Hlavní navigace

Microsoft otevírá PowerShell a vydává ho pro Linux

21. 8. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Otevírání Microsoftu světu pokračuje, telefony možná brzy dostanou lepší baterie, Nokia chystá comeback, T-Mobile zaplatí pokutu za uniklá data a OSA chce poplatky i z telefonů a tabletů.

Software a hardware

Microsoft udělal další velký krok směrem k Linuxu. Po otevření frameworku .NET nebo přidání Ubuntu do Windows se firma rozhodla otevřít také PowerShell. Jedná se o příkazový shell s vlastním skriptovacím jazykem, který zvládne mnohem víc než příkazový řádek ve Windows. Samozřejmě je určen hlavně pro správce a vývojáře, kterým poskytne další možnosti interakce a automatizace, mj. právě s frameworkem .NET. PowerShell je nově k dispozici pro Linux a macOS, ale zatím jen v alfaverzi. Zdrojové kódy najdete na GitHubu pod licencí MIT. Portace PowerShellu by měla hlavně usnadnit používání microsoftích technologií na Linuxu. Vývoj projektu by měl být také poměrně otevřený a zveřejněním zdrojových kódů by to skončit nemělo.

Windows PowerShell

Windows PowerShell

Když se zeptáte uživatelů chytrých telefonů, co víc by od svého zařízení chtěli, většina řekne aby to víc vydrželo. Bohužel se baterie nevyvíjí zdaleka tak rychle jako výpočetní jednotky, a tak si musíme vypomáhat alespoň rychlejším nabíjením. Blýská se ale na lepší časy. Společnost SolidEnergy Systems na trh plánuje uvést modernizované baterie Li-ion, kterým říká Li-metal. Vtip je v tom, že anodovou část, která jinak tvoří polovinu baterie, dokázala značně zmenšit použitím tenké vrstvy lithia. Nový typ akumulátoru tak ve stejně objemném těle dokáže uchovat téměř dvojnásobnou kapacitu. Cena pochopitelně bude o něco vyšší, nicméně u chytrých telefonů by to neměl být zásadní problém ve srovnání s přidanou hodnotou.

Na začátku příštího roku se na trhu opět objeví mobilní zařízení se značkou Nokia. Prozradil to Mike Wang, šéf čínské pobočky Nokie. Celkem by měla být uvedena až čtyři zařízení, mezi nimiž bude i tablet. Otázkou je, kolik budou mít se staršími Nokiemi společného a zda se alespoň částečně podaří obnovit ducha značky. Firma HMD global, která má oživení značky na starosti, sice sídlí ve Finsku a ve vedení má několik lidí z původní Nokie, ale to hlavní včetně výroby bude probíhat v Číně pod taktovkou Foxconnu. Původní finská společnost už se z obchodního hlediska angažovat nebude, ale má s HMD global alespoň částečně spolupracovat. Značku licencovala na deset let.

Nokia N1: nepříliš úspěšný tablet, se kterým Nokia testovala vody minulý rok

Nokia N1: nepříliš úspěšný tablet, se kterým Nokia testovala vody minulý rok

Byznys, politika, právo

Mobilní operátor T-Mobile od Úřadu pro ochranu osobních údajů dostal pokutu (ÚOOÚ) ve výši 3,6 milionu korun. Podle úřadu pochybil, když nedostatečně zabezpečil data svých zákazníků. Bývalý zaměstnance firmy totiž letos v dubnu vynesl osobní údaje 1,2 miliónu z nich. T-Mobile to přiznal až v červnu, kdy se o případ začala zajímat média. Operátor rozhodnutí akceptuje a nebude se odvolávat. ÚOOÚ také oficiálně upřesnil, o jaké údaje přesně šlo: jméno, příjmení, datum narození, adresa, telefonní číslo, kód zákazníka, tarif, název, kategorie a značka zařízení, údaj o průměrné útratě, platební metodě, popř. číslu účtu a kódu banky. Nosiče s daty firma později zajistila, ale samozřejmě nemůžeme s jistotou vědět, co se s daty dělo, zda nevznikly kopie atp.

