Hlavní navigace

Facebook se trumfuje s blokátory reklam, kdo zablokuje koho

14. 8. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Veleočekávané hře No Man's Sky se nepovedl start, MediaTek uvedl nový výkonný čipset, Google dostal pokutu v Rusku a videotéka Hulu už nebude zdarma. Plus pár olympijských střípků.

Software a hardware

Vyšla No Man’s Sky, dost možná nejambicióznější a nejočekávanější nezávislá hra v historii. Koneckonců si za ni autoři účtují 60 eur, což je na indie titul opravdu hodně. Hráč objevuje vesmír složený z miliard planet, které jsou počítačem generované – stejně jako tvorové a objekty na nich. Recenzenti vesmír oceňují, ale už tolik neoceňují hru jako takovou, protože v ní vlastně nejde nic moc dělat. A tak No Man’s Sky získává spíš průměrná hodnocení. Na PC navíc mnoho uživatelů hlásí, že hru ani nespustí nebo mají velké problémy s výkonem, a to i na dobrém hardwaru. Problémy se stabilitou se objevují i na PlayStation 4. Autoři také mlží o tom, zda tedy ve hře je nebo není slibovaná možnost setkání hráčů ve vesmíru, v současnosti totiž nefunguje. Hra nepodporuje Linux.

Výrobce mobilních čipů MediaTek už nechce být tím druhým za Qualcommem. Uvedl čipset Helio X30, který by měl patřit mezi špičku na trhu. Prvních telefonů a tabletů s ním se však dočkáme až příští rok. Stejně jako v případě předchozího čipsetu X20 má deset procesorových jader, která jsou využívána podle potřeby. Dvě jádra o taktu 2,8 GHz si poradí s výpočetně náročnými úlohami, pro to ostatní jsou tu dvě čtveřice jader o taktu 2,2 a 2 GHz. Grafiku obstará čtyřjádrový čip PowerVR 7XT. MediaTeku často bývá vyčítáno, že většinou nezveřejňuje zdrojové kódy své verze linuxového jádra, což velmi znesnadňuje tvorbu alternativních ROM. Na druhou stranu je to asi věc, která většinu uživatelů netrápí.

Seagate představil SSD disk o kapacitě 60 TB, což by měla být nejvyšší kapacita u SSD zatím dosažená. Pravda, Seagate to také trochu obešel tím, že paměti zabalil do většího 3,5 palcového balení namísto standardního formátu 2,5 palce. Zatím se jedná o prototyp, disk se na trhu objeví až příští rok a není ani jasné, zda do běžné výroby půjde i model o takto vysoké kapacitě. Cena by se samozřejmě pohybovala v mnoha tisících dolarů, což se při přepočtu na terabajt příliš nevyplatí. A to i přesto, že vysokokapacitní disk je velmi efektivní – 1 watt mu vystačí na napájení 4 TB.

Internet a web

Facebook oznámil, že už nehodlá tolerovat blokování reklam. A autoři nástrojů pro blokování reklam zase oznámili, že je to nezajímá. Zřejmě nejpoužívanější blokátor Adblock Plus už opět aktualizoval filtry a reklamy na Facebooku blokuje. I když ne úplně spolehlivě. Facebook totiž nově na první pohled neukazuje, zda je daný element reklama nebo uživatelský příspěvek. Teď asi bude záležet na tom, jak dlouho bude tato hra na kočku a myš obě strany bavit a která to jako první vzdá. Adblock Plus upozorňuje, že Facebook může ve výchozím stavu odblokovat, pokud bude dodržovat pravidla přijatelných reklam. Ty mj. obsahují podmínku, že reklama nesmí být mezi ostatním obsahem. Facebook by se tak musel zbavit i sponzorovaných příspěvků, a to asi očekávat nemůžeme.

