Hlavní navigace

DropBox: záloha a synchronizace dat mezi počítači

14. 9. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pokud používáte více různých počítačů například doma, v práci, ve škole, na cestách, určitě se vám nelíbí ona schizofrenie, kdy máte na každém z nich jiná data, musíte věci kopírovat mezi disky, občas něco zapomenete a podobně. Služba DropBox nabízí vcelku jednoduché a pohodlné řešení synchronizace.

Je poměrně běžné, že uživatelé přebíhají mezi různými počítači a musejí nějakým způsobem udržovat svá data aktuální. Obvykle to řeší flash disky pověšené na klíčích, což ale není dvakrát pohodlné a spolehlivé řešení. Druhým problémem je pak záloha, kdy musíte data na svých počítačích nechávat pro případ ztráty, odcizení nebo prostě jen poškození přenosného disku.

Modelovou situací budiž moje známá, která tímto způsobem přišla o podstatnou část své diplomové práce (desítky stran). Jednoduše se jí popletly verze na různých médiích a počítačích a jednoho dne si tu aktuální přepsala nějakou starou, kde měla jen několik stran. Diplomka byla fuč. Jak píše Jára Cimrman ve hře Švestka: Chtěla, snažila, plakala, nezvládla…

Jako vhodné řešení proti případným budoucím excesům jsem jí doporučil řešení zvané DropBox. Protože je zajímavé a mohlo by se hodit dalším čtenářům, rozhodl jsem se o něm napsat článek i pro vás.

O co přesně jde?

DropBox je služba, která dovoluje synchronizovat soubory mezi více počítači. Funguje to tak, že nainstalujete software, který udržuje jeden adresář (i s podadresáři) na vašem disku synchronizovaný proti serveru. Takto připojených počítačů může existovat více a všechny mají v onom adresáři stejná data. Pokud je některý počítač odpojený od internetu, můžete s daty lokálně pracovat a jakmile se připojíte, opět se změny projeví u vás i na serveru.

Výhodou tedy je, že máte jedny data na více místech, včetně onoho serveru. Podstatné ale také je, že server umí udržovat více verzí souborů. Pokud tedy, jako moje známá, pracujete na diplomové práci a omylem byste si přepsali něco, co jste nechtěli, bez problémů dokážete ze serveru obnovit starší verzi souboru.

Dalším plusem celé věci je, že klient existuje pro Linux, MS Windows i Mac OS X a uživatelé ostatních systémů mohou vše ovládat také skrze přívětivé webové rozhraní. Vše je samozřejmě možné kombinovat, takže k datům máte přístup vždy a všude, kde je k dispozici internet. Peněženku českého člověka také potěší, že v základní podobě je služba zdarma.

Jak na to?

Pokud se vám DropBox zalíbil a chcete si jej vyzkoušet, navštivte domovský web GetDropBox.com, na kterém naleznete všechny důležité informace včetně balíčků ke stažení. Já osobně jsem DropBox zkoušel pod MS Windows a Ubuntu, takže balíky byly k dispozici. Dále máte možnost stáhnout si rpm pro Fedoru a zdrojové kódy, které si přeložíte kdekoliv. Vývojáři úspěšně otestovali DropBox na distribucích Debian, OpenSUSE, Arch Linux a Gentoo.

Zatímco balík pro MS Windows má asi 14 MB, ten linuxový má jen několik desítek kilobajtů. Nenechejte se tím zmást, po prvním spuštění v Linuxu se budou dotahovat další data. Chválím provozovatele také za to, že zpřístupnili repozitář s balíky, o aktualizace je tedy postaráno.

DropBox

DropBox počítá s tím, že používáte GNOME a správce souborů Nautilus. Není to ale úplně nutné, i když to přispívá k pohodlnějšímu používání. Obecně je ale možné vše nainstalovat na libovolném prostředí. Software se totiž skládá ze dvou částí:

  1. uživatelského démona, který zařizuje vše podstatné
  2. desktopové části pro ovládání a sledování jeho práce

Bohužel přichází snad jediné negativum celého DropBoxu: zmíněný démon je proprietární a zdrojové kódy k němu nehledejte. Ovládací utility jsou ale plně otevřené.

