Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (21. 3. 2012)

21. 3. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes bude představen přehrávač, který vstal z mrtvých prostřednictvím forku, vysoce nastavitelný správce souborů a plochy v jednom, jednoduchý nástroj pro záznam snímků obrazovky a CLI pro sledování systému. V závěru se objeví tradiční blbinka.

Nightingale

Budou to již dva roky, co vývojáři multimediálního přehrávače Songbird oznámili konec podpory pro Linux. Pokud byl někdo z vás uživatelem tohoto přehrávače, může se radovat, vyšla první verze přehrávače Nightingale, který je forkem výše zmiňovaného. Nikoho asi nepřekvapí, že se přehrávač moc neliší od svého „otce“, výjimkou není ani podpora více operačních systémů. Nezapomnělo se ani na podporu doplňků, díky nimž lze např. využívat výhod Last.fm nebo přidat efekt CoverFlow pro alba pomocí pluginu MediaFlow.

getnightingale­.com/, 1.11.0, MPL 1.1

SpaceFM

SpaceFM je velice přizpůsobitelný souborový správce, pakliže máte rádi vše dle svých představ, SpaceFM vyjde vstříc. Uspořádání oken a způsob zobrazení, včetně podpory panelů, je v rukou uživatele. Možnosti správce naznačují snímky na domovské stránce projektu. Lze jim nahradit i výchozího správce plochy. Mezi další vlastnosti patří např. „živé“ vyhledávání v právě otevřené složce, možné skriptování a využití pluginů.  Naopak, co správci prozatím chybí, je podpora vzdálených úložišť, pro přístup do takového úložiště je potřeba využít jiných prostředků, po připojení vzdáleného úložiště lokálně vše samozřejmě funguje. Přestože je stále ve vývoji, chová se stabilně a svižně.

spacefm.source­forge.net/, 0.7.2, GPLv2

Deepin Scrot

Deepin Scrot je jednoduchá aplikace pro ukládání snímků obrazovky. Krom běžného uložení celé pracovní plochy, okna, nebo zvolené oblasti nabízí také pár funkcí navíc v podobě kreslení geometrických tvarů a vkládání textu kdekoli na pracovní plochu před samotným sejmutím snímku. Tento nástroj pochází z distribuce Linux Deepin, vydán je však pod svobodnou licencí.

github.com/ma­nateelazycat/de­epin-scrot, 1.0, GPLv3

Glances

Glances je pěkně zpracovaný nástroj pro sledování aktivity systému v příkazové řádce. V přehledných blocích tak lze mít vše důležité na očích bez potřeby náročného grafického rozhraní. Mezi snímané informace patří například vytížení CPU, pamětí, sítě, disků a mnoho dalšího. Vše je napsáno v Pythonu při využití knihovny python-statgrab.

root_podpora

github.com/ni­colargo/glances, 1.3.7, GPLv3

Blbinka

Programátor je vlastně transformátor…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.