komentovat.

Ze společnosti Intel byla vyčleněna bezpečnostní divize, která nově bude fungovat samostatně pod názvem McAfee. Ještě zajímavější je, že Intel bude vlastnit pouze 49 % nové firmy, majoritním vlastníkem se stane investiční společnost TPG. Transfer novou společnost oceňuje na 4,2 miliardy dolarů. Před pěti roky přitom Intel koupil McAfee za 7,7 miliardy dolarů, takže jeho výlet do oblasti bezpečnosti nebyl příliš úspěšný.

Ještě před oznámením prodeje však bývalý vlastník firmy John McAfee žaloval Intel. Ten mu totiž brání v použití jeho vlastního jména v názvu nové firmy. McAfee připouští, že součástí prodeje firmy byla i značka McAfee, avšak upozorňuje na to, že Intel značku přestal používat v roce 2014 a nahradil ji názvem Intel Security. Až teď ji opět oživuje. John McAfee je však proslulý svými výstřelky, tak těžko říct, zda to tentokrát myslí vážně, nebo si opět chce užít trochu mediální pozornosti.

Evropská unie bude částečně regulovat internetové komunikační služby, podobně jako třeba mobilní operátory. Týká se to služeb jako WhatsApp, Hangouts, Messenger a podobných. Pravidla naštěstí nejsou nějak přehnaná, v podstatě jen dávají provozovatelům takových služeb povinnost hlásit různé bezpečnostní incidenty, úniky dat apod. Co se týče omezení šifrování nebo povinnosti vydávat uživatelská data, o tom to tentokrát není.

Microsoft vede soudní spor s americkou vládou, která podle něj zneužívá tzv. gag orders. To znamená, že pokud soud společnosti nařídí vydat data uživatele, společnost ho o tom nesmí po nějakou dobu, mnohdy velmi dlouhou nebo neurčitou, informovat. V některých případech to dává smysl, protože by např. informování podezřelého mohlo narušit vyšetřování, ale v současnosti mají tento přívěsek cca dvě třetiny soudních příkazů. Teď se za Microsoft oficiálně postavila řada významných firem včetně Googlu, Applu nebo Mozilly. Microsoft podpořily i některá média, aerolinky nebo různé neziskové organizace.

Zajímavosti / telegraficky

Středoamerický stát Kostarika je jedním z velkých průkopníků obnovitelné energie. Většinu roku z obnovitelných zdrojů vytváří všechnu elektrickou energii, teď zaznamenal 76 dní bez použití fosilních paliv v řadě. Co je zajímavější, solární a větrné elektrárny se na výrobě elektřiny podílí jen minimálně. Zdaleka nejvíc, cca 80 %, energie zajišťují vodní elektrárny následované termálními a geotermálními zdroji.

Filmovému produkčnímu studiu Warner Bros se povedl husarský kousek. Prostřednictvím DMCA výzvy Googlu o odstranění výsledků z vyhledávání, kterou jinak používá pro vyřazení stránek s nelegálně šířeným materiálem, v několika případech nahlásilo oficiální stránky svých filmů. A to přímo na doméně WarnerBros.com.

root_podpora

Jaké emoji byste do Unicode chtěli přidat? Hlasovat můžete na nové stránce EmojiRequest. Ta sice není oficiální, nicméně lidé z Unicode Consortium k ní v budoucnu dost možná přihlédnou, až budou přidávat další sadu.

Dnes již zmíněný Bill Gates byl sesazen z pozice nejbohatšího člověka světa. Ale jen na dva dny. Svou chvilku na vrcholu si užil Amancio Ortega, španělský podnikatel známý hlavně díky oděvnímu řetězci Zara. Za posun v žebříčku mohl růst a následný pokles kurzu akcií jeho hlavní společnosti. Výše majetku obou pánů se pohybuje kolem 78 miliard dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.