Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (25. 4. 2012)

25. 4. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si společně představíme Vim plugin pro kontrolu syntaxe, jednoduchý HTTP server pro mobilní zařízení s operačním systémem Android, přenositelný CPU benchmark a IDE pro vývoj v Perlu. Nebude chybět ani tolik oblíbená blbinka.

Pyflakes

Pyflakes je plugin pro editor Vim s funkcí, která nechybí v každém lepším IDE – ale v klasickém editoru textových souborů zas tak často k vidění není. Pyflakes analyzuje zdrojový kód v Pythonu a zvýrazňuje syntaktické chyby. Oproti PyCheckeru moduly neimportuje, parsuje je sám. Zda je to výhoda či nevýhoda je otázkou pohledu. Na jednu stranu je to bezpečnější postup, nemusíte se bát vedlejších efektů na prostředí (např. pokud modul při importu vytváří dočasné soubory, upravuje cesty, atd). Na druhou stranu nelze odchytit určité typy chyb. Pyflakes také neumí formální kontrolu kódu jako takovou, vhodné je používat jej dohromady např. s programem pylint. Pyflakes je napsaný v Pythonu, což asi nikoho nepřekvapí, a to ani ve středu.

launchpad.net/py­flakes, 0.5.0, MIT

PersonalServer

PersonalServer je jednoduchý HTTP server pro platformu Android. Cílem je umožnit přístup k souborům na mobilním zařízení v lokální síti. Nečekejte žádné pokročilé nastavení, vše, co potřebujete k běhu, je nastavit cestu (HTTP root) a spustit server. K běhu budete potřebovat Android verze 2.2 nebo vyšší a v nastavení systému povolit instalaci z neověřených zdrojů. Na závěr otázka do diskuse – jsou pro vás otevřené aplikace pro Android zajímavé, nebo nemají ve sklizni co dělat?

sourceforge.net/pro­jects/personal­server/, 1.0, GPLv2

Swet

Swet nebo celým názvem Sustained Workload Efficiency Test je procesorový benchmarkovací nástroj. O testech se rozepisovat nebudu, bohužel mé vědomosti nesahají tak daleko, abych posoudil, jak relevantní jsou. Co je pro mě zajímavé, je přenositelnost na různé OS díky minimálním závislostem (jen ncurses), možnost nastavení formátu výstupu, podpora více vláken i procesů a jednoduchost kompilace / instalace / spuštění. Na mé Fedoře stačilo jen rozbalit, ./configure a spustit binární soubor swet. Potěší také přehledně zpracovaná manuálová stránka. Swet je napsaný v jazyce C.

swet.sourcefor­ge.net, 1.4.53, GPLv3

Padre

Padre je IDE s podporovou pro mnoho programovacích jazyků, nejlépe si ale rozumí s Perlem. U něj zvládne kontrolu syntaxe, doplňování kódu, pochopitelně zvýrazňování textu a funkce refaktoringu. Je multiplatformní, spustíte jej jak na Linuxech (dost pravděpodobně jej najdete v repozitářích své oblíbené distribuce), Mac OS X i na MS Windows. Není to žádný moloch, osobně mi připadne pro projekty klasické velikosti akorát. Na závěr jen dodám, že napsaný je v Perlu. 

root_podpora

padre.perlide­.org, 0.96, Perl

Blbinka

Ubuntu je nástroj pro crackery a zlé lidi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.