Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 12. 7. do 18. 7. 2003

19. 7. 2003
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Desáté narozeniny Slackwaru - jádro 2.6.0-test1 - zákulisí vítězství Linuxu v Mnichově - OpenOffice 1.1 Release Candidate - Redesign stránek mozilla.org - Netscape podle neoficiálních zpráv končí - Aštar Šeran opět hacknut - poslední beta Samby 3.0 - Další vážná díra ve Windows - Bezpečnostní potíže Internet Online (IOL) a PES Consulting a další.

13. 7. 11:35

NEC ve spolupráci se dvěma japonskými firmami oznámil, že dokázal překonat hranici 100 km při přenosu informace chráněném kvantovou kryptografií.

-pah

13. 7. 11:41

Jak vlastně vyhledávač dospěje od surového textu k modelu dokumentu? Jak se budují indexy a na jaké problémy při tom můžeme narazit? Proč portály většinou nepoužívají stop-wordy?

-pah

14. 7. 08:54

Doména mozilla.cz byla vykoupena od původních vlastníků a teď již vede na stránky projektu CZilla. Upozornil Jiří Mareš.

tok

14. 7. 10:02

Nejen Debian v létě slaví. Slackware má desáté narozeniny již tento měsíc (sedmnáctého), což ho dělá o jeden měsíc starší. Upozornil Jan Horáček.

tok

14. 7. 14:49

A je to tady! Vyšlo jádro 2.6.0-test1. Upozornil Nikola Ciprich

tok

15. 7. 09:31

Na USA Today vyšel článek, který nabízí trošku podrobnější pohled do zákulisí vítězství Linuxu v Mnichově. Zajímavá je třeba informace, že nabídka IBM a SuSE ($35.7 miliónů) byla o zhruba $12 milionů dražší, než ta konečná od MS.

nomad

15. 7. 09:36

K mání je OSS 3.9.7k – komerční implementace OSS/Free ovladačů pro zvukové karty. Více na opensound.com.

nomad

15. 7. 09:44

Virtuální hřbitovy by mohly být v budoucnu nahrazeny interaktivními avatary, kteří by mohli vstřebávat nové informace a simulovat chování zemřelého. Alespoň to tvrdí vědci z Microsoftu.

-pah

15. 7. 09:51

Po nepříjemně dlouhé době, kdy se soudilo, že společnost Adobe Corp. po jediné vydané verzi jejich SVG Vieweru pro Linux úplně opustila další vývoj pluginu pro SVG jako takového, oznámila dostupnost nové pre-alpha verze s přislíbenou podporou pro Linux i Mac. Současná verze pro Win naznačuje, že se vydali dobrou cestou a konečně plugin výborně funguje i pod Mozillou (jádrem Gecko). V současnosti se jedná o stále nejlepší SVG Viewer na trhu. Zaslal Marek Raida

Redakce

15. 7. 13:18

Svět „free SW“ je od 15.7.2003 bohatší o další stabilní aplikaci – Scribus. Po dvou letech a několika měsících právě tato spatřila světlo světa. Samozřejmostí je úplná lokalizace do českého a slovenského prostředí, včetně dělení slov a implementace specifik naší typografie. Zaslal Petr Vaněk.

Redakce

15. 7. 15:10

Ačkoliv je oficiální server openoffice.org buď v aktualizaci nebo přetížen, objevila se některými hodně očekávaná nová verze OpenOffice 1.1 Release Candidate. Množství chystaných novinek je úctyhodné. Těšme se. Zaslal Marek Raida.

Redakce

16. 7. 08:54

Ačkoliv je iniciativa Bena Goodgera o postupný redesign oficiálních stránek mozilla.org jistě chvalyhodný, měl by v případě prohlížeče nesoucího přívlastek „nejlépe dodržující standardy W3C“ zvolit pečlivější přístup. Neschopnost validovat titulní homepage vůbec (HTML) nebo bez chyb (CSS) v ani jednom ze dvou nejpoužívanějších oficiálních validátorů W3C, jistě kredit nepřidá. Ačkoliv je design modernější a poutavější, tyto chyby dosavadní snažení nepříjemně shazují. Zaslal Marek Raida.
UPDATE: Vývojáři o problému vědí, takže snad můžeme doufat v brzkou nápravu.

Redakce

16. 7. 09:03

Byla založena nezisková organizace Mozilla Foundation, jejíž cílem má být podpora vývoje, distribuce a přijímání Mozilla aplikací a core technologií (včetně Gecka). Mozilla Foundation tak bude rozšiřovat a doplňovat úsilí již existující mozilla.org.

nomad

16. 7. 09:10

Seznam použitelných 3D animačních/mo­delovacích programů pro Linux se nám pěkně rozrůstá. Už tu máme Blender, Wings, Moonlight3d a teď k nim přibyl i Equinox, což je sharwarový program na 3D modelování a animaci. Je dostupný pro platformy Linux a IRIX. Zaslal Jiří Hnídek.