Pokud tedy nepoužíváte Nautilus, můžete pro konfiguraci využít textové utility. Vše je velmi podrobně popsáno v samostatném HOWTO. Potřebovat budete jen Python.

Ano a dál?

Předpokládejme dále, že jste instalovali do Gnome s Nautilem. Pokud máte nainstalováno, najdete v menu novou položku DropBox. Po prvním spuštění začne automaticky stahování zmíněného démona. Ten běží v uživatelském prostředí a není tedy třeba mu předávat práva roota a podobně. Po stažení už následuje naprosto stejné chování u Windows i Linuxu – Mac OS X jsem nezkoušel, ale předpokládám, že vše bude opět stejné.

Software vás přivítá a zeptá se na váš DropBox účet. Pokud jej nemáte, je k dispozici velmi jednoduchá registrace vyžadující váš mail a heslo. Poté jste už do své DropBox sítě připojení. Adresář, který bude synchronizován, je možné samozřejmě změnit. Naleznete v něm na začátku nějakou tu dokumentaci, na které si můžete chování ihned vyzkoušet.

Instalační procedura se vás také zeptá na důležitou věc, kterou je platba. Zmínil jsem, že služba je v základní podobě zdarma. To přeloženo do řeči čísel znamená 2 GB prostoru na serveru. Troufám si říct, že na běžné dokumenty, které potřebuje člověk na cestách editovat či vytvářet, je to prostor více než dostatečný. Kromě toho si můžete připlatit deset dolarů (175 Kč) měsíčně za 50 GB respektive dvacet dolarů (350 Kč) měsíčně za 100 GB.

Do sedel

Poté už se aplikace samotná rozeběhne a usadí se v trayi vedle hodin. Skrze ni je možno sledovat stav synchronizace, přihlašovat a odhlašovat se od vašeho účtu a podobně.

Pokud nahlédnete do sdíleného adresáře ve Windows nebo v Nautilu, uvidíte u všech ikonek přidanou kulatou známku se zelenou fajfkou. To značí, že je daná položka synchronizována. Pokud soubor editujete nebo nějaký přidáte, objeví se místo toho známka dvou šipek proti sobě, což značí, že sync právě probíhá. V konfiguraci utility je možno omezit upload i download využívaný DropBoxem. Po chvíli se značka změní opět na zelenou.

DropBox

Pokud chcete získat starší verzi některého ze souborů, stačí se na titulní straně domovského webu přihlásit do webového rozhraní, kde uvidíte přehledně všechny své soubory, se kterými můžete provádět mnoho užitečných věcí, včetně zmíněné obnovy. Stránka vám vypíše všechny uložené verze souborů včetně časových značek a stačí si jen vybrat.

Webové rozhraní umožňuje také uploadovat soubory, takže pokud nechcete na některém stroji instalovat příslušný software, stačí konkrétní soubor stáhnout, upravit a zase nahrát zpět přes webové rozhraní.

Další funkcí, kterou ocení většina uživatelů, je možnost sdílet soubory. Můžete jednoduše zvolit část svých dat, která můžete sdílet s jinými uživateli. Stejně tak je možné získat k těmto souborům veřejné odkazy a skrze ně pak nabídnout soubory ke stažení.

UX DAy - tip 2

Je DropBox sám?

Na DropBoxu oceňuji bezproblémovou funkčnost, poměrně slušnou velikost disku v placené i free části a především naprostou jednoduchost. Vlastně stačí jednou nainstalovat a už se o nic nemusíme starat. Z hlediska nás linuxáků zamrzí jen proprietární démon, který je třeba do počítače doinstalovat.

Hodí se všem, kteří potřebují společná data na více počítačích a nebo/zároveň automatizovanou zálohu. Samozřejmě se nejedná o jedinou službu tohoto typu, většina ostatních však nenabízí linuxového klienta. Výjimkou jsou služby ADrive, Jungle Disk a SpiderOak. Poslední jmenovaný jako jediný nabízí také základní služby zdarma. Pokud vás zajímá konkurence detailněji, prostudujte si seznam zálohovacích služeb na Wikipedii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.