Hlavní navigace

Deepin 2014: Linux na čínský způsob

11. 7. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Linuxová distribuce Deepin pod různými názvy funguje už jednu dekádu. Až nyní se ale z čínské domoviny pokouší vydat do světa a široce oslovit i další, hlavně západní uživatele. Staví na osvědčeném Ubuntu, ale má vlastní prostředí, které si jen tak s ničím nespletete. A to je jeho největší devízou.

Jak už bylo zmíněno, historie Deepinu je poměrně dlouhá. První verze vyšla ještě než se objevilo první Ubuntu. Nejdříve vycházela pod názvem Hiweed Desktop, poté jako Linux Deepin a od aktuálního vydání už je to pouze Deepin. Větší popularitu si distribuce získala až v posledních letech, a to zejména díky vlastnímu a poměrně povedenému prostředí. Ale o tom až později.

Dosud byl Deepin západními uživateli i médii v podstatě opomíjen, trochu pozornosti se dostalo v podstatě jen jeho správci softwaru, který lze rozběhat i v Ubuntu. Ale není divu – vývojáři se soustředili hlavně na čínskou domovinu a zbytek světa je moc nezajímal. To se mění právě s vydáním Deepin 2014, které by jako první mělo být plně připravené vydat se do světa. Uživateli nabízí angličtinu a několik dalších evropských jazyků, mezi kterými se trochu překvapivě skví i čeština.

První dojmy

Instalace je vyvedena opravdu jednoduše, zadáváte pouze jméno uživatele, název počítače a heslo. Nakonfigurovat můžete i jazyk a klávesici, ale to obvykle ani nebude nutné. Systém nastaví výchozí hodnoty při výběru jazyka při bootování. Jediným zádrhelem by mohlo být rozdělení disku, které však Deepin řeší také nad poměry přehledně. Instalace za jedna.

Po spuštění vás Deepin opravdu překvapí tím, že je prostě jiný. Svět Linuxu nabízí spousty prostředí, ale většinou se jedné jen o různé variace téhož a málokdy si řeknete, že tohle tu ještě nebylo. Deepin je jiný, ale zároveň se nesnaží znovu vynalézat kolo. Jako komplet je originální, ovšem jednotlivé části ledasco připomínají. Někdy Windows, jindy OS X, potom Android. No a v prostředí nalezneme i prvky známé z rozhraní GNOME Shell či Unity.

Nejnovější Deepin 2014 staví na Ubuntu 14.04 LTS, s čímž se pojí mimo jiné možnost delší podpory. U Ubuntu bude činit rovných pět let, pro Deepin zatím nebyla upřesněna. Důležité je, že pokud bude zájem, nebude problém Deepin podporovat také tak dlouho. Deepin Desktop Environment, jak se prostředí distribuce nazývá, je zajímavé také použitými technologiemi – HTML5 a Go.

Nápadité omalovánky

Nebudeme chodit kolem horké kaše, prostředí Deepinu jsou prostě omalovánky. Vše je pestré, lesklé a často i průhledné. To nutně nemusí být na závadu, Deepinu se to ještě povedlo celkem ukočírovat a prostředí jako celek působí kompaktně. Jen takové upozornění, že pokud je vaším nejoblíbenějším prostředím Enlightenment, Deepin u vás uspěje jen těžko.

Rozhraní tvoří několik základních prvků. V první řadě je to dok, který funguje jako spouštěč aplikací a přepínač oken zároveň. Obsazení doku samozřejmě můžete upravovat. Stav jednotlivých aplikací indikují světélka pod ikonami. Zkrátka klasika dobře známá z OS X i mnoha open-source alternativ. Pár odlišností se ale přece jen najde. Jelikož rozhraní neobsahuje žádný další panel, různé funkce jindy zastávané applety se vlezly také do doku. Jedná se například o indikátory času či napájení.

V doku také najdete odkaz na tzv. spouštěč, jehož prostřednictvím můžete procházet nainstalované aplikace a vybranou aplikaci spustit. Samozřejmostí je také vyhledávání. Oblíbené kombo stisknutí klávesy Super (Windows), napsání části názvu aplikace a spuštění vybrané aplikace enterem funguje výborně. A navíc to i hezky vypadá. Víc toho spouštěč neumí, ale to mě osobně vůbec netrápí.

Ovládací centrum alias nastavení designéři zpracovali úplně po svém. Je to jedna velká nabídka vyjíždějící z pravého okraje obrazovky, která zahrnuje úplně všechna nastavení systému. Nabídka má velmi pěkný design a je velmi přehledná, už jen proto, že všechny možnosti jsou řazeny pod sebou. Zkrátka nemusíte zdlouhavě pátrat a skákat očima sem a tam. Daní za to je o něco menší množství možností, než na které jste zvyklí z dalších prostředí.