Videotéka Hulu od svého založení před deseti lety stavěla na tom, že chce nabízet atraktivní obsah zdarma s reklamami. Takového obsahu však postupně ubývalo a služba uživatele lákala na předplatné. Teď se Hulu rozhodla, že bezplatnou nabídku úplně zruší. Zbývající obsah, na jehož volné vysílání má ještě práva, licencuje Yahoo View a přenosy ještě zajistí po technické stránce. Ukazuje se, že bezplatné streamování à la Spotify asi u videa fungovat nebude, vzhledem k vysokým nákladům na produkci filmového a televizního obsahu. Hulu je dostupná pouze ve Spojených státech a v Japonsku.

Byznys, politika, právo

Události kolem bitcoinové burzy Bitfinex zastínily probíhající soudní řízení v kauze Cryptsy. Tato burza různých kryptoměn vstoupila na začátku tohoto roku do insolvence a přešla do nucené správy. Podle zprávy správce, která byla prezentována soudu, měl bývalý šéf burzy Paul Vernon během dvou let neoprávněně odčerpat prostředky v hodnotě 3,3 miliónu dolarů na účet svůj a své manželky. Vernon je stíhán na svobodě a mezitím už v Číně zkouší provozovat další burzu. Za problémy Cryptsy ale nejspíš může víc věcí než jen domnělé odcizení firemních prostředků ředitelem společnosti.

Ruský antimonopolní úřad rozhodl, že společnost Google zneužívá své postavení na trhu a omezuje konkurenci. Důvodem je požadavek na výrobce, kteří musejí do telefonů s Androidem instalovat aplikace Googlu, pokud chtějí získat jeho požehnání a přístup na Google Play. Na Google si stěžoval Yandex, jeho velký ruský konkurent, který rovněž staví na vyhledávači a mnoha přidružených službách. Pokuta byla stanovena na 438 miliónů rublů (cca 164 miliónů korun), což pro Google není příliš významná částka. Větší problém pro něj asi bude, pokud bude muset upravit svou partnerskou politiku. Společnost se zatím nevyjádřila, jaké kroky v této záležitosti hodlá podniknout.

Zajímavosti

O prospěšnosti či škodlivosti počítačových her se vedou dlouhé debaty, které asi jen tak neskončí. Poslední velká studie zahrnující dvanáct tisíc australských studentů ve věku kolem 15 let se přidává na stranu příznivců počítačových her. Pravidelní hráči dosahovali v mezinárodních testech PISA lepších výsledků ve čtení, matematice i vědě. Naopak se ukázalo, že častí uživatelé sociálních sítí dosáhli podprůměrných výsledků. Samozřejmě jde pouze o korelaci, nikoliv kauzalitu, a výsledky může ovlivňovat řada dalších faktorů.

Také olympijské hry přinesly několik zajímavých/zábavných technologických střípků. Třeba francouzskému šermíři Enzu Lefortovi vypadl telefon z kapsy přímo při souboji. Všichni olympionici také dostali speciální edici chytrého telefonu Samsung Galaxy S7. Až na ty severokorejské, kteří od svého vůdce dostali pokyn, že nesmí dar vyrobený na jihu znesvářeného poloostrova přijmout. A pokud vás politická dramata nezajímají, podívejte se alespoň na krásnou práci kamery z ženského plaveckého závodu.

Čínská společnost LeeCo, jejíž telefony se pomalu začínají dostávat i na západní trh, chystá významné rozšíření portfolia. Chce postavit vlastní závod pro výrobu elektromobilů.

V Íránu zakázali hru Pokémon Go. Vzhledem k jejímu charakteru ji prý v zemi nelze provozovat bez licence, o kterou studio Niantic nepožádalo.

Navigace Waze přidává další české hlasy, jeden z nich patří oblíbenému moderátorovi Vlastimilu Korcovi.

ict ve školství 24

Šéf společnosti VideoLAN a zároveň hlavní vývojář přehrávače VLC odpovídal na otázky čtenářů Slashdotu.

Google Play už lze plnohodnotně používat i bez účtu na Google+. Včetně hodnocení aplikací atp.

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.