Hlavní navigace

Ri-li

11. 8. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Opět se můžeme díky programátorům oddat jednomu z našich dětských snů, jež mnohdy vytrvají až do věku dospělého. Ruku na srdce a vnořme se do vzpomínek. Kolik z vás mělo doma vláček? Stavěli jste si železnice, koukali po nových modelech a vaše království se rozrůstalo. Dlouhé hodiny prožité v zasnění fiktivních cest. Dnešním dnem se možná k této vášni vrátíte.

Ri-li by se žánrem nejspíše řadila k logickým hrám typu arkáda. Nápad však není zcela originální. Pamětníkům se zaručeně vybaví kouzelná hra skýtající mnoho úrovní a zábavy pod názvem Vlak, která vychází z klasického hada. Ovšem nový atraktivní háv, do kterého byl Ri-li uvržen, stojí za pozornost. Příběh není nikde ve hře přímo vyřčen ani slůvkem naznačen, což je škoda. Vymýšlení herního pozadí není zrovna u tohoto typu her snadná záležitost, ale nepřekonatelné to také není. Buďme shovívaví a udělme jen malý mínusový bod. Dostaneme se aspoň rychleji k samotné podstatě. Čeká vás mnoho kol, přesněji čtyřicet, kde bude vaším úkolem směřovat vlak tak, aby po své cestě sesbíral všechny vagóny.

V čem tkví zádrhel? Koleje sice můžete projíždět neomezeně, ale pozor na srážku se sebou samým. Zní to jako hloupost? Divili byste se. Každý sebraný vagón se automaticky připojí nakonec. Na rozdíl od zmiňovaného Vlaku se v Ri-li nemůžete pohybovat po celé obrazovce, ale logicky pouze po položených kolejích. Jak tedy ovládáte vlak? Pomocí bezpočtu výhybek. Vždy, když se neohrožený dřevěný vláček přiblíží na rozcestí, zobrazí se šipka na dané výhybce a musíme zvolit správný směr, než bude pozdě. Po sebrání posledního vagónu se automaticky hra zastaví a stáváte se vítězi pro dané kolo.

Ri-li 01

Přijde kvíz, kdy se seznámíte s Listinou základních lidských práv a svobod. Je vám předložen její úryvek a na vás je volba ze dvou nabízených možných článků. Pokud se trefíte, padesát bodů je vám připsáno na konto. Dostali jsme se k bodovému systému. Score přece nemohlo chybět. Za každý sebraný kus, ať již vagón či bonus, získáváte body, dále také za kolo a mezihru. Co jsou to bonusy? Na kolejích se valí hodně věcí. Některé pomohou, jiné uškodí. Patří mezi ně například zpomalení, zrychlení či natáhnutí spojů mezi vagóny a tím prodloužení celé soupravy. Nejlepší železničáři se dostanou do tabulky Hi-score, která je k nahlédnutí v hlavním menu. Kromě ní zde nalezneme možnosti Hrej, Nastavení a Ukončení programu.

Ri-li 05

Zaměřím se nejprve na nastavení, kde si smíme zvolit hlasitost efektů, hudby, fullscreen mód, přečteme si ovládání, které však nelze měnit a nakonec si zvolíme jazyk. Uznávám, že autoři si zde očividně pohráli a k dispozici je rovných čtrnáct jazyků zahrnujících nejen již tradiční světové jazyky, ale také slovenštinu, esperanto, čínštinu atd. Nutno však udělit opět menší mínus za absenci češtiny. Naši hráči však bez problémů porozumí bratrům a sestrám našich sousedů. Při zvolení Hrej, po slovensky Hraj, se nám zjeví, zda-li chceme pokračovat v posledním dosaženém levelu či vyjedeme na neposkvrněnou trať. Kdykoli jsou nám však všechny dokončené levely k dispozici. Poslední povinností je volba obtížnosti. Lehká, Normální a Těžká. Jediný rozdíl je v rychlosti, kterou se vlak pohybuje. Vychytávkou budiž, že obtížnost se dá volně před kolem měnit.

Ri-li 02

Grafické zpracování je na vysoké úrovni. Od velmi líbivé hlavní nabídky po samotné zpracování úrovní. Celou hrou nás doprovází příjemná hudba. Hratelnost je dobrá, jen někdy jsou koleje příliš spletité a orientace činí problém. Ovládání plně pokrývají šipky a klávesa H, kterou zapínáte/vypínáte pomocnou šipku na výhybce.

UX DAy - tip 2

Ri-li 03

Co dodat závěrem. Ri-li je kvalitní hra za luxusní cenu. Rozhodně stojí za stáhnutí a zahrání. Myslím, že ostudu legendě Vlak nedělá. Tak stlačte klávesu a hurá do sběru.

Ri-li 04

Po stažení 12 MB archivu se ujištěme, nachází-li se v systému knihovny SDL a SDL_mixer (a případně jejich -dev verze). Ač ./configure projde i bez SDL_mixer, make vyhodí chybu… kompilace je rychlá a hra se spouští pomocí příkazu Ri_li. Na stránkách jsou ke stažení i nějaké ty RPM a DEB.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku