Hlavní navigace

Microsoft uděloval ceny za open source - byli jsme při tom

11. 11. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Microsoft vyhlásil výsledky své historicky první soutěže o nejlepší open-source aplikace vytvořené pomocí nástrojů Microsoftu. Zúčastnit se mohl každý, kdo ve vývojových nástrojích Microsoftu vytvořil open-source projekt nebo dokázal rozšířit funkce některého z produktů od Microsoftu. Co si myslí sami tvůrci?

Do poroty zasedli šéfredaktoři tří internetových serverů (Petr Krčmář rozhodoval za Root.cz, Martin Malý reprezentoval Zdroják.cz a David Polesný Živě.cz.), dále Filip Molčan, předseda OSS Aliance, a Roman Šuk jako zástupce Microsoftu. Porota rozhodovala ve třech kategoriích, ve kterých také následně předala ceny: cena novinářů, nejlepší rozšíření produktů společnosti Microsoft a nejstahovanější projekt.

Fotografie z předávání cen

Pokud vás zajímají fotografie ze setkání s výherci a samotné předávání cen, podívejte se do naší rozsáhlé galerie.

Cena novinářů

Vítězem se stal Jaroslav Jirava s projektem „Azure desktop“. Jeho řešení si klade za cíl vytvoření desktopového uživatelského rozhraní pro přístup k datovým službám a úložištím, které jsou poskytovány a spravovány službou Azure. Aplikace může být vhodná především pro administraci zdrojů a jejich prohlížení, zároveň ale může být dobrou učební pomůckou pro vývojáře, kteří chtějí využívat služeb poskytovaných prostřednictvím služby Azure.

OSS v MS

Cena za nejlepší rozšíření produktů společnosti Microsoft

V této kategorii vyhrál školní tým, jehož vedoucím byl Vít Steklý. Tým se účastnil s projektem „Windows Live Writer for Windows Mobile“. Jde o obdobu aplikace Windows Live Writer, naprogramovanou pro platformu Windows Mobile. Pomocí aplikace lze jednoduše publikovat příspěvky na blogovací systémy jako Live Spaces, Wordpress, Drupal a další.

Nejstahovanější projekt

Tuto kategorii rozhodli přímo uživatelé, a to prostřednictvím počtu stažení aplikace z portálu Codeplex.com. Vítězem se stal Zbyněk Poulíček s projektem Windows Live Calendar Gadget. Ten si za září a říjen 2009 stáhlo téměř 4000 uživatelů. Tento projekt, primárně vyvinutý pro Windows 7, dokáže zobrazit události z veřejných kalendářů na calendar.live.com a měl by také obecně podporovat *.ics soubory. Kalendář je určený pro uživatele služby Windows Live Calendar, kteří chtějí mít přehled o svých plánovaných aktivitách.

Jaký je váš názor na open source na MS Windows?

Rozhovory s výherci

Jaroslav Jirava – Azure desktop

Proč jste se rozhodl přihlásit do soutěže a začít dělat open source?

Nějaké zdrojové kódy jsem publikoval už dříve a v tomto případě to pro mě byla výzva. Chtěl jsem se naučit s Azure, pochopit, jak se s ním pracuje a naučit se nové věci. Primárně jsem tedy chtěl obohatit sebe.

Kdyby nebylo soutěže, tak byste open source nedělal?

Pravděpodobně bych ho dělal stejně. Na Codeplex jsem nedávno vystavil další open-source knihovnu. Myslím že jednoduché knihovny se dají jako open source publikovat. U větších a komplexnějších aplikací je to komplikovanější a nejsem si jistý, že je rozumné je takto otevírat.

OSS v MS

V čem se liší velká aplikace od malé knihovny?

Čas, který vývojář stráví nad tvorbou aplikace, by měl být odměněn a já nejsem zastáncem vydělávání na službách spojených se softwarem.

Nerozchází se takový názor s myšlenkou, kterou propagovala tato soutěž?

Myslím že ne. Z pohledu aplikace kterou jsem vyvíjel já, to tak není. Azure bude placená služba, ale nástroje, které jej budou využívat, mohou být open source. Mohou mít rozdílný způsob financování. Ale u velké aplikace by měl být autor přímo odměněn.

