Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (7. 1. 2009)

7. 1. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

První letošní středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na jednu linuxovou mini distribuci, představíme si lehce netradiční přehrávač hudby, zjednodušíme si vytváření tunelů, ukážeme si nového BitTorrent klienta a nakonec nebude chybět ani tolik oblíbená blbinka.

Tiny Core Linux

Tiny Core Linux je jedna z nejmenších linuxových live distribucí s grafickým desktopem, které znám. Podobně jako projekt Damn Small Linux si klade za cíl vměstnat co nejvíce funkcionality do co nejmenšího prostoru. Zatím co Damn Small Linux si limit nastavil na 50 MB, Tiny Core Linux na neuvěřitelných 10 MB! Celý systém je tedy přímo v RAM. Základem je kernel řady 2.6, Busybox, Tiny X, Fltk a Jwm. Pokud budete chtít na desktopu reálně pracovat, pro další aplikace můžete sáhnout do předpřipraveného repositáře.

Osobně hodnotím projekt jako velice zajímavý. Sám mini distribuce často používám, ať už jako nástroj pro obnovu či jako základ internetového kiosku na archaických PC. A tady má právě Tiny Core Linux jeden malý černý puntík – omezená podpora hardwaru a konfigurace. Pokud jste vlastníkem lehce nestandardního hardwaru či budete mít ambice na WiFi připojení, budete si muset Tiny Core Linux lehce přizpůsobit. A co vy? Používáte (mini) Live distribuce? Jaké? Sáhnete spíše po velice minimalistických, nebo preferujete komplexní řešení, jako například Knoppix? Nezapomeňte se o své zkušenosti podělit v diskusi pod článkem.

tiny core linux

www.tinycoreli­nux.com, 1.0, GPL

Play it slowly

Play it slowly je přehrávač hudby, který vám přijde vhod například při studiu cizích jazyků nebo také přepisu textu. Jeho unikátní vlastnost je, že umí hudební přehrávat hudební souboru nastavitelnou rychlostí a v posunuté tónině. Užitečnou funkcí je omezení přehrávání pouze na část souboru, které se poté pořád opakuje. Napsaný je v jazyce Python. Před spuštěním je potřeba doinstalovat knihovnu pyGTK, pokud ještě na vašem systému není, a také gstreamer včetně gstreamer-plugins-bad.

play it slowly

29a.ch/playit­slowly, 1.0, GPLv3

Tunnel Manager

Tunnel Manager je jednoduchý GUI (GTK+) nástroj pro navazování a správu SSH tunelů. Podporuje obojí SSH1 i SSH2, lze použít SSH klíče a také podporuje ssh-agent. Napsaný je v jazyce Python, budete tedy potřebovat knihovnu PyGTK. Uživatelé Ubuntu Tunnel Manager najdou přímo ve svých repozitářích.

tunnel manager

www.subakutty­.net/tunnelma­nager/, launchpad.net/tun­nelmanager, 0.4.5, GPLv2

Flush

Flush je GTK+ BitTorent klient. Příjemné je ovládání, a to hned dvojí – buď přímo v GUI nebo ze shellu. Umí nastartovat/zas­tavit torrent, měnit download/upload rychlost (limit) a upravit limit pro příchozí a odchozí spojení. Zajímavostí je možnost spuštění více instancí pod stejným uživatelem. Domovské stránky, stejně jako pokročilé funkce, zatím nenajdete. Nicméně vzhledem ke stáří projektu je to pro tentokrát omluvitelné. Můžeme jen doufat, že projekt bude mít rychlý spád a pestrou budoucnost. Na závěr otázka do diskuse – jaký je váš oblíbený BitTorrent klient a používáte vůbec P2P sítě?

flush

sourceforge.net/pro­jects/flush/ / freshmeat.net/pro­jects/flush/?br­anch_id=77155&­release_id=291244, 0.1, GPLv3

UX DAy - tip 2

Blbinka

Pokud máte spoustu starých disků a nevíte co s nimi, je tu pěkný návod.

V dubnu roku 2008 vznikl komiks Hackett and Bankwell, který si klade za cíl vzdělávat zábavnou cestou. Tématem vzdělání je samozřejmě Linux.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.