Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (17. 10. 2007)

17. 10. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes budeme monitorovat síť, podíváme se na jeden klasický editor trošku jinak, zkontrulujeme bashové skripty, podíváme se na jeden router, co se vejde na pouhou disketu a prozkoumáme e-learningový systém. Samozřejmě nebude chybět ani blbinka.

GroundWork Monitor

GroundWork Monitor je další z mnoha řešení monitorování strojů v síti. Spojuje se v něm funkčnost nástrojů jako Nagios, Ganglia, RRDtool, Nmap, Sendpage a dalších. Postaven je na MySQL a nemalá část kódu je napsaná v PHP. Groundwork je distribuován v 3 úrovních – Professional, Small Business a Open Source. První 2 jsou placené (subscription model), poslední je zdarma. Poběží vám na mnoha variantách UNIXu a také na Windows, i když oficiálně jsou podporovány pouze „enterprise“ distribuce a CentOS.

Pokud si chcete Groudwork Monitor vyzkoušet, doporučuji stáhnout bootovatelný iso obraz. Možná vám přijde vhod taky Datasheet (PDF). Vyčerpávajíci výčet funkcí, pluginů a také dokumentaci najdete na domovských stránkách projektu.

groundware monitor

GAdmin-Rsync

O rsyncu vám určitě nemusím povídat, jedná se o velice mocný nástroj pro synchronizování celých stromů souborů. Výhoda spočívá v tom, že po síti přenáší pouze rozdíly souborů, čímž šetří váš čas i peníze. Zvláště pokud pracujete s rsyncem poprvé, může vám přijít vhod právě GAdmin-Rsync. Jedná se o GUI aplikace napsanou v GTK+. Není ničím jiným než frontendem textovému rsync klienta a serveru. Navíc nabízí pokročilou funkcionalitu přidávání pravidelných úloh do cronu, možnost spravovat více úloh a podobně.

rsync-gui

Vian

Příznivce klasického textového editoru Vi bezesporu potěší jeho klon Vian, tentokrát v mírně odlišné podobě. Ian Larsen ho napsal v JavaScriptu! Zkoušel jsem si s ním hrát přímo na webu autora a vypadá to, že podporuje většinu příkazů, které používám ve svém Vimu při psaní této sklizně. Jediné, co mi trošku vadilo, je nutnost používat ESC místo CTRL+[ nebo CTRL+C pro opuštění vkládacího režimu. Také chybí syntax highlighting, smart tab indentation a, jak sám autor také píše, příkaz „Redo last command“ má své mouchy – nebo brouky, chcete-li.

Bash Critic

Bash Critic je jakýsi „stylový validátor“ shellových skriptů. Projde váš kód a varuje před nejčastějšími problémy jako nepřenostitelný kód (bash specific syntax), používání „deprecated“ syntaxe, ale třeba i varování, že vaše řádky jsou delší než 78 znaků, což zhoršuje jejich čitelnost. Kompletní výčet testů najdete na domovských stránkách projektu.

SONaFR

Vzpomínáte občas na ty krásné časy, kdy celý operační systém byl na jedné disketě? Myslíte, že už to dnes není k vidění? SONaFR je velice malý systém založený na OpenBSD 4.1 obsahující router, NAT a firewall a vejde se na jednu disketu. Nepotřebujete CD-ROM mechaniku ani pevný disk. Pokud dostanete chuť udělat si malý router, navštivte určitě domovské stránky projektu, kde najdete spoustu tipů, jak s takto minimalistickým systémem pracovat.

root_podpora

eFront

eFront je e-learningový systém. Využívá AJAX, Unicode, LDAP a podporuje SCORM a více jazyků. Nemá pouze prezentační schopnosti, ale obsahuje také nástroje, které vám ulehčí vytvoření vaší přednášky, online testů a komunikaci s ostatními. Dále nabízí sledováni historie uživatelů, průzkumy a systém na přiřazování projektů. Prostě e-learning, jak má být.

efront

Blbinka

Dnes se podíváme, jak vypadá boot Windows XP na ZX Spectrum. To je opravdu blbinka. Co mě opravdu překvapilo, bylo vidět Windows 3.1 reálně na Spectru běžet!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.