Na druhou stranu Deepin zase obsahuje pár možností, které další prostředí v návalu šílenství odstraňují. Můžete změnit velikost písma, vzhled oken, vzhled ikon a další. V Nabídce pro zavedení (ten překlad je někdy trochu krkolomný) zase můžete upravit parametry zavaděče GRUB. Hodí se zejména možnosti zvolit výchozí systém či nastavit prodlevu před zavedením výchozího systému. Potěšilo mne také, že jsem ihned narazil na volbu výchozích aplikací. Ta je například v Ubuntu téměř utajena.

Softwarová klasika

O instalaci a správu softwaru se stará Deepin Software Center. Pokud se po tom uživatel nebude pídit, ani se nemusí dozvědět, že existuje něco jako repozitář nebo APT balíček. Software Center mu spíš připomene starý známý Google Play z Androidu. Je to zkrátka další obchod s aplikacemi, až na to, že jsou všechny aplikace zdarma. Oproti Centrum softwaru pro Ubuntu je svižnější, hezčí a má i několik funkčních vylepšení. Neříkejte, že by se vám při vyhledávání balíčků nešikl našeptávač.

Software Center pochopitelně většinu balíčků čerpá z repozitářů Ubuntu. Kromě toho ale přidává i několik dalších repozitářů s dalšími aplikacemi, obvykle proprietárními či polosvobodnými. Do druhé kategorie můžeme zařadit i prohlížeč Maxthon, který před pár měsíci přišel na Linux. Komentáře k aplikacím jsou potom jednou z mála částí systému, kde se setkáte s čínskými znaky. Dalším případem je Herní středisko, což je jakýsi katalog a spouštěč webových her. V Číně to možná frčí, ale pro většinu našinců to bude naprosto nezajímavá záležitost.

Deepin nabízí také dvě vlastní aplikace, a to přehrávače audia a videa. U obou mi trochu uniká smysl jejich existence. Nejsou špatné, ale jsou jsou prosťoučké a oproti zavedeným open-source projektům nepřináší nic navíc. Použít třeba Totem a Banshee, ušetří si vývojáři spoustu času, který by mohli věnovat prostředí a systému samotnému. U zmíněných aplikací se mi také nelíbí, že mají jiný design než ostatní aplikace převzaté z upstreamu.

Zbytek softwarové výbavy je poměrně tradiční, tak jen ve zkratce: správce souborů Nautilus, kancelářský balík LibreOffice, webový prohlížeč Chrome, textový editor Gedit či e-mailový klient Thunderbird. Switchery z Windows v základní instalaci potěší komunikátor Skype. Obraz distribuce má cca 1,6 GB, takže aplikací je v základu docela hodně. Celkově se mi ale výběr líbí, neboť se aplikace funkčně nepřekrývají. Nástroje jako Brasero (vypalování) nebo gParted (práce s diskovými oddíly) sice nevyužijete často, ale jednou se šiknou.

Sympatický, ale nedokonalý

Deepin bohužel provází několik nedostatků, které jeho použitelnost kazí. Za prvé je ještě poměrně nevyladěný. Nesetkal jsem se s nedostatky typu pádu X serveru či grafické prostředí, ale menšími nepříjemnostmi ve stylu menších záseků nebo nereagování rozhraní. Kliknete na spouštěč aplikace a nic se neděje. Není to zásadní, ale je to nepříjemné.

Distribuce se bohužel potýká i s mnohem vážnějšími nedostatky. V mém případě se ji podařilo rozběhat až na třetím testovaném stroji, v počátečních dvou pokusech mě ihned po instalaci potkal kernel panic. Ano, můžu mít prostě smůlu, ale hlubší problémy v samotné distribuci vidím jako pravděpodobnější. Už jen proto, že s tak zásadním kiksem jsem se u žádné nové distribuce zatím nesetkal.

UX DAy - tip 2

Nelze opomenout zatím v podstatě neexistující euroamerickou komunitu. Časem se možná rozroste, a já v to doufám, ale dnes to zkrátka při řešení problémů nebudete mít snadné. Naštěstí Deepin staví na Ubuntu, takže značná část řešení problémů pro ně bude společná. Pokud však narazíte na problém u samotného Deepinu, bez znalosti čínštiny budete nahraní.

Nebýt těchto nedostatků, rád Deepin doporučím linuxovým začátečníkům i těm, kteří lpějí na designu. Jsou to sice omalovánky, ale konzistentní. Designéři odvedli dobrou práci a v mnohém předčili klasická linuxová prostředí. Hlavní přidanou hodnotu tedy vidím v prostředí Deepin Desktop Environment, zbytek distribuce mě nechává docela chladným. Uvítal bych, kdyby vývojáři prostředí nabídli i pro další distribuce, ale to se zřejmě v dohledné době nestane. Prioritou je prosazení distribuce jako celku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.