Hlavní navigace

72 % open-source projektů používá licenci GNU GPL

19. 1. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Softwarová licence GNU GPL je jedním z hlavních důvodů šíření svobodného software. Licence má mnoho specifických vlastností, kvůli kterými ji někteří vývojáři milují a jiní zatracují. I přes řadu odpůrců je to s přehledem nejčastěji využívaná licence pro zveřejňování zdrojových kódů open-source projektů.

K tématu také čtěte:

Organizace Open Source Initiative v současné době registruje přesně 72 licencí, které prošly schvalovacím procesem a mohou nést oficiální označení „open source“. Ačkoliv je tento stav často označován za velmi roztříštěný a matoucí, reálně využívá většina projektů jen zlomek z těchto licencí.
Pro více informací navštivte naši rubriku licence.

Nejčastěji využívanou licencí je přitom známá GNU GPL, která stála u zrodu velkých projektů GNU a Linux, které dnes tvoří základy všech linuxových distribucí.
Přečtěte si náš přehled linuxových distribucí.

GNU

Jak vznikla licence GNU GPL?

Víte jak vznikla licence GNU GPL a co má společného s projektem GNU? Kdo je tvůrcem této licence? Přečtete si náš text Historie operačního systému GNU/Linux

Dnes je stále velmi často používána licence GNU GPL 2, přestože již před časem vyšla třetí verze označovaná jako GNU GPL 3 či GPLv3. Ta se i přes řadu odpůrců stala součástí několika tisíc projektů.

GPL3

Co nového přinesla GNU GPL 3

Po mnoho let byla používána licence GNU GPL 2 a po čtrnácti letech se její autor rozhodl svou práci revidovat a připravit verzi 3. Čím je tak zásadní? Více v článku Novinky v GNU GPL 3: odvrácení nových hrozeb

Velmi zajímavá jsou čísla týkající se využití jednotlivých licencí v reálných open-source projektech. Ty monitoruje například server Freshmeat.net, který aktuálně monitoruje více než 45 tisíc projektů, vydávaných zejména (ale nikoliv jen) pod open-source licencemi.

Kromě mnoha různých informací je v katalogu možné u každého projektu najít také použitou licenci. Pokud zanedbáme všechny proprietární licence (zajímají nás jen licence u open-source projektů), pak zjistíme, že 96 % projektů využívá jen šest licencí: GNU GPL, GNU LGPL, BSD, MIT, Artistic License a Apache. Pokud se podíváme na zastoupení jednotlivých licencí ve sledovaných projektech, vypadá rozložení takto:

Zastoupení open-source licencí
Licence Podíl
GNU GPL 72,07 %
GNU LGPL 9,63 %
BSD 8,72 %
MIT 2,30 %
Artistic License 1,90 %
Apache 2.0 1,06 %
Ostatní 4,31 %

Celkem 72 % projektů využívá licenci GNU GPL. Dalších téměř 10 % pak sází na příbuznou GNU LGPL. Následuje poměrně populární BSD licence, která je využívána necelými devíti procenty open-source projektů. Mezi licencemi, které využívá více než jedno procento projektů jsou dále zmíněné MIT (2,3 %), Artistic License (1,9 %) a Apache licence (1 %).

UX DAy - tip 2

Graf

Ostatní licence jsou využívány méně než jedním procentem projektů a celkem tvoří tato skupina asi 4,3 % open-source programů. Z výše uvedených výsledků je zřejmé, že i přes hlasy odpůrců je rodina GPL licencí (tedy GNU GPL a LGPL) využívána více než osmdesáti procenty všech open-source aplikací.


Údaje získány z wiki na webu Shadow.cz.

Zvolili byste jako vývojáři GNU GPL?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.