Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (4. 4. 2012)

4. 4. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Tentokrát bude představen univerzální správce úkolů, multiplatformní nástroj pro zachycení snímku obrazovky s pokročilými funkcemi, Java aplikace pro trvalé mazání dat a program pro porovnání a synchronizaci dvou úložišť. Nakonec nebude chybět ani blbinka.

Nitro

Nitro je správce úkolů dominující svou jednoduchostí a líbivým vzhledem. Koncept je u těchto aplikací dosti podobný, je možné vytvářet Listy a do nich řadit jednotlivé úkoly, přiřazovat prioritu, případně datum ke kterému je potřeba úkol splnit. Díky integrovanému kalendáři je přiřazení data jednoduché a rychlé. V zápiscích lze pohodlně vyhledávat a nahlížet na již splněné úkoly přes tzv. „logbook“, ty se tak nemíchají mezi úkoly čekající na splnění. Jedním z lákadel je také dostupnost této aplikace pro prohlížeč Chrome. Licenci autor specifikoval pouze slovně, zdrojové kódy lze však za určitých podmínek redistribuovat i se změnami, jedná se tedy o formu OSS.

nitrotasks.com/, 1.0.1, OSS

qscreenshot

Název prozrazuje funkci tohoto nástroje, krom snímání dění na pracovní ploše ale nabízí qscreen­shot nadstandard v podání možné úpravy snímku a stává se tak vhodným pro různé tutoriály. Mezi jeho repertoár patří možnost kreslení základních geometrických tvarů a vkládání textu. Snímek lze uložit nejen na lokální úložiště, ale taky poslat přímo z tohoto nástroje na předdefinovaný proxy server. V sekci pro stažení na domovských stránkách projektu lze nalézt krom zdrojových kódů i předpřipravené balíky pro různé distribuce, WindowsOS X.

code.google.com/p/qscre­enshot/, 0.6.1, GPLv2

Turbo Shredder

Většina čtenářů asi ví, že i po smazání dat běžným způsobem jsou na disku fyzicky stále přítomna až do jejich přepsání. Pokud je potřeba citlivá data opravdu natrvalo smazat,  Turbo Shredder je k tomu přímo předurčen. Pomocí jednoduchého grafického rozhraní lze přidat data ke smazání, zvolit způsob přepisu (jedničky, nuly, nebo náhodně) a smazaná data tak přepsat až 100×. Zde je vhodné upozornit na SSD úložiště, přepisy výrazně snižují jejich životnost. Turbo Shredder je napsán v Javě, nebude tak problém spustit jej na většině OS podporujících tuto platformu.

sourceforge.net/pro­jects/turboshred­der/, 0.03, Free

komparator4

Jedná se o port aplikace komparator pro KDE ≥ 4.3. Umí synchronizovat data ať už na lokálním nebo vzdáleném úložišti jako smb:/, ftp://, media:/, rozeznat duplicity, nové nebo chybějící soubory a prázdné složky. Dle nastavených hodnot pak patřičným způsobem data synchronizovat.

root_podpora

kde-apps.org/, 0.7, GPL

Blbinka

Ze světa hardwaru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.