Hlavní navigace

Affero GPLv3: Vydejte zdrojové kódy síťových aplikací!

8. 6. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nová a očekávaná licence GNU GPL verze 3 ještě ani není na světě a už se objevil první návrh její nadstavby s názvem Affero. Ta se pokouší vyřešit problém svobodných aplikací běžících na serveru. Proč je něco podobného vůbec potřeba? Jaké změny konkrétně Affero přinese? Koho se úprava licence dotkne?

Nová licence GNU GPL 3 se blíží mílovými kroky, v tuto chvíli je k dispozici čtvrtý a zřejmě také poslední návrh. Během června budou ještě sbírány další připomínky a pokud vše půjde dobře, měli bychom se vydání dočkat už na konci června.

Už nyní je ale jasné, že GNU GPL 3 neřeší minimálně jednu spornou otázku – používání svobodného software po síti. Nadace pro svobodný software ovšem myslela i na tento problém a rozhodla se vyřešit jej šalamounsky. Vydáním další licence, která bude kompatibilní se základní GPL a zároveň umožní individuální nasazení dodatečných úprav.

Co přinese GNU GPL 3?

GPL3

O nové licenci GNU GPL 3 se hovoří už velmi dlouho. Málokdo ale doopravdy tuší, co bude pro svět svobodného software znamenat a jaké novinky se na nás chystají. V tuto chvíli je k dispozici třetí návrh a vývoj se chýlí ke konci. Co přesně se mění? Komu prospěje a koho naopak licence poškodí? Více se dočtete v článku Novinky v GNU GPL 3: odvrácení nových hrozeb.

Affero neboli AGPL

Licence Affero GNU General Public License (dále jen Affero) není žádnou novinkou. Její první verze vznikla v březnu 2002 a byla pochopitelně založená na GNU GPL 2. Licence nebyla vyvinuta Nadací pro svobodný software, ale projektem Affero. Vývojáři si uvědomili, že GPL neřeší problém užívání software po síti.

V originální licenci GNU GPL 2 v paragrafu 6 se píše:

Pokaždé, když redistribuujete program (nebo dílo založené na programu), získává příjemce od původního držitele licence právo kopírovat, modifikovat a šířit program v souladu s těmito ustanoveními a podmínkami.

Paragraf zajišťuje, že dílo založené na jiném díle vydaném pod GPL musí být také v případě distribuce vydáno pod GPL. Problém je, že v případě webových či jiných aplikací používaných na dálku po síti jednoznačně nedochází k distribuci samotné aplikace. Příkladem mohou být redakční systémy, webové servery a podobně.

Uživatel takového software nedostává kopie software a nemá tedy nárok získat k aplikacím zdrojové kódy. To si právě uvědomili lidé z projektu Affero a vydali vlastní modifikaci licence GNU GPL 2, která tento problém řešila.

Do licence byl konkrétně přidán paragraf 2 d v následujícím zně­ní:

Pokud je program, který jste obdrželi, určen ke komunikaci s uživatelem skrze počítačovou síť a pokud verze, kterou jste obdrželi, dává uživateli možnost stáhnout kompletní zdrojový kód programu, nesmíte tuto funkci odstranit z programu ani z odvozeného díla a musíte nabídnout ekvivalentní možnost všem uživatelům komunikujícím s vašim programem skrze počítačovou síť, aby tak mohli požadovat přenos kompletního zdrojového kódu modifikované nebo odvozené verze.

Tento bod AGPLv2 tedy umožňuje vývojářům webových aplikací vložit například do stránek, které tato aplikace generuje, odkaz pro stažení kompletních zdrojových kódů aplikace, přičemž má původní autor jistotu, že se stejná funkce objeví i v dalších programech, které budou z původního projektu nějakým způsobem vycházet.

Potíž AGPLv2 je, že ačkoliv byla vytvořena se souhlasem Nadace pro svobodný software (FSF), není kompatibilní s GNU GPL 2. To znamená, že kód vydaný pod AGPL nelze kombinovat s kódem pod GPL. To samozřejmě do jisté míry zabránilo většímu rozšíření AGPL.

AGPL třetí

Budoucnost Affero licence je ovšem více než růžová, začněme ale od začátku. Problému se síťovými aplikacemi si byli samozřejmě vědomi i lidé tvořící licenci GNU GPL 3 a rozhodli se jej řešit po svém. Ve druhém vývojovém náhledu se proto objevila pasáž 7b4, která říká:

Dovoleny jsou jen tyto doplňující požadavky… podmínky, které požadují, aby modifikovaná verze programu, který komunikuje s uživatelem po počítačové síti, umožnila uživateli získat příslušné zdrojové kódy po stejném síťovém sezení.

Tato úprava však vyvolala poměrně silnou kritiku. Kritice se nelíbilo především příliš konkrétní znění paragrafu, jeho restriktivnost a automatické začlenění do licence. Bylo proto rozhodnuto, že se pasáž z licence vypustí a místo toho bude vytvořena AGPLv3.

Oficiální licence GNU

AGPLv3 tedy projde kompletním vývojovým procesem a bude začleněna mezi licence ze „stáje Nadace”. V posledním návrhu GNU GPL 3 je k tomuto účelu vyčleněn samostatný paragraf 13, ve kterém se dočtete:

13. Použití s GNU Affero General Public License

Nehledě na ostatní výhody licence máte právo linkovat jakoukoliv práci pod verzí 3 (nebo jakoukoliv pozdější verzí vydanou Nadací pro svobodný software) licence GNU Affero General Public License a šířit výslednou kombinaci. Podmínky této licence budou stále platit pro vaše dílo, ale nebudou aplikovány na dílo, které linkujete. To se bude stále řídit GNU Affero General Public License.

Licence GNU GPL 3 tedy přímo podporuje a ošetřuje propojení programů vydaných pod GPL a AGPL. Zajímavé také je, že Affero je jedinou licencí, která je v GPLv3 zmiňována a zároveň ji přímo nevytvořila Nadace pro svobodný software.

Na licenci AGPLv3 se už také začalo pracovat a před několika málo dny byl vydán první náhled. Protože Nadace přislíbila, že vývojový proces bude velmi podobný tomu, které známe z GPLv3, můžeme očekávat delší, ale velmi poctivou práci.

UX DAy - tip 2

V současné době jsou sbírány připomínky k prvnímu náhledu nové licence. Máte-li k němu co říct, určitě se zapojte. Podle zkušeností z předchozí práce Nadace je zřejmé, že je na veřejné mínění kladen poměrně velký důraz.

Síťové aplikace se zdrojovým kódem

Z výsledku budou opět těžit zejména uživatelé. Nikdo už nebude moci provozovat na serveru modifikované programy a nedodávat k nim zdrojové kódy. Znamená to, že by se mělo více kódů vracet zpět komunitě. Dočkáme se tak zřejmě především zveřejnění modifikací mnoha komerčních firem.

Měly by být dostupné i kódy síťových aplikací?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.