Hlavní navigace

Simutrans

19. 9. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Simutrans je remake hry Transport Tycoon, která jistě patří do zlatého fondu DOSových her. I po letech zaujme nejednoho stratéga.

Simutrans je klasickým zástupcem strategicko-stavitelských her, jakými byly mimo jiné také SimCity, Rollercoaster tycoon a mnohé další.


Ve hře se dostáváte do role manažera dopravní firmy. S trochou peněz do začátku máte za úkol rozšiřovat slávu firmy a samozřejmě také její zisky. Můžete stavět silnice, koleje, mosty, doky pro lodní dopravu a další důležité stavby. Poté, co postavíte vhodnou dopravní tepnu, koupíte už jen dopravní prostředek a můžete vyrazit. K dispozici je halda lokomotiv, vagónků, nákladních automobilů, autobusů, lodí. Každému dopravnímu prostředku musíte vytvořit jízdní řád, například: Jeď do města X (do nakládacího prostoru, nádraží), počkej na naplnění na 100 %, pak jeď do města Y, tam to vylož a vrať se zase do X. Pak už vše běží samo.

Dopravovat můžete skoro cokoliv, od turistů k památkám, přes pracující lid, až po materiály jako uhlí, dřevo, ropu, papír a další suroviny.


Dopravu lze zajímavě řetězit. Můžete například vozit ropu z těžební věže do rafinerie a z té pak rozvážíte benzín na okolní benzínky. Za každou doručenou zásilku obdržíte v cílové stanici určitý obnos do kasičky. Peníze pak používáte k zaplacení dalších staveb, ale i provozu jednotlivých linek. Jak je provoz toho kterého dopravního prostředku finančně náročný, se dozvíte v menu pro nákup vozítek. To obsahuje kromě informací o maximální rychlosti a výkonu také spotřebu přepočítanou na kilometr. Je dobré s ní počítat, protože trasa, která nevydělává, jenom zatěžuje už tak dost napjatý rozpočet firmy.

O stejnou věc se snaží vaše konkurence. Postupně uvidíte, jak během hry kolem rostou cizí koleje a budovy. Musíte být proto rychlejším a chytřejším stratégem.


Tolik ke hře samotné. Všechny informace včetně balíčků můžete stáhnout jako vždy na stránkách projetku. Hra využívá služeb grafické knihovny SDL. Stáhnout je potřeba dva balíčky: simubase a simulinux (existuje i verze pro MSWindows a BeOS). Ty rozbalíte do libovolného adresáře a můžete začít. Zajímavé je také to, že základní balíček obsahuje soubor s českými popisky pro hru, takže stačí při startu vybrat češtinu a jsme doma. Změní se dokonce i názvy měst, takže můžete stavět třeba v Praze, Brně, Liberci nebo Českých Budějovicích. Kvalita popisků ale není zdaleka ideální, spíš naopak. Některé obsahují překlepy, některé dokonce zcela chybí. Nechce se někomu udělat jejich revizi? Ale každopádně díky i za ně.

Podle obrázků jste si asi všimli, že hru vidíte v izometrickém pohledu a všechno ovládáte myší. Graficky je hra myslím velmi pěkná a i u tak malých objektů, jaké můžeme ve hře vidět, autoři vykreslili spoustu detailů, jsou vidět auta, lidi, stromy a nerovnosti. Jedním slovem pěkné. Přitom ale hra nevyžaduje akceleraci ani nijak závratně výkonný stroj. Pokud hra někomu běží na něčem pomalém, podělte se o zkušenosti pod článkem.


Každá událost má navíc svůj charakteristický zvuk. Když stavíte, ozývá se bušení kladiv a zvuky sbíječky. Autíčka si vrčí, parní lokomotivy houkají, prostě tak, jak to má být.

Co se nastavení týče, lze vybrat barvy soupeřů, počáteční hotovost (přednastaveno je 150.000), jestli má být zohledněno střídání dne a noci (krásně se pak rozsvěcí celá města), a už zmíněný jazyk.

Velmi důležité menu na vás také vyskočí hned na začátku. Dovoluje vám nastavit parametry světa. Každá hra se totiž hraje na nové mapě, která se podle těchto parametrů automaticky generuje. Můžete nastavit její velikost, hustotu průmyslu, počet měst a terénní nerovnosti. Mapě je dobré věnovat pozornost. Můžete si snížit obtížnost tím, že si pro začátek zvednete hustotu průmyslu a přidáte pár milionů dolarů. Musíte si ale uvědomit, že tím nepomůžete jen sobě, ale i svému konkurentovi (má stejné podmínky do začátku jako vy).

root_podpora


Protože se jedná o absolutní klasiku v oboru, je zábava s touto hrou zaručena. Já jsem si zavzpomínal na staré časy a probdělé noci, které jsem u původní verze často trávil. Líbí se i mojí ženě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.