Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (2. 3. 2011)

2. 3. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si ukážeme, jak se dá dělat antivirová kontrola přímo při surfování, představíme si malou kryptografickou knihovnu, jednoúčelovku pro práci s obrazy disků, RPM balíčkování pro začátečníky a mobilní aplikaci nejen pro čas odpočinku.

SquidClamav

SquidClamav je sladění proxy serveru Squid a open source antiviru ClamAV. S trochou snahy není problém nakonfigurovat transparentní proxy server, který bude zároveň dělat antivirovou kontrolu veškerého obsahu. Pokud si teď myslíte, že je to řešení tak možná „na doma“, budete asi překvapeni, že SquidClamav (prý) zvládne obsluhovat i síť o 15000 zařízeních. Bohužel jsem nenašel žádné benchmarky, které ukázaly propustnost, počet stanic či jak výkonný byl server – takže berte to raději s rezervou. Pokud se chystáte SquidClamav nasadit nebo už vám někde běží – budu rád, pokud se podělíte o zkušenosti z reálného provozu v diskusi pod článkem.

squidclamav.da­rold.net, 6.2, GPLv3

PolarSSL

PolarSSL je malá přenosná kryptografická knihovna. Cílem vývojářů byla jednoduchost použití zvláště na přenosných zařízeních či malých routerech. Stejným směrem také míří snaha o minimální spotřebu paměti. Jednotlivé algoritmy jsou volnou součástí knihovny, jednoduše tak lze nepotřebné vynechat. Projekt má také nemalé automatické pokrytí správné funkcionality (přes 900 testů). Podporované algoritmy najdete na domovské stránce projektu ve výčtu funkcí a vlastností. Jen dodám, že implementační jazyk je C.

polarssl.org/, 0.14.2/0.99-pre3, GPLv2

Vidma

Vidma je jednoduchý nástroj pro manipulaci s obrazy disku. Z popisu lze vyvozovat, že autor plánuje podporu pro různé formáty – reality dnešních dnů je ale skromnější. Pouze VDI (Virtual Box) formát ve variantách static a dynamic. Jelikož nejsem expert na Virtual Box, nechám na posouzení laskavého čtenáře, zda je toto pro Virtual Box dostatečné.

wiki.przemoc.net/pro­jects/start#vid­ma, 0.0.3a, GPLv2

Rpmerizor

Rpmerizor je jednoduchý perlovský skript, kterému stačí zadat seznam souborů na disku a volitelně metadata pomocí přepínačů. Jako výsledek dostanete hotový RPM balíček. Pokud budou některé informace chybět, Rpmerizor se na ně interaktivně doptá před samotným sestavením. Potřebujete-li rychle sestavit RPM balíček bez předchozích zkušeností s RPM, Rpmerizor je ten správný nástroj.

sourceforge.net/pro­jects/rpmerizor/fi­les/, 2.2, GPL

QuiteSleep

Ruší-li vás telefony vždy v ten nejméně vhodný okamžik, podívejte se na QuiteSleep. Tato povedená aplikace pro platformu Android bude pravidelně blokovat příchozí hovory a SMS. Pochopitelně lze nastavit čas a kdo má být blokován. Osobně oceňuji schopnost při takové události odeslat nachystanou SMSku jako odpověď volajícímu.

root_podpora

code.google.com/p/qu­itesleep/, 2.0, GPLv3

Blbinka

Netradiční použití ovládání Wii konzole.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.