Hlavní navigace

Maxthon pro Linux: má čím zaujmout?

16. 4. 2014
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Pro Linux je krátce k dispozici první ostrá verze webového prohlížeče Maxthon. Verze pro Windows s mnohem delší historií je známá řadou netradičních, ale šikovných funkcí. Jaké „vychytávky“ přináší linuxový Maxthon? A jaké nabízí cloudové funkce, když celý název prohlížeče zní Maxthon Cloud Browser?

Webový prohlížeč Maxthon, respektive celým jménem Maxthon Cloud Browser, je krátce v ostré verzi dostupný také pro Linux. Stojí nový linuxový prohlížeč za pozornost? Pokud jej nechcete testovat vlastnoručně, můžete si udělat názor na základě následujících odstavců. Nejdříve si ale Maxthon představme na obecnější rovině.

Maxthon Cloud Browser se představuje

Maxthon vyvíjí stejnojmenná společnost se sídlem ve slunné americké Kalifornii, ale její kořeny jsou v Číně, kde má nadále vývojové středisko. Historie projektu se začala psát v roce 2003, kdy Maxthon ještě jako MyIE 2 byl pouhou grafickou nadstavbou pro Internet Explorer, respektive jeho jádro Trident, které je součástí systému Windows.

K překřtění MyIE 2 na Maxthon došlo v roce 2004. ale teprve v roce 2010 se z něj stal plnohodnotný prohlížeč využívajícím open source jádro WebKit. Dodnes však jeho verze pro Windows umožňuje přepnout na Trident, takže pak Maxthon vykresluje webové stránky stejně jako Internet Explorer, což se občas hodí. Dříve hlavně kvůli kompatibilitě, dnes spíše pro testování.


Autor: Jiří Macich ml.

Maxthon pro Windows je již delší dobu plnohodnotným prohlížečem využívajícím jádro WebKit, ale stále umožňuje přepnout na Trident používané systémovým IE.

Ještě než padla volba na WebKit, tak Maxthon o řadu let dříve koketoval s jádrem Gecko, ale zůstalo jen u experimentů. Při přepnutí na zmíněné open source jádro, které Mozilla primárně vyvíjí pro svůj Firefox, nebyla dostupná řada funkcí včetně těch elementárních. Skutečnou nezávislost na jádru Trident získal Maxthon právě až v roce 2010 s příchodem své třetí generace.

Od té doby se rozšiřuje i nejen na další platformy, ale i zařízení. Jeho mobilní verze podporuje Android, iOS a Windows Phone. Na osobních počítačů vedle Windows podporuje rovněž OS X a nejnověji právě Linux. K dispozici jsou DEB a RPM balíčky. Tvůrci prohlížeče však největší pozornost věnují verzi pro Windows. Verze pro OS X a Linux nemají zdaleka všechny její funkce.

Dokonce i technologické základy se liší, ale o tom ještě o něco později. Nejdříve se zastavme u některých zajímavostí. Maxthon pro Windows dlouhodobě překonává konkurenční prohlížeče v orientačním, ale nejen mediálně velmi vděčném testu podpory HTML 5 na html5.com. Má na svém kontě také několik technologických prvenství.


Autor: Jiří Macich ml.

Maxthon pro Windows má dlouhodobě nejlepší podporu HTML 5. Alespoň tedy podle orientačního testu na html5test.com. Verze pro Linux má však jiné jádro.

Maxthon byl prvním prohlížečem, který začal používat sandbox pro izolaci jednotlivých otevřených stránek. I díky tomu v roce 2008 získal cenu Webware 100 Award serveru CNET. Stal se též prvním prohlížečem, jehož pevnou součástí byla online synchronizace záložek a historie. Tvůrci prohlížeče si připisují i prvenství v nasazení prohlížení stránek v panelech, ale to je více než sporné. 

Každopádně Maxthon patří mezi pět nejrozšířenějších prohlížečů pro Windows, takže uživatelům v zemích EU je od roku 2009 nabízen v rámci tzv. ballot screen. Zde se předloni probojoval na nejviditelnější pozice vedle nejsilnějších hráčů na trhu. K nějakému zaznamenatelnému růstu tržního podílu to ale nevedlo. Totéž lze říci o partnerství se společností Kingston.