Má smysl dělat open source nad uzavřenou platformou?

Nástroje a menší knihovny určitě smysl mají, protože je pak může kdokoliv využívat. Nevidím rozdíl v tom, jestli takové nástroje běží nad otevřenou nebo uzavřenou platformou. Kdokoliv pak může původní kód vylepšit a obohatit. Samostatný vývojář pak může získat nové nápady a myšlenky a otevřený kód dále vylepšovat.

Zbyněk Poulíček – Calendar Gadget

Proč jste se rozhodl zapojit?

Soutěž byla pro mě impulzem se začít věnovat open source. Už dříve jsem o něčem podobném uvažoval, dělal jsem školní projekt, na ten byly velmi pozitivní ohlasy a sliboval jsem, že kódy někam umístím. Nebýt soutěže, pravděpodobně bych nový projekt nedělal nebo bych ho dělal výrazně později.

OSS v MS

Byla soutěž pro vás motivací dělat software nebo dělat open source?

Byla to i motivace dělat open source. Pravděpodobně bych v jiném případě výsledek jen umístil k sobě na web a neotevíral ho.

Má smysl dělat open source na uzavřené platformě?

Podle mého názoru určitě má. Pokud se jedná o větší aplikaci, pak asi nemá smysl ji dělat jako open source, protože nikdy nemůže dosáhnout kvality, jakou mají komerční produkty. Firemní zákazníci budou vždy používat komerční aplikace, které jsou jasné, otestované a s podporou. Pro menší věci je to ale velmi užitečné, protože to může vývojáře posunout výrazně kupředu. Navíc začne brzy komunikovat se svým okolím a získá nové zkušenosti.

Je to váš první open source, ale bude i další?

Já věřím že ano, ale zatím konkrétní plány nemám. Existují ale některé zajímavé školní projekty, u kterých je škoda, že zůstanou zapomenuty. Takže pokud budu pracovat na nějakém dalším školním projektu, určitě ho otevřu jako open source.

Vít Steklý, Filip Herudek, Jiří Petržílka – Windows Live Writer

Co vás vedlo k tomu, že jste se pustili právě do takové soutěže?

VS: Vedla nás k tomu škola, která vymyslela prakticky orientované projekty. Zároveň s tím pak přišel Microsoft s konkrétním zadáním. My tři jsme se dohodli a aplikaci vytvořili a pak i přihlásili do soutěže.

OSS v MS

Obohatila vás soutěž nějak?

FH: Naučili jsme se pracovat v týmu a zapojit se do reálného a využitelného projektu. Mnoho školních projektů nemá další využití a slouží jen k výuce. Na tomto projektu nás lákalo to, že je skutečně praktický.

Použili jste nějaké nástroje pro práci v týmu?

VS: Zatím jsme nic takového nepotřebovali, protože jsme měli jasně rozdělené role, stanovené API a nebylo potřeba využívat podobných nástrojů.

JP: Učíme se ale postupně nasazovat a využívat software pro týmovou spolupráci, protože to pro nás může mít praktický význam. Stejné postupy je pak možné nasadit i u ohromných projektů.

OSS v MS

Máte v plánu vyvinout ještě něco dalšího?

FH: Tahle aplikace ještě není hotová, je potřeba ještě některé věci doimplementovat. Ale určitě budeme pokračovat v projektech i příští rok.

VS: Každý rok vypisuje škola nové projekty. Od různých firem dostáváme každým rokem různé náměty.

Má smysl vytvářet otevřenou aplikaci nad uzavřenou platformu?

FH: Platforma Windows Mobile byla už součástí zadání. Ale co pozoruji v našich končinách, tak mají k blogování blíže spíše geekové, takže software pro Symbian by pravděpodobně využilo ještě méně lidí.

VS: Teď vychází MONO pro Android i pro iPhone, takže aplikace bude pravděpodobně použitelná i na jiných platformách. Výhodou open source je, že náš software může kdokoli upravit a libovolně přizpůsobit.

UX DAy - tip 2

Garantem soutěže je OSS Aliance v České republice a mediálními partnery jsou Root.cz, Zdrojak.cz a Zive.cz.

(Fotografie: Ivana Dvorská)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.