Redakce

16. 7. 09:20

Další SPZ podle kterých určitě poznáte, kdo v autě jezdí :) – 1, 2, 3. Upozornil Andrej Kvasnica.

tok

16. 7. 09:26

Nezisková organizace The Mozilla Foundation do vínku získala od AOL mimo jiné domény, ochranné známky i další duševní vlastnictví. Současně má zajišťenou finanční a technickou podporu od AOL a podporu přislíbily i firmy Red Hat a Sun. Zatímco Mozille jsou předpovídány světlé zítřky, Netscape naopak podle neoficiálních zpráv končí.

mik

16. 7. 17:58

UPDATE Aštar Šeran měl na webu opět nezvanou návštěvu z Třeskoprsk. Díky Markovi Jarošovi máme i tentokrát kopii (minulý hack).

tok

17. 7. 08:23

Bez většího ohlasu uzřela světlo světa již 2. července po měsících dostupnosti alpha verze phpPgAdminu finální verze 3.0. Autoři se snažili nejen dohnat v editačních a konfiguračních možnostech svého velkého rivala (či vzor), oblíbený phpMyAdmin, ale podařilo se jim vše zasadit do progresivního grafického layoutu bližšího spíše klasickým aplikacím. Postgres je kvalitní SRBD a nedostatek kvalitních vizuálních nástrojů mnohdy odrazoval potenciální uživatele. Teď je situace opět o poznání lepší. Zaslal Marek Raida.

Redakce

17. 7. 10:07

Na InfoWorldu vyšel rozhovor s Linusem Torvaldsem zaměřený převážně na přicházející jádro 2.6.

nomad

17. 7. 10:16

DragonFly OS je vývojovou větví BSD (fork vycházející z FreeBSD-4.x), která si klade za cíl umožnit růst BSD i ve zcela nových směrech, než jen v těch, jež si vytýčila řada FreeBSD-5.

nomad

17. 7. 10:40

Neznámý dobrodinec nám zaslal sadu rootovských hesel k serverům hostingové firmy Pes Consulting a přidal i některé zajímavé výpisy z těchto serverů. Zkoušet je nebudu, nechci být zažalován :), ale adminovi doporučuji prověrku systému.

tok

17. 7. 10:46

Byla vydána třetí a pravděpodobně poslední beta Samby 3.0. Upozornil Jirka ‚Eagle‘ Novák.

tok

17. 7. 22:22

Zdrojové kódy a obsah několika tisíc webových stránek hostujících na serveru Internet Online (IOL) byly několik hodin k dispozici bez jakékoliv ochrany všem uživatelům internetu. Podle původních informací to měl být útok hackera. Tiskový mluvčí Českého Telecomu Vladan Crha však uvedl, že jednalo o chybu administrátora. Já jen dodávám, že chyba admina vypadá v médiích přeci jen lépe, než úspěšný útok zvenčí.

tok

18. 7. 09:09

Docela zajímavý je příběh Kena Sakamury. Tento japonský inženýr stojí za systémem TRON, jenž je používánější než MS Windows (běh všem možných druhů zařízení, od digitálních kamer až po automobilové motory). Pokud by si Sakamura účtoval jediný cent za každého uživatele TRONu, byl by zřejmě schopen jměním snadno konkurovat i Billu Gatesovi. TRON, který je zdarma, totiž dle odhadu používá něco mezi třemi a čtyřmi miliardami zařízení, zatímco MS Windows kontroluje cca 150 miliónů počítačů. Sakamura ovšem tvrdí, ze je inženýrský typ a nikoliv obchodník. Zajímavou může být i informace, že TRON lze modifikovat i pro použití na osobních počítačích (Sám Sakamura jej takto provozuje).

nomad

18. 7. 09:17

19.6. 2003 uplynulo 10 let od vzniku názvu operačního systému FreeBSD. Autorem daného názvu je David Greenman. Upozornil Daniel Hrotek.

tok

18. 7. 09:21

Microsoft vydal varování o chybě umožňující útočníkovi získat kompletní kontrolu nad postiženým systémem. Chyba se týká DCOM (Distributed Component Object Model) interface s RPC (Remote Procedure Call). Vlastní útok probíhá zasláním speciálního požadavku na port 135, jenž shodí RPC službu a umožní spuštění kódu dle přání útočníka (tedy buffer overrun). Systémy náchylné k tomuto typu útoku jsou MS Windows NT 4.0, MS Windows NT 4.0 Terminal Services Edition, MS Windows 2000, MS Windows XP a MS Windows Server 2003.

nomad

18. 7. 09:37

IBM přidalo okolo 50 dalších vývojářů do svého Linux Technology Centra. Počet vývojářů se tak rozrostl na více než 300.

nomad

18. 7. 09:40

Red Hat se začíná chovat jako nejmenovaná malá měkká firma – vyzývá totiž lokálního novozélandského distributora Linuxu, aby přestal na svých stránkách používat jeho ochranné známky. Prodejce Mahesh De Silva se však domnívá, že Red Hat Linux je pořád Red Hat Linux a je nesmysl ho nazývat např. Green Hat Linux jen proto, že Red Hat je ochranná známka. Někteří komentátoři se dokonce domnívají, že tím Red Hat porušuje ideu GPL. Upozornil Peter Tuhársky.

tok

root_podpora

18. 7. 10:05

Pokud ještě nemáte program na víkend, můžete zamířit do Loun, kde se koná druhý ročník setkání uživatelů operačního systému IBM OS/2. Celá akce začíná dnes večer a končí v neděli odpoledne. Na programu je mnoho zajímavých přednášek, vstup je samozřejmě zdarma.

tok

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku