Hlavní navigace

Firefox 1.5: dospělý prohlížeč

30. 11. 2005
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Po roce velmi intenzivního vývoje jsme se konečně dočkali další verze prohlížeče Firefox, který má nyní nově na starosti Mozilla Corporation. Pojďte si přečíst o všech novinkách, které vás mohou ve Firefoxu 1.5 potkat.
Firefox - logo

Firefox 1.0 tu byl s námi téměř přesně rok. Za tu dobu si vydobyl nečekaně silnou pozici a nyní jej najdeme přibližně na deseti procentech počítačů na celém světě. V České republice je na tom Firefox ještě lépe a jeho tržní podíl se u nás pohybuje okolo 15 procent. Prohlížeč zaujal zejména svou jednoduchou instalací, možností rozšíření a moderním uživatelským rozhraním.

Mozilla Corporation se naštěstí nenechala uspat na vavřínech a po úspěchu jedničky byl nastartován ještě intenzivnější proces vývoje a zařazování nových funkcí. O mnoha z nich jste už pravděpodobně slyšeli, třeba z našich zpráviček.

Protože je vývoj poměrně otevřený, veřejný a transparentní, dozvídali jsme se o jeho průběhu během celého roku. Mnoho z vás také pravděpodobně používá některou z dřívějších verzí, která sice není prohlášena za stabilní a není oficiálně podporována, ale i tato vydání jsou funkční a bez problémů použitelná.

Stahujeme a instalujeme

Prvním krokem je samozřejmě stažení instalačního balíku. V tuto chvíli je k dispozici pouze anglická verze a tak musíte stahovat z ftp.mozilla.org nebo z českého serveru Slunečnice.cz.

Už téměř tři roky (od 1. 1. 2003) u nás odvádí špičkovou práci lokalizační tým CZilla a pokud máte zájem o českou verzi, která vyjde později, doporučuji sledovat přímo jeho web www.czilla.cz/stah­nout.

Firefox 1.5 je opět k dispozici pro nejrozšířenější platformy MS Windows, Linux a Mac OS X a obvykle i v několika variantách. V každém případě se velikost balíku pohybuje okolo 8 MB, z čehož plyne, že od verze 1.0 nijak nenarostl. Jen pro srovnání – při instalaci Internet Exploreru musíte stáhnout 11 až 75 MB, podle toho, co všechno si přejete nainstalovat.

Komu je proti srsti spouštět v Linuxu cizí instalátor, může si bez problémů stáhnout tarball, který stačí rozbalit a prohlížeč jednoduše spustit. Můžete jej umístit do některého ze systémových adresářů, nebo, pokud nejste správcem počítače (třeba v práci nebo ve škole), můžete jej v klidu rozbalit i ve svém domácím adresáři.

Druhou možností je pochopitelně získání balíčku ve své distribuci. Tam ovšem záleží na konkrétním vývojovém modelu, kdy se nová verze v distribuci objeví. Obvykle je to otázka dnů až týdnů.

Já jsem pro účely pořizování screenshotů použil neoficiální českou verzi, která ale není dostupná veřejnosti, protože ještě není dostatečně otestovaná. Určitě se jí ale brzy dočkáte.

První prohlídka

Pokud chcete srovnávat aktuální stav Firefoxu 1.5 se stavem vývojové verze z června, přečtěte si náš starší článek Co chystá Firefox 1.1. Byl psán v době, kdy měla být nová verze označená číslem 1.1. Později bylo označení změněno na 1.5.

Po spuštění nové verze 1.5 asi nezůstanete zírat s otevřenou pusou. Naštěstí je totiž mnoho věcí při starém, vše je na svém místě přesně tak, jak jste zvyklí. Po chvíli hledání ale najdete několik změn v uživatelském prostředí, které jsou více než kosmetické.

O Firefoxu

Obecně lze říci, že se vývojáři silně inspirovali některými rozšířeními, která vylepšovala ovládání prohlížeče a integrovali jejich funkce přímo do standardní instalace. Postupně na jejich funkce na naší cestě narazíme.

