Hlavní navigace

NIX.CZ má kapacitu přes 2 Tb a dvě nové 100 GE linky kvůli hokeji

6. 5. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Český peeringový uzel NIX.CZ překročil v celkové kapacitě přípojek hodnotu 2 Tb. Pomohly k tomu také dvě 100 GE linky od O2, zřízené kvůli mistrovství světa v hokeji.

O2 na 400 Gb/s

Během Mistrovství světa v ledním hokeji dochází tradičně k velkému náporu na online přenosy. Společnost O2 Czech Republic se proto rozhodla navýšit rychlost připojeni své streamovací platformy do národního propojovacího uzlu NIX.CZ, díky kterým bude možné přenášet mnohem větší objemy dat. Celková kapacita v českém neutrálním bodě se během šampionátu zdvojnásobí z původních 200 Gbit/s na 400 Gbit/s.

V souvislosti s blížícími se sportovními událostmi jako jsou mistrovství světa v hokeji a následné fotbalové EURO je velice pravděpodobné, že díky online přenosům především zápasů našich reprezentantů vzroste zájem o online přenosy a tedy i o zvýšení datových toků, říká Martin Semrád, ředitel sdružení NIX.CZ.

O2 má nyní v NIX.CZ 4× 100GE linky

Navýšená kapacita mezi společností O2 a NIX.CZ umožní distribuci signálu nejen k našim koncovým zákazníkům, ale i do sítí ostatních českých providerů, a to s dostatečnou rezervou i v okamžicích největší špičky provozu,“ vysvětluje Tomáš Křešťák, který v O2 zodpovídá za fixní služby. „Předpokládáme, že během hokejových zápasů bude překonán rekord z přenosů fotbalových utkání i březnového Mistrovství světa v biatlonu, říká Křešťák.

Kromě kapacity v českém neutrálním bodě disponuje O2 ještě dalšími kapacitami do zahraničí i do ostatních českých sítí. I to by mělo zajistit další rezervu a přinést příjemný zážitek všem divákům, kteří budou hokejové přenosy sledovat online nebo prostřednictvím internetové televize, dodává Křešťák.

NIX.CZ se na sportovní události připravuje jako celek, nabízí i dalším sítím navýšení kapacity. V této souvislosti jsme pro všechny naše členy a zákazníky připravili speciální akci, díky níž budou mít můžou za zvýhodněných podmínek navýšit kapacitu připojení do našeho uzlu. Smyslem tohoto kroku je podpořit uživatelský zážitek českých fanoušků, který nebude omezen kapacitou na páteřních linkách, dodává Semrád.

Celkem přes 2 Tb/s

Nejen „hokejové linky“ pomohly k navýšení celkové propojované kapacity nad 2 Tb/s. Celkem mají linky přesně 2293 Gb/s.

Statistiky propojovacího uzlu NIX.CZ

K navyšování kapacity pomohly také nové sítě, které se připojily během prvních měsíců letošního roku: Česká telekomunikační infrastruktura a.s. (CETIN), Serbia Broadband – Srpske kablovske mreže d.o.o. (SBB) či Amazon Web Services (AWS).

Postupný nárůst celkové kapacity uzlu ukazuje následující graf. Zdvojnásobení kapacity z 1 Tb/s na 2 Tb/s trvalo tři roky.

Roste také NIX.SK

Postupně roste také slovenský uzel NIX.SK, který byl sdružením spuštěn před rokem a třemi měsíci. Před několika dny jeho kapacita přesáhla 200 Gb/s.

root_podpora

V posledních měsících se do NIX.SK připojily například sítě Orange Slovakia, Kaunas University of Technology (TLD .LT), Slovanet a Serbia Broadband. V NIX.SK jsme už překročili špičkový datový tok 10 Gb/s. Nejnovější výrazný nárůst byl spojen především s připojením Orange Slovakia, řekl nám Adam Golecký, technický ředitel NIX.CZ.

Čtěte: NIX.SK po roce: Slovensko je úspěch, do dalších zemí ale nepůjdeme

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.