Maxthon má postavený obchodní model na spolupráci s vyhledávači. Na rozdíl třeba od Firefoxu však není tak úzce svázán s jedním konkrétním. Mezi jeho partnerské vyhledávače patří samozřejmě Google, ale také čínská jednička Baidu nebo ruská jednička Yandex. Opomenout nesmíme ani Bing. Maxthon si rovněž vydělává affiliate odkazy na různé služby.

Cloudový browser s jedinou cloudovou funkcí

Maxthon pro Linux je prozatím velmi mladý. První ostrá verze je stará jen několik týdnů. Od tradiční verze pro Windows se v mnohém liší již od samých základů. Je totiž založena na projektu Chromium, takže využívá jádro Blink, které mimochodem nedávno oslavilo první narozeniny. Verze pro Windows nadále využívá jádro WebKit a samotný prohlížeč je vyvíjen zcela nezávisle.

Nabízí se otázka, jestli linuxový Maxthon není pouze přebarvené Chromium. Samozřejmě, že do určité míry je. Nicméně tvůrci se mu přece jen pokusili vtisknout větší individualitu. Prozatím největší chloubou je podpora vykonávání gest myší pro rychlé ovládání prohlížeče a surfování po webu coby pevná součást prohlížeče (žádné rozšíření).


Autor: Jiří Macich ml.

Aspirantem na killier-feature prohlížeče Maxthon pro Linux je například integrovaná podpora ovládání pomocí gest myší.

Ze všech cloudových funkcí, kvůli kterým se prohlížeč protáhl svůj název na Maxthon Cloud Browser, verze pro Linux podporuje pouze Maxthon Passport. Slouží k synchronizaci záložek a hesel napříč jednotlivými instalaci i různých verzí prohlížeče. Tím dnes už Maxthon určitě neohromí, ale z praktického hlediska je důležité podtrhnout šíři podporovaných zařízení a platforem.

Maxthon, Chromium, Opera? Od každého něco

Jak už to při současném trendu vývoje prohlížečů bývá, žádná velká invence se od uživatelského rozhraní čekat nedá. Chromium se jako základ po linuxový Maxthon nezapře. Na první pohled jsou vidět pouze tři úpravy, které nejsou vyloženě kosmetického charakteru. Zaprvé lišta se záložkami je ve výchozím nastavení vždy zobrazena.

Pak se v horním levém rohu okna objevuje pro Maxthon typické tlačítko se smajlíkem sloužící k přihlášení k internetovému uživatelskému účtu prohlížeče. Ten je logicky potřebný pro výše zmíněnou službu Maxthon Passport. Po přihlášení se namísto smajlíka zobrazí avatar uživatele a kliknutím na tlačítko se otevírá webová stránka se správou profilu.


Autor: Jiří Macich ml.

Cloudové funkce prohlížeče si žádají uživatelský účet, ale to není žádná novinka. Zde se jen objevuje buzzword cloud.

Na první pohled nejpatrnější odchylkou od základu, ze kterého linuxový Maxthon vychází, je využití prostoru nového prázdného panelu. Chromium na novém prázdném panelu zobrazuje nejčastěji navštěvované stránky, ale Maxthon pouze stránky, které si sem uživatel sám připne nehledě na jejich návštěvnost. Jde o tzv. Quick Access.


Autor: Jiří Macich ml.

Prostor nového prázdného panelu vyplňuje Quick Access, tedy obdoba obrazovky Speed Dial z konkurenčního browseru Opera.

To je jen jiný název pro obrazovku Speed Dial známou z konkurenčního prohlížeče Opera. S obrazovkou Speed Dial z Opery se najdou i další podobnosti jako je nastavitelné pozadí či přítomnost pole výchozího vyhledávače. Tím je Google. Nastavení obrazovky Quick Access a její obsah lze synchronizovat přes Maxthon Passport.

Hned po instalaci jsou zde již přítomny odkazy na některé známé weby, které však uživatel může jednoduše smazat. Opera je na tom stejně a obdobný model se chystá i pro Firefox. Jediný rozdíl je snad v tom, že některé odkazy jsou affiliate charakteru, ale ty lze rovněž smazat. Nejde tedy o žádnou agresivní reklamu.


Autor: Jiří Macich ml.

