Hlavní navigace

Shutter: vyfotit, upravit a odeslat

7. 5. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Před pár měsíci jsem hledal nástroj na vytváření screenshotů pro své články. Standardní program, který nalezneme v Ubuntu, resp. v GNOME, mi zrovna nevyhovoval, a tak jsem se dal do hledání lepší alternativy. Nakonec jsem našel Shutter, který dělá přesně to, co potřebuji, a i mnohem víc.

Shutter je program, který si zaslouží pozornost, pokud potřebujete často vytvářet screenshoty jakékoli části vaší plochy. Abyste si udělali představu, co vlastně Shutter umí, tak zde jsou oblasti, které umí sejmout:

  • Ruční výběr
  • Celá obrazovka
  • Okno
  • Sekce okna (třeba pouze stránka v prohlížeči)
  • Kontextové menu
  • Tooltip (bubliny s nápovědou)
  • Webovou stránku

Tím pokrývá prakticky vše, co si můžeme představit. Nemá problém pracovat ani s 3D desktopem. Je to GTK aplikace, takže se hodí spíše pro GNOME, ale v jiných prostředích se určitě neztratí. Jako bonus umí odesílat screenshoty e-mailem, resp. je předat e-mailovému klientovi.

Nebyla by to pořádná aplikace bez možnosti úpravy screenshotu. Shutter umožňuje s obrázkem dále pracovat, tzn. ořezávat ho, vkládat do něj šipky, nápisy, cenzurovat tajná data a mnoho dalšího. K tomu slouží interní editor. Výsledný soubor je bezeztrátový PNG, takže úpravy se nedotknou kvality původně vytvořeného screenshotu.

Zajímavostí je vytváření screenshotů webových stránek. Na ajaxem překypující stránky to zrovna není, protože se předává URL adresa stránky a tam moc vstupních POST dat nedáte. S běžnou webovou stránkou nebo nějakým odkazem na konkrétní veřejně dostupný obsah si hravě poradí.

 Uživatelské rozhraní – snímání

Nejlepší pro demonstraci bude začít vlastním screenshotem:

Na něm vidíte uživatelské rozhraní, které se vám objeví hned po spuštění programu. Na screenshot jsou aplikované některé nástroje, které jsou k dispozici pro úpravu. Hlavně jde o zvýraznění a popisky k jednotlivým tlačítkům. V tomto případě je to vcelku zbytečné a hodí se to spíš, když vysvětlujete nějaký postup.

Snímání celého okna a celé plochy se chová vcelku standardně. V kontextovém menu po kliknutí na šipku vedle příslušného tlačítka najdeme seznam ploch, případně seznam oken. U kontextového menu snímání celé plochy je možné omezit screenshoty na jeden monitor pokud jich máte víc. Snímání části okna probíhá tak, že nejdříve vybere okno, jehož část se vám líbí a poté přejížděním myší po snímaném okně se v něm začnou podbarvovat jednotlivé části. Jednu si vybere a po kliknutí je screenshot na světě.

Snímání kontextové nabídky a tooltipu probíhá prakticky stejně. Po kliknutí na příslušné tlačítko máte deset vteřin na to, abyste buď menu nebo tooltip vyvolali a ten se po uplynutí času „vyfotí“. Tooltipem se myslí např. popisek tlačítka, když nad něj najedete myší a chvilku počkáte.

Pokud potřebujete sejmou např. více oken najednou, můžete zvolit ruční vybrání oblasti. Můžete to udělat od oka a pak po kouskách správnou část vyladit. Poslední způsob získání screenshotu je z webové stránky. To již bylo popsáno výše, stačí zadal URL adresu a program se pokusí webový server kontaktovat a zpracovat co mu vrátí. Na tohle je ale lepší použít nějaké rozšíření do webového prohlížeče, hlavně pokud je potřeba udělat screenshot nějaké složitější stránky s přihlášením, např. Gmailu.

Jednotlivé screenshoty, které uděláte, se ukládají na disk do nastaveného adresáře (výchozí je váš domácí adresář) a v Shutteru se zobrazují v tabech. Máte tak při ruce všechny screenshoty, které jste udělali např. pro jeden článek, blogpost apod.

Na konfiguraci pravděpodobně nebudete muset moc sahat, ale pokud potřebujete udělat screenshot něčeho neobvyklého, např. samotného Shutteru, dá se tu upravit chování Shuttera tak, aby se neschovával, když se chystáte něco „fotit“. Další volby souvisí s kurzorem myši, klávesových zkratek, uploadem na obrázkové servery, správou pluginů, místem pro ukládání snímků apod.

Pokud potřebujete svůj výtvor zveřejnit, slouží k tomu v kontextovém menu každého obrázku položka „export“. V ní se objeví seznam nastavených služeb pro hostování obrázků a po potvrzení se obrázek odešle.

Uživatelské rozhraní – úprava

Začneme opět screenshotem, tentokrát editačního dialogu:

Na něm vidíme právě probíhající ořezávání obrázku. Je to jeden z nástrojů, který je asi nejpoužívanější, hlavně pokud děláme snímky částí oken či ploch, které nejsou jinak oddělit. Další možnosti v úpravě jsou:

  • Čáry
  • Zvýrazňovač
  • Šipky
  • Automaticky číslované kruhy
  • Cenzurační nástroj
  • Text
  • Elipsa
  • Obdélník

Je to prakticky vše, co si běžný smrtelník při úpravě screenshotu může přát a tyto nástroje ušetří hromadu práce. Po skončení práce s obrázkem si nezapomeňte výtvor uložit. Než tak učiníte, chová se vše jako vektor, takže např. když namalujete šipku, můžete s ní potom hýbat. To vše, dokud svůj výtvor neuložíte.

 Pluginy

Posledním velkým tahounem je systém pluginů. Ten funguje trochu jinak než u jiných programů, protože se jejich ovládání neintegruje do existujícího, ale jednotlivé pluginy lze spouštět z nabídky „Run plugin“ vyvolané z kontextového menu jednotlivých obrázků. V pluginech se dá najít ledasco zajímavého:

root_podpora

  • 3D rotace
  • Watermark
  • Export do PDF
  • Generování stínu a rámečku
  • Různé další efekty (potrhaný papír, odraz, skládačka, … )

S pluginy se dá screenshot dále ozvláštnit. Každý plugin je script, většinou napsaný v Perlu nebo BASHi. Vytvořit si tedy vlastní není nic těžkého.

Závěr

Shutter je na svůj účel velmi dobře vybaven. Navíc si ho můžete spustit během nabíhání systému a bude tiše čekat v traybaru, dokud ho nepožádáte o nějaký screenshot. Je tu ale i jedna horší stránka, a to rychlost. Program občas neodpovídá tak rychle, jak bych si představoval. Někdy jsem váhal, jestli čekám na nějaký nastavený čas, nebo to je opravdu zpoždění. I přes to ale moje články za poslední tři měsíce obsahují screenshoty právě z něj a i když se občas někde čeká o sekundu či dvě déle, celkově je to hlavně díky jeho schopnosti upravit výsledek velmi efektivní nástroj.

Odkazy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.