Hlavní navigace

Indie spustila největší 4G síť na světě. Data jsou levnější než u nás

4. 9. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

TP-Link už vyrábí i telefony, Samsung stahuje Galaxy Note 7, HDMI půjde propojit s USB-C, SpaceX zažila další nehodu a v USA byl odsouzen hacker, který hacknul e-mail Hillary Clinton.

Software a hardware

Indie dosáhla dalšího technologického milníku. Byl zahájen provoz nového mobilního operátora Jio, který 4G sítí pokrývá cca 90 % obyvatelstva. Nejde přitom o nějakou podřadnou síť, Jio standardně slibuje rychlost kolem 100 Mbps. Projekt má na svědomí holding Reliance, jehož hlavním vlastníkem je Mukesh Ambani, nejbohatší Ind a 36. nejmajetnější člověk světa. Hovory a SMS jsou u Jia zdarma, platí se pouze za data. 4 GB vyjdou v přepočtu na 180 Kč, nejvyšší tarif se 75 GB na 1800 Kč. To ale není vše. Během několika hodin v noci se data vůbec neúčtují a klienti rovněž mohou využívat rozsáhlou síť Wi-Fi hotstpotů (datový limit pro Wi-Fi je dvojnásobek limitu pro 4G).

O výrobu mobilních zařízení se dnes snaží každý druhý výrobce elektroniky. Věděli jste, že do oboru začal fušovat i známý výrobce síťových prvků TP-Link? Pod značkou Neffos už na začátku roku uvedl několik modelů, jenže jejich dostupnost byla velmi omezená. Teď se představuje v plné parádě s modely Neffos X1 (5 palců, HD) a X1 Max (5,5 palce, Full HD), které spadají do střední třídy. Designově a hardwarově jsou telefony sice tuctové, ale přívětivou cenou 199/249 eur by mohly zaujmout. Hliníková konstrukce je v této cenové hladině nadstandardem. Důležité je, že telefony budou oficiálně dostupné i na našem trhu s plnou podporou LTE. Oba modely pohání čipset MediaTek Helio P10. Největším omezením tak asi bude nižší kapacita baterie u menšího modelu – 2250 mAh.

Problémy s vybuchujícími bateriemi Samsungu Galaxy Note 7 se ukázaly jako častější, než by bylo zdrávo, a proto se výrobce rozhodl k nápravě. Prodej zařízení byl zastaven, dokud se nezjistí bližší příčina problému. Stávající majitelé poté dostanou možnost zařízení vyměnit za nové, bezproblémové. Samsung už zaregistroval 35 případů, kdy baterie začala hořet nebo explodovala. Většina zpráv hovoří o tom, že se tak stalo během nabíjení. Modelu Note 7 se za cca měsíc prodeje prodalo už několik miliónů kusů, takže problém není až tolik frekventovaný.

Skupina HDMI vydala novou specifikaci, která umožňuje přenášet signál z USB-C vstupu do HDMI výstupu bez nutnosti použití adaptéru. První kabely by se na trhu měly objevit už brzy, trochu déle si ale zřejmě budeme muset počkat na podporu ze strany výrobců mobilních zařízení, pro které je novinka primárně určena. Podporu hledejte pod označením HDMI Alternate Mode. Specifikace bohužel podporuje pouze starší standard HDMI 1.4b, nicméně i ten zvládne video ve 4K a 3D. Co se týče výstupních/zobrazovacích zařízení, tak u nich podpora nové specifikace není potřeba.

Byznys, politika, právo

Rumunský hacker Marcel Lehel Lazar, známý pod přezdívkou Guccifer, byl v USA odsouzen k 52 měsícům odnětí svobody. Lazar se přiznal, že hacknul e-mailové účty cca stovky amerických občanů, mj. několika politiků a celebrit. Zdaleka nejznámější se stal případ proniknutí do soukromého e-mailového serveru Hillary Clinton, ministryně zahraničí a současné kandidátky na prezidenta USA. To odstartovalo další skandál, protože se ukázalo, že si Clinton na soukromý, nedostatečně zabezpečený, server nechávala přeposílat informace s různým stupněm utajení. Vyšetřovatelé to označili za její pochybení, avšak obvinění nevznesli.

Zajímavosti / telegraficky

Facebook propustil celý tým zaměstnanců, který se staral o údržbu sekce zpráv vytvářenou především speciálním algoritmem. Podle vyjádření Facebooku je třeba, aby se systém naučil vybírat zprávy úplně sám. A jak se ukázalo, ještě se opravdu má co učit. Sekci totiž hned zaplavily nevhodné, neslušné nebo dokonce úplně smyšlené články.

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX explodovala při testovacím zažehnutí motorů. Na palubě měla satelit v hodnotě téměř 200 miliónů dolarů, který o několik dní později měla vynést na oběžnou dráhu. Šlo o první satelit společnosti Facebook, který měl dostat internetové připojení i do odlehlejších koutů Afriky. Příčina havárie se vyšetřuje.

Vývojáři nezávislé survival hry ARK: Survival Evolved (podporuje Linux) schytali notnou dávku kritiky. Nutno říct, že asi oprávněnou. Dovolili si totiž vydat placené DLC ke hře, která je stále v předběžném přístupu a není hotová.

Česká adventura Samorost 3, která pro PC vyšla letos na jaře, už je k dispozici i pro iOS. Uživatelé systému Android by se měli dočkat během několika týdnů.

Rodiče, pořiďte dětem Netflix. Ušetříte jim 150 hodin ročně, které by jinak strávili sledováním reklam. A sobě pravděpodobně ušetříte nějakou tu korunu.

Navigace Mapy.cz od Seznamu je čím dál šikovnější. Po několikatýdenním testování byla uvolněna nová verze, která přidává hlasovou navigaci. Nejen pro řidiče, ale třeba i pro pěší turisty.

Telefony od Googlu už se prý nebudou jmenovat Nexus, jak už jsme psali. Nové neoficiální informace praví, že bude použit název Pixel známý z několika chromebooků Googlu.

Licence GNU GPL byla pro rozvoj Linuxu rozhodující, říká Linus Torvalds. BSD a podobné licence jsou podle něj dobré jen pro projekty, na kterých vám nezáleží a které nechcete systematicky rozvíjet.

Hráči, radujte se! Po několika odkladech a nejasnostech se na Linux dostane hra Rocket League aneb fotbálek s auty. K vydání betaverze by mělo dojít ve čtvrtek 8. září.

Dvě smutné zprávy: 10. srpna ve věku 29 let zemřel Jonathan Portnoy, jeden z prvních vývojářů Gentoo a přispěvatel projektu Perl. 24. srpna odešel Vernon Adams, autor řady svobodných fontů, mj. výchozího fontu prostředí KDE Oxygen. Adams zemřel tragicky ve 49 letech.

CS24_early

V animačním studiu Pixar se kamarádí s Linuxem. Viz následující video.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.