Ochranný svaz autorský (OSA) hledá další zdroje příjmu. Předseda představenstva Roman Strejček prohlásil, že by se poplatky měly platit i za mobilní telefony, protože v nich lze ukládat hudbu, teoreticky nelegálně zkopírovanou. Podobný přístup už se řadu let uplatňuje u optických médií, pevných disků, paměťových karet a podobných úložišť. Strejček navrhuje, aby se na telefony a tablety vztahovaly stejné podmínky jako na další flash paměti. Za ně se v současnosti odvádí 1,5 Kč za jeden gigabajt, maximálně ale 90 Kč na jednu paměť. Zatím se však jedná pouze o myšlenku, konkrétní návrh, který by samozřejmě musel projít standardním legislativním procesem, na stole není.

Americké internetové vydavatelství Gawker Media bylo v aukci prodáno za 135 miliónů dolarů. Kupcem je mediální skupina Univision, která působí převážně na jihoamerickém trhu. Vydavatelství před několika týdny vstoupilo do konkurzu, protože si nemohlo dovolit zaplatit odškodné herci Hulku Loganovi, jehož video sexuálního charakteru zveřejnilo. Podle soudu neoprávněně. Ještě před aukcí bylo rozhodnuto o ukončení provozu hlavního serveru Gawker, na kterém se kauza odehrála. Zbylé servery by však pod novým majitelem měly nadále fungovat. Týká se to i technologických webů Gizmodo, Kotaku a Lifehacker.

Zajímavosti

Automobilový průmysl je živější něž kdy jindy a ve velkém modernizuje, resp. se na modernizaci chystá. Automobilka Ford plánuje, že svůj první plně autonomní vůz uvede už v roce 2021. Z počátku ale bude dostupný pouze pro účely sdílené síťové dopravy. Mezitím se vlastníci firmy Lyft, což je obdoba známějšího Uberu, snaží o prodej společnosti. Zájem prý měla i General Motors, ale k dohodě nakonec nedošlo. Dolní komorou nizozemského parlamentu zase prošel návrh zákona, který by od roku 2025 zakázal provoz vozidel poháněných benzinem, naftou nebo plynem. Povoleny by byly pouze elektrický a vodíkový pohon.

Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) řešení kuriózní skandál. V hlavní části jejího kampusu totiž skupina lidí natočila jakési sehrané (doufejme) obětování člověka. Nutno říct, že záznam působí poměrně reálně a velmi efektně. Kvalitu scénky však v CERNu příliš neocenili a už vyšetřují, kdo se natáčení účastnil. Zástupcům organizace vadí hlavně to, že čarodějnické praktiky, byť myšlené jako vtip, mohou na vědeckou organizaci vrhat špatný stín.

Jak je známo, sociální síť Twitter je svou jednoduchostí, dostupností a relativní liberálností oblíbeným útočištěm lidí podporujících terorismus. Až tak liberální ale Twitter není a letos kvůli podpoře terorismu smazal už 235 tisíc účtů.

HP vstupuje na trh herních počítačů se zajímavou kostkou Omen X, která ale nepatří mezi nejlacinější počítače.

OMG Ubuntu píše o zajímavém balíčku, který grafický editor GIMP přiblíží Photoshopu. Rozvržením rozhraní, vzhledem i klávesovými zkratkami.

Nosulus Rift, aneb proč do virtuální reality nezapojit i čich? Zařízení sice opravdu existuje a můžou si ho vyzkoušet návštěvníci veletrhu Gamescon, ale ve skutečnosti jde jen o reklamu na novou hru South Park.

Pirátská zátoka je po dvouleté pauze opět nejpopulárnější torrentový server. Samozřejmě za to může fakt, že je dosavadní jednička Kickass Torrents mimo provoz.

Lze nebo nelze Samsung Galaxy Note 7 v praxi poškrabat? A jak se to vůbec testuje? Zajímavý článek přináší Android Authority.

CS24_early

Proletět se Wikipedií jako vesmírem? Právě to umožňuje Wikiverse.

Americký T-Mobile už nabízí pouze neomezené datové tarify.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.