Hlavní navigace

Chromixium 1.0 je alternativa k Chrome OS postavená na Ubuntu

27. 4. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zbrusu nová linuxová distribuce Chromixium, která vyšla ve verzi 1.0, se snaží kombinovat výhody dvou prostředí: jednoduchost Chrome OS a rozšířitelnost Ubuntu. Výsledkem je systém postavený nad otevřeným prohlížečem Chromium a Ubuntu 14.04 LTS s pětiletou podporou. Jak systém vypadá a co nabízí?

Vývojáři představili první ostrou verzi distribuce Chromixium 1.0. Ta je postavená na Ubuntu 14.04 LTS a webovém prohlížeči Chromium – otevřeném klonu Chrome. V oznámení vydání se píše, že distribuce kombinuje elegantní jednoduchost Chromebooku a flexibilitu Ubuntu s dlouhodobou podporou.

Chrome OS je oblíbený pro svou přímočarost – přihlásíte se ke službám Google a okamžitě máte přístup na web v jednoduchém webovém rozhraní. Řada uživatelů ale tento systém považuje za příliš omezený a svazující, navíc ne každý chce používat přihlašování ke Google.

Čtěte článek: Chromebook: jednoduchost nade vše

Právě takovým uživatelům nabízí alternativu Chromixium, které nabízí podobně jednoduché prostředí, ale pro offline práci umožňuje nainstalovat běžné desktopové aplikace jako LibreOffice, Gimp nebo třeba herní obchod Steam. Přihlášení ke službám Google zůstává volitelné a uživatel jej nemusí využít.

Podívejte se, jak vypadá prostředí a instalace systému:

Systém je zatím pouze 32bitový, ale díky PAE dokáže naadresovat až 64 GB paměti. Instalace zabere jen několik málo minut, během kterých vám grafický průvodce umožní přerozdělit disk a zvolit jazyk prostředí a rozložení klávesnice.

Prostředí je postaveno na lehkém desktopu LXDE, o okýnka se stará Openbox společně s kompozitorem Compton. Panel zajišťuje LXPanel a spouštěčem aplikací je Plank dock. O přihlašování se stará LightDM, o soubory Nautilus a o připojení k bezdrátovým sítím Wicd. Vývojáři se snaží vše sladit tak, aby systém co možná nejvíce připomínal originální Chrome OS.

UX DAy - tip 2

Hardwarové požadavky jsou vlastně stejné jako u Ubuntu, vývojáři doporučují 1 GB paměti. Systém po startu prý zabere zhruba 215 MB paměti, to hlavní ale samozřejmě poté zkonzumují spuštěné aplikace. Se spuštěným prohlížečem by systém měl zabrat okolo 350 MB.

Vývojáři slibují, že zapracují na podrobné dokumentaci, zatím je k dispozici šestadvacetistránkový manuál a jednoduchá wiki. Stahovat můžete na webu Chromixium.org.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.