Konfigurační dialog

První změna, na kterou pravděpodobně narazíte, se týká konfiguračního dialogu. Jak už bylo předesláno, ikonky se přesunuly nahoru a objevil se systém záložek, který je dle mého názoru daleho přehlednější než systém rozbalovacích nabídek.

Konfigurace

Kromě grafických úprav ovšem v menu přibylo několik položek. V části Panely nalezneme novou volbu „Odkazy otevírající nové okno otevírat v”. Pokud ji zaškrtneme, může Firefox zařídit otevírání takového odkazu do nového panelu namísto do okna. Předejdeme tak nepříjemným překvapením v podobě okna, které nechceme.

V menu Rozšířené nalezneme záložku Aktualizace, kde je standardně nastaveno, že se mají aktualizace samy stahovat a instalovat bez zásahu uživatele. K aktualizacím se dostaneme později.

Souborový dialog

Už dříve jsem si stěžoval na změnu dialogu pro práci se soubory a skutečně k ní došlo. Možná jsem příliš konzervativní, ale starší dialog mi vyhovoval víc. Každopádně změna tu je a je na každém, jak se s ní vypořádá.

Změna dialogu souvisí s přechodem z knihovny GTK1 na GTK2. Jednoduchý dialog s jedním pohledem na soubory i adresáře zmizel a Firefox přešel na dialog z GTK. Vlevo přibyl jakýsi seznam míst na disku, kam se můžeme rychle přemístit a nahoře se pak objevují adresáře a podadresáře, které navštívíte.

Souborový dialog

Přiznám se, že mě nová podoba dialogu spíš mate a musím chvíli klikat, než se dostanu, kam chci. Pro uživatele Gnome je to ale jistě příjemná změna, která prohlížeč více integruje do jejich oblíbeného prostředí.

Chybová hlášení

Ve starší verzi Firefoxu se po zadání chybné adresy nebo v případě jiného problému objevil dotěrný dialog, který vás obvykle dostihl i na jiné ploše. Ten bylo potřeba potvrdit. To je nepříjemné zejména ve chvíli, kdy pracujeme s větším množstvím stránek v panelech. Jednak to obtěžuje a hlavně není z dialogu jasné, která adresa ve kterém panelu je špatně.

Chyba

Když už máme panely, proč je nevyužít a tak se nyní všechna chybová hlášení přesunula do panelu. Necháme-li načítat najednou deset stránek, neobtěžují nás vyskakovací hlášky a nakonec přesně poznáme, kde byla chyba.

Přeskupení panelů

Velmi příjemná je možnost přeskupení panelů, která byla dříve dostupná jen v podobě několika rozšíření. Nyní můžete jednoduše popadnout kurzorem myši libovolný panel a přetáhnout jej na nové místo.

Přeskupení

Mezi panely se během této procedury objevuje malá šipka, která napovídá, kam se po upuštění panel přemístí. Můžete si tak jednoduše přehazovat panely dle potřeby a sdružovat si blízko sebe podobné stránky.

SVG

Tímto se dostáváme pod kapotu, abychom si prohlédli novinky, které se skrývají pod povrchem. První z nich je podpora vektorového formátu SVG, na kterou jsme čekali poměrně dlouho a netrpělivě. Vektorový formát na webu citelně schází a má široké možnosti využití.

V tuto chvíli SVG podporují tři ze čtyř nejpoužívanějších prohlížečů: Firefox, OperaKonqueror. Chybí už jen Internet Explorer, jehož sedmá verze už ale podporu SVG také nabídne. V tu chvíli už nebude nic bránit jeho masovému rozšíření a využití. Grafické programy už s tímto formátem pracují dávno.

Chcete-li zkusit, jak se obrázky chovají, můžete navštívit databázi OpenClipart, kde najdete několik tisíc obrázků ve formátu SVG, pěkně roztříděných a pojmenovaných. K dispozici je také vyhledávání.