Linuxová verze prohlížeče má podobné hlavní menu jako verze pro Windows. S jeho vzdušností to ale tvůrci dost možná přehnali.

Hlavní menu prohlížeče se skrývá pod tlačítkem naopak v pravém horním rohu okna prohlížeče, což je rovněž pro Maxthon typické stejně jako pro Chromium. Podoba menu je však ve stylu prohlížeče Maxthon a la verze pro Windows. Zarážející jsou ale obrovské rozestupy mezi jednotlivými položkami, což je pravděpodobně nemoc, kterým Maxthon nakazilo Chromium.

Nadstandardních funkcí je zatím poskrovnu

Linuxový Maxthon podporuje blokování reklamy na webových stránkách, ale na rozdíl od verze pro Windows nejde o integrovanou funkci prohlížeče. Jeho tvůrci zvolili poněkud lišácké řešení, kdy po prvním spuštění je automaticky instalováno rozšíření AdBlock. Maxthon je totiž kompatibilní s rozšířeními, aplikacemi a motivy z Chrome Web Store.

Ke schraňování hesel slouží funkce Magic Fill, která uložené přístupové údaje k různým webovým službám na pevném disku i při online synchronizaci chrání silným 256bitovým AES šifrováním. Další vlastní funkcí je obnova předchozí relace, která umožňuje ze seznamu otevřít jen některé stránky z minulé relace. Není třeba obnovovat kompletní relaci.

Předěláno bylo nastavení prohlížeče, kde se najdou i některé možnosti přizpůsobení nastavení prohlížení stránek v panelech. Samozřejmě zde nechybí nastavení používání gest myší a správa nainstalovaných rozšíření. Těch díky Chrome Web Store linuxový Maxthon podporuje mnohem více než Maxthon pro Windows.


Autor: Jiří Macich ml.

Volby nastavení webového obsahu, resp. ochrany soukromí, jsou překvapivě ořezané. Například generálně zakázat cookies třetích stran nebo zjišťování polohy nelze.

Velmi překvapující jsou „ořezané“ volby pro správu ochrany soukromí resp. webového obsahu. Nabízí se pouze zablokování načítání obrázků a zablokování plug-inů nebo jejich spouštění až na vyžádání. Z nepochopitelných důvodů chybí jakékoliv nastavení týkající se cookies, klientských skriptů, sdělování polohy a podobně. Snad jde jen o počáteční nedodělek.

Maxthon Now aneb někdejší iGoogle v malém

Zajímavostí je konvergence prohlížeče s webovým portálem Maxthon Now, který je nastaven jako klasická domovská stránka. Dominuje mu vyhledávací pole, které podporuje přepínání mezi vyhledávači. Lze si zvolit konkrétní vyhledávač. V české mutaci je zastoupen i Seznam.cz. Z vertikálních vyhledávačů jsou podporovány jen vyhledávače obrázků.

UX DAy - tip 2


Autor: Jiří Macich ml.

Na domovskou stránka Maxthon Now si lze umístit oblíbené odkazy. Spolupracuje také s řadou vyhledávačů vč. českého Seznam.cz.

Pod vyhledávací polem jsou tři karty. Na první se zobrazují oblíbené odkazy, které lze logicky personalizovat. Na dalších kartách se objevují nejčastěji navštěvované stránky a naposledy navštívené stránky, ale linuxový Maxthon jaksi odmítá spolupracovat s portálem Maxthon Now, aby zde patřičné odkazy zobrazil. To se snad časem vyřeší.


Autor: Jiří Macich ml.

Linuxový Maxthon si pro zobrazení naposledy otevřených či nejčastěji navštěvovaných stránek na domovské stránce Maxthon Now žádá instalaci prohlížeče Maxthon. Kuriózní nedodělek.

Věřme, že vývoj bude zdárně pokračovat a v linuxové verzi se objeví alespoň některé velmi zajímavé funkce zatím známé z verze pro Windows. Maxthon je známý nespočtem „vychytávek“, které ale linuxová verze zatím postrádá. Zatím zřejmě není důvod na linuxový Maxthon přecházet z některého ze zaběhnutých prohlížečů, ale jeho další vývoj je určitě hoden pozornosti. Myslím, že úvodní verze vykročila správnou nohou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.