Hlavní navigace

Microsoft přidal Ubuntu do Windows: něco jako Wine naruby

18. 4. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Microsoft dál pokračuje ve sbližování s open source a do Windows přidal Ubuntu. Resp. repozitáře Ubuntu a subsystém, který umožňuje spouštět programy pro Linux. Jde to, ale dře to.

Mezi uživateli panuje velký zmatek, co že to ono Bash on Ubuntu on Windows vlastně je. A oficiální název tomu moc nepomáhá. Prvně si řekněme, co to není. Není to virtualizovaný systém ani software pro Linux portovaný na Windows à la cygwin, přestože to na první pohled vypadá velmi podobně. Jinde Microsoft řešení nazývá Windows Subsystem for Linux, což už je přesnější označení. Zkrátka jde o jakousi vrstvu kompatibility, která ve Windows umožňuje spouštět software pro Linux. Tedy něco jako Wine naruby, i když technických odlišností není málo.

To znamená, že ve Windows stále žádný Linux není. Stejně jako ve své linuxové distribuci nemáte Windows, když používáte Wine. S nadsázkou bychom tomu mohli říkat třeba GNU/Windows, ale s ohledem na zdraví Richarda Stallmana to radši nedělejme. No a ono Ubuntu v názvu znamená, že se linuxový software bere z repozitářů Ubuntu, aktuálně verze 14.04 LTS. Dodejme, že se jedná o funkci zaměřenou na zlomek uživatelů, nejčastěji vývojářů, a běžní uživatelé se o ní pravděpodobně jen tak nedozví.

Návod na instalaci ve Windows 10

Bash on Ubuntu on Windows je k dispozici ve vývojové verzi Windows 10, konkrétně v sestavení 14316 a pouze pro 64bitovou variantu systému. Pro získání vývojových verzí je třeba přihlásit se do programu Insider Preview, což vyžaduje pouze účet u Microsoftu. Aktivaci provedete v nabídce Aktualizace a zabezpečení → Windows Update → Upřesnit možnosti. Tam je dobré vybrat, že chcete aktualizace dostávat rychle, pokud na build nechcete dlouho čekat. I tak možná budete muset čekat několik hodin, než vám Windows build zpřístupní. Aktualizaci nijak nejde urychlit ani vynutit.

Po instalaci buildu ještě musíte v nabídce Aktualizace a zabezpečení → Pro vývojáře aktivovat vývojářský režim a v nabídce Ovládací Panely → Programy → Zapnout nebo vypnout funkce systému Windows zatrhnout Windows Subsystem for Linux (Beta). Windows provede instalaci a vyzve vás k restartování počítače. Poté už můžete spustit příkaz bash, třeba z nabídky Start. Při prvním spuštění se stáhne základ Ubuntu a je hotovo.

Základní použití

Poté už před sebou máte stejný bash, který znáte s Linuxu, a jste přihlášeni jako superuživatel (to ale samozřejmě nijak nezvyšuje vaše práva ve Windows). Můžete používat příkazy pro práci se soubory, textové editory, atd. A hlavně program apt (případně apt-get) pro instalaci dalších balíčků a jejich správu. To asi netřeba příliš popisovat. Vybraný balíček nainstalujete pomocí příkazu apt install nazevbalicku. K dispozici máte opravdu kompletní repozitáře Ubuntu a stejně tak máte svobodu cokoliv z nich nainstalovat. Zda to bude fungovat je věc druhá.

V praxi funguje většina programů v příkazové řádce, u textového rozhraní je to jak kdy. Např. Midnight Commnder běží, ale ovládání je dost problémové. Nefunguje většina programů a utilit, které mají co do činění s hardwarem nebo nastavením sítě, protože o to se pochopitelně stará Windows a tyto informace subsystému nepředává. Takže i když už fungují, tak jsou vám v podstatě k ničemu. Programy s grafickým rozhraním pochopitelně neběží, protože není přítomen X server. Ale i to lze změnit…

Souborový systém a X server

Všechna úložiště připojená ve Windows se automaticky namountují do adresáře /mnt v Ubuntu a jejich obsah je možné číst i měnit. Obsah souborového systému Ubuntu je pak dostupný v adresáři C:\Users\Uživatel\AppData\Local\lxss. Z nějakého důvodu se mi v souborových správcích vůbec nezobrazuje, ale při přímém zadání cesty nebo při použití vyhledávání se do něj dostanete. V současné době se ale moc nedoporučuje linuxové soubory měnit z Windows, někdy to způsobuje problémy.

Pokud programy s GUI přece jen chcete spouštět, můžete použít X server pro Windows zvaný Xming. Ten jednoduše nainstalujete a spustíte, žádné nastavování není třeba. Poté můžete posílat programy s grafickým rozhraním na X server pomocí příkazu DISPLAY=:0 nazevprogramu. Odezva není ideální, ale dá se to používat. Horší je to s vykreslováním písma nebo stabilitou. Programy často prostě zamrznou a nezbude než je zabít. A část programů se nespustí vůbec. Pokud máte jeden program, který byste na Windows opravdu chtěli používat, můžete to přes Xming zkusit. Ale jinak je to spíš na hraní, než na seriózní používání.

Benchmark: až na souborový systém je to rychlé

Když pomineme zmíněné grafické programy, výkon Ubuntu ve Windows je obecně slušný. Hodně ale záleží na konkrétních programech a činnostech, jak ukázal benchmark serveru Phoronix. V testech paměti dopadl velmi dobře, dokonce ještě o něco lépe než Ubuntu s Linuxem. Také kompresi a šifrování zvládá srovnatelně dobře nebo jen lehce pomaleji než Linux. Windows však mnohonásobně zaostává v kompilaci apod., což by mělo být způsobeno špatným výkonem souborového systému. To mohu potvrdit i z vlastní zkušenosti, instalace balíčků byla znatelně pomalejší než na Linuxu. Pomalý souborový systém vývojáře dost omezuje, tak doufejme, že to Microsoft napraví. Vzhledem k extrémním naměřeným hodnotám se zdá, že jde spíš o nějakou chybu než omezení technologie.

CS24_early


Autor: Phoronix.com

Závěr

Bash on Ubuntu on Windows z principu nikdy nebude dokonalé řešení, stejně jako jím přes dvě dekády úsilí není Wine. Stejně jako u Wine bude třeba mnoho drobných úprav na míru jednotlivým programům. V současnosti stále narazíte na řadu chyb. Nejen klasických bugů, ale i na nesoulad v přístupu Windows a Ubuntu. Microsoft se zřejmě zaměří na vyladění programů a nástrojů pro vývojáře, ale je nepravděpodobné, že by šel dál. Stálo by to hodně úsilí a peněz. Skálopevné linuxáky stejně nepřetáhne a většinu uživatelů nějaká možnost spouštět linuxové programy nezajímá. A ten nejatraktivnější software původem z Linuxu je na Windows dostupný už teď.

Ve stabilní verzi Windows 10 se funkce objeví s vydáním velké aktualizace k prvním narozeninám, tedy někdy v létě. Jestli na bashi ve Windows chcete něco změnit, můžete použít platformu Developer Feedback, kam lze vkládat nápady a hlasovat pro ně. V open source komunitě se rozvinula debata, zda je nový projekt pro svobodný software přínosem. Podle některých je jakékoliv rozšíření dobré, jiní zase namítají, že si Microsoft jen bere a sám nic nedá. Navíc to prý může zpomalit přechod části uživatelů z Windows na Linux. Co si o tom myslíte vy?

Ubuntu ve Windows svobodnému softwaru obecně...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.