Rychlé zpět a vpřed

Tato funkce byla také oznámena dlouho dopředu. Jedná se spíš o vlastnost zvyšující pohodlí než o něco převratného, bez čeho bychom nedokázali žít. I tak mě ale její existence potěšila.

O co tedy jde? V původních verzích si Firefox v cache uchovával zdrojové kódy dříve navštívených stránek, aby je mohl při stisku tlačítka Zpět rychle nahrát a vykreslit. U složitějších webů ale toto vykreslení nějakou dobu trvá a bylo možno pozorovat znatelné zpoždění.

Nová verze si ovšem v paměti uchovává nejen zdrojové kódy, ale také rozparsovanou podobu stránky v podobě DOM stromu. Udržuje se tedy napůl připravený tvar a přechod zpět a vpřed je nyní naprosto bleskový. Rychlost můžeme přirovnat k přepnutí panelu.

Podpora sloupců

Web designéry potěší nová podpora sloupců, která umožňuje automatické rozdělení „hubeného” obsahu. Výsledek můžete pozorovat i na Root.cz, na stránce s nálepkami nebo seznamem rubrik.

Sloupce

Možná si řeknete, že tohle dávno umíte pomocí tabulek vyřešit. Výhodou nového řešení je samozřejmě dynamičnost výsledného rozdělení do sloupců, které je závislé například na velikosti okna. Schválně si zkuste velikost změnit a pozorujte, jak se bude přizpůsobovat rozdělení položek ve sloupcích.

Jako nevýhodu zatím bohužel vidím absenci příkazu, který by zakázal zlom v určitých bodech. V našem seznamu rubrik má každá položka více řádků. Nyní nemůžeme nijak zabránit tomu, aby se sloupec zalomil mezi těmito řádky a neroztrhnul tak informace, které k sobě patří. Podle vývojářů se ale na podpoře této funkce už pracuje.

Aktualizace

Už jsem se o nich zmínil při prohlížení konfiguračního dialogu. Nyní nastal čas podívat se jim blíž na zoubek. Nový Firefox 1.5 přináší možnost binárních aktualizací, kdy není potřeba při povyšování na novou verzi stahovat celý 8 MB balík, prohlížeč za vás stáhne jen malý soubor, který opatchuje aktuální instalaci na vašem disku. To je samozřejmě podmíněno možností zápisu do adresáře s Firefoxem.

Možná přemýšlíte, proč chtít nějaké automatické updaty bez zásahu uživatele. Firefox se za poslední rok rozšířil nejen mezi profesionály (ti jej používali už dávno před verzí 1.0), ale zejména mezi běžné uživatele.

Tématem dneška je bezpečnost, ale tito uživatelé si velmi často svůj prohlížeč neaktualizují a nechávají ikonku, značící dostupnost nové verze, dlouho svítit v pravém horním rohu.

Aby Firefox nezískal pověst děravého a dlouhodobě nezáplatovaného programu, přidali vývojáři možnost automatické aktualizace. Pokud se vám na ní něco nezdá a stejně raději zůstanete u osvědčeného stahování nových verzí nebo instalujete z balíčkovacího systému své distribuce, můžete tuto funkci zcela bez problémů vypnout. Každému podle jeho gusta.

Vymazání důvěrných dat

V souvislosti s bezpečností byla přidána ještě jedna zásadní funkce. Tou je možnost rychlého vymazání důvěrných dat, které by se neměly dostat do rukou jiným uživatelům počítače.

Funkce se může hodit například v internetové kavárně, kde se střídá jeden zákazník za druhým. Pokud si nepřejete, aby někdo v historii viděl, které stránky jste navštívili nebo co jste vyplňovali do formulářů, navštivte menu Nástroje a položku Vymazat důvěrná data. Je možno také použít kombinaci Ctrl+Shift+Delete.

Důvěrná data

Objeví se dialog, ve kterém zvolíte, co přesně chcete vymazat a po potvrzení můžete v klidu odejít. Toto samozřejmě platí jen na běžné uživatele. Administrátor stejně dobře ví, kde jste byli a co jste dělali, takže opatrnost je stále na místě.

Rozšíření

Otázka rozšíření asi zajímá drtivou většinu z vás. Špatná zpráva: Bohužel bylo změněno vnitřní rozhraní pro práci s rozšířeními a staré verze nejsou s novým prohlížečem kompatibilní. Dobrá zpráva: Díky veřejnému vývoji a několika RC vydáním měli vývojáři rozšíření dost času své prográmky upravit tak, aby fungovaly.

Zdaleka všechna rozšíření ale nejsou upravena a ještě nějakou dobu to potrvá. Ty projekty, které jsou aktivní, ale už potřebné zásahy udělaly a nejpoužívanější rozšíření proto fungovat budou. Hledejte ovšem poslední verze, ideálně přímo na stránkách tvůrců.

Značka canvas a JavaScript 1.6

Toto je spíš novinka pro vývojáře, ale v důsledku potěší i běžného uživatele. Značka canvas totiž umožňuje vytvořit na stránce oblast, do které je následně možno pomocí JavaScriptu kreslit. Vytvoří se tak jakési plátno.

Možnosti využití jsou široké a lze je demonstrovat například na malém herním engine Canvascape, ve kterém se můžete volně procházet po jednoduchém 3D prostředí. Ve spojení s JavaScriptem 1.6 a možností renderovat SVG se jedná o velmi účinný nástroj.

V souvislosti s JavaScriptem je ještě důležité zmínit podporu standardu E4X (ECMAScript pro XML), který velmi ulehčuje práci s XML dokumenty. Firefox je totiž vůbec první prohlížeč, který tento nový ECMA standard podporuje. Rozbor této problematiky je již mimo rámec tohoto článku a tak vás odkážu přímo na Mozilla.org nebo na náš článek AktaX 0407.

Výkon, velikost a chyby

Kromě novinek, které jsem zmínil, bylo pochopitelně zapracováno i na technických vlastnostech programu, jako je výkon a velikost. Podle Mozilla Corporation došlo k nárůstu výkonu renderovacího jádra Gecko a celkově byla zvýšena rychlost prohlížeče. Podle testů, které jsme prováděli v redakci, se časy startů nijak nezměnily a výkon Gecka vzrostl průměrně téměř o 10 %.

Pokud se zajímáte o výkon jednotlivých prohlížečů, přečtěte si náš článek Velký test sedmi webových prohlížečů, ve kterém jsme testovali kromě Firefoxu také Mozillu Suite, Epiphany, Galeon, Kazehakase, Konqueror a Operu.

Kromě toho byla také opravena řada chyb, jako například memory leaky, které trápily uživatele starších verzí. Jak to bude se stabilitou, ukáže až dlouhodobé používání. Během několika hodin, kdy jsme měli možnost novou verzi testovat, nám nespadla ani jednou, ale to v tak krátké době neudělá ani 1.0.7, takže je těžké vynést nějaký soud.

Co se týče paměťové náročnosti, změny k lepšímu budou vyváženy potřebou cachování stránek pro funkci rychlého zpět, která bude jistě slušným konzumentem paměťových stránek.

UX DAy - tip 2

Závěrem

Před verzí 1.0 procházel Firefox ranným dětstvím, do této chvíle prožíval jednoroční pubertu a počínaje verzí 1.5 se jedná o dospělého jedince, který si už stihl získat mnoho příznivců a vybudovat silnou pozici.

Příjemné je, že přes všechny nové funkce nedošlo k nabobtnání prohlížeče a Firefox 1.5 je stále velmi svižný a příjemně použitelný. Díky automatickým aktualizacím bude ještě více bezpečný i v rukou běžných uživatelů. Nevím jak vás, ale mě Firefox 1.5 velmi potěšil.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.