Hlavní navigace

Calibre: švýcarský nůž do elektronické knihovny

9. 8. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Čtení elektronických knih se stává čím dál běžnějším. Zvláště mezi milovníky elektronických hraček a moderních technologií je to už docela normální věc. Objevuje se nám tu ale nový problém: pro papírové knihy máme regály, ale kam si přehledně roztřídíme svou sbírku elektronických knih? Pomůže Calibre.

Mezi čtenáři Roota je jistě velké množství majitelů elektronických čteček knih – ať už hardwarových, přímo dedikovaných, nebo softwarových, které fungují na různých platformách, od PC po tablety a mobilní telefony. Člověk, který nějakou dobu takovou čtečku aktivně používá, za nějaký čas narazí na problémy s organizací své sbírky a s konverzí všech těch nejroztodivnějších formátů elektronických knih, které člověk na trhu objeví. Řešením může být program Calibre.

Co tento zajímavý program, dostupný pro všechny velké platformy, dovede?

Calibre dokáže vaše elektronické knihy, uložené na disku, třídit, označovat, přidávat k nim metainformace, konvertovat mezi různými formáty a posílat je do čteček. Např. s Kindle 3 se po připojení přístroje zasynchronizují informace o tom, jaké soubory v Kindle jsou, a můžete si vybrat, které tam chcete nakopírovat. Pokud nemáte Kindle 3 připojený, můžete si v Calibre vybrat možnost „Poslat do zařízení přes mail“. Calibre umí rovněž stahovat RSS kanály a celé články, vytvářet z nich elektronické publikace a ukládat je či posílat do vaší čtečky. Jedná se tedy o velice všestranný program a užitečného pomocníka.

Calibre v sobě obsahuje velké množství prohlížečů pro různé formáty a různých konverzních filtrů. Je velmi málo pravděpodobné, že se vám dostane do rukou e-kniha, kterou by Calibre neuměl otevřít či převést. Z autorových zkušeností je nejméně problémů s HTML-like formáty – HTML, epub, mobi, rtf…

Knihy ve formátu DOC Calibre nepřevede, ale ty většinou stačí uložit ve formátu „zjednodušené HTML“, zaZIPovat – a s takovouto podobou si převaděč poradí bez problémů. Nejvíc potíží, leckdy téměř neřešitelných, je s formátem PDF. Ten je vytvořen pro stránkovou sazbu a jeho účelem je, aby „stránka vypadala všude stejně“. Převod do formátů, které nejsou pevně zalomené, je většinou nedokonalý, obtížný, někdy až nemožný.

Ale kromě PDF si Calibre poradí s lecjakými překážkami. Podporuje různé znakové sady, takže vás nevykolejí ani staré .pdb v kódování Windows-1250. Dokáže při převodu provést jednoduché úpravy, například ignorovat konce řádků a prázdný řádek brát jako nový odstavec, což pomůže při konverzi starých .txt dokumentů, které právě takové „formátování“ používají.

Speciál léto s (e)knihou

Přemýšlíte o elektronických knihách, ale víte o nich málo? Uvažujete nad čtečkou, ale máte pocit, že je ještě příliš brzy? Pak čtěte náš speciál léto s (e)knihou, kde se o elektronických knížkách dozvíte vše podstatné.

Po instalaci Calibre můžete rovnou začít importovat své elektronické knihy, a to buď z adresářů na disku, nebo ručně. Knihy si můžete třídit pomocí metadat (názvu knihy, autora) nebo podle vlastních štítků a pohledů. Velmi výrazným pomocníkem je zabudované vyhledávání metadat v internetových databázích – podle jména knihy či autora naleznete konkrétní vydání a jedním kliknutím tak např. uvedete jméno autora i jméno knihy do standardizované podoby, zjistíte ISBN, vydavatele, klíčová slova, hodnocení čtenářů, v mnoha případech vám Calibre nabídne i stažení obrázku z přebalu knihy, a autor může z vlastní zkušenosti potvrdit, že se úvodní hodiny takové práce s knihami bohatě vyplatí a vaše knihovna bude vypadat a sloužit mnohem lépe než jeden adresář na disku, v němž jsou více či méně strukturovaně uložené soubory s kryptickými názvy jako  KCValSMlo.pdb.

Konverze lze provádět i dávkově – vyberete si knihy, které chcete do Kindle, řeknete Calibre, aby je převedl do .mobi, a necháte ho pracovat. Ve skutečnosti je to ještě snazší – Calibre si můžete nastavit tak, aby před odesláním knihy do určitého zařízení udělal potřebný převod, takže jedním příkazem „zkopíruj knihu(y)“ se spustí celý řetěz činností, na jehož konci budete mít knihu správně převedenou a nahranou ve čtečce.

Převodníku ani prohlížečům nedělá čeština žádné problémy, takže se nemusíte bát „rozsypaného čaje“ – a pokud přece jen nastane, tak si pohrajte s nastavením znakové sady v konvertoru.

UX DAy - tip 2

Pro milovníky nastavování nabízí Calibre mnoho tajemných zákoutí, v nichž lze ovlivňovat téměř cokoli. Můžete k němu psát i vlastní pluginy, které rozšíří jeho schopnosti nebo zautomatizují některé činnosti. Calibre se dokáže propojit s iTunes, a dokonce v jeho útrobách dříme i webový server, který vaši knihovnu zpřístupní přes web – a to dokonce i v mobilní verzi!

Reklama

Knihkupectví Kanzelsberger – hlavní partner speciálu Léto s (e)knihou

Síť knihkupectví po celé ČR, online prodej. Nabízíme více než 56 000 denně aktualizovaných záznamů knih všech žánrů: beletrie, dětské knihy, učebnice, slovníky, odbornou a technickou literaturu, historie, encyklopedie, hudebniny, mapy a atlasy.

www.kanzelsber­ger.cz | www.facebook.com/kni­hy.kanzelsber­ger

Calibre je zkrátka švýcarský nůž každého správného čtenáře elektronických knih. Umožňuje knihy kategorizovat i sdílet. Rozhraní je místy hodně „open-sourcové“, také skoro týdenní frekvence updatů leckdy může obtěžovat, ale klady bohatě převyšují kosmetické nedostatky. Je to program, který bychom směle mohli označit za „must-have“ pro všechny, co používají elektronické knihy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku