Hlavní navigace

Deset novinek v Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat

12. 10. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Ubuntu vyšlo desátého desátý desátého roku, má proto v názvu dvě desítky. I my jsme se těmito desítkami inspirovali a přinášíme vám deset nejzajímavějších novinek, které se v novém Ubuntu Maverick Meerkat objevily. Čeká vás nový instalátor, úplně nový Ubuntu font nebo třeba vylepšené Centrum softwaru.

Ubuntu vyšlo v den magického data 10. 10. 10, což je vůbec magické číslo, už jen proto, že po převedení z dvojkové soustavy dá číslo 42. Pokud netušíte, co je na tomto čísle zajímavého, tak jste pravděpodobně nečetli Stopařova průvodce.

Ale zpět k Ubuntu: kromě toho, že je přímo zasypáno různými desítkami, přináší i řadu zajímavých novinek. Rozhodli jsme se tedy dnešní článek napsat také ve znamení desítek, a proto vám nabízíme deset nejzajímavějších novinek, které se v novém Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat objevily.

Novinka první: instalace

S první novinkou se setkáte hned v průběhu instalace. Novinka je to navíc velká a významná. Při bootu se nesetkáte s žádnou startovací nabídkou a systém hned začne startovat do grafického režimu. Ihned naskočí instalátor a teprve v něm se vás Ubuntu zeptá, jestli chcete opravdu instalovat nebo jen tak nanečisto zkoušet.

Pokud se rozhodnete instalovat, instalátor vás přehledně informuje o tom, co bude třeba a pokud podmínky splňujete, můžete se pustit do instalace. Osobně velmi oceňuji možnost zahrnout do procesu instalace také automatickou aktualizaci všech balíčků z internetu. Výhodou je, že vše proběhne naráz a třeba kvůli aktualizaci jádra už nebudete hned po prvním startu muset rebootovat.

Následuje obligátní volba rozdělení pevného disku, kdy můžete nechat instalátor zabrat celý disk, uvolnit místo vedle ostatních systémů nebo použít ruční dělení.

Teď přichází to nejzajímavější a nejdůležitější: od této chvíle už na pozadí probíhá samotná instalace. Poznáte to podle teploměru, který se objeví ve spodní části obrazovky. Přestože jste ještě požádání o vyplnění dalších informací (časové pásmo, noví uživatelé), nedochází k prostojům a z hlediska uživatele se tak celá instalace výrazně urychluje.

Bohužel dokonalost tohoto přístupu kazí fakt, že kopírování souborů instalátor vytěžuje natolik, že přechod mezi obrazovkami trvá i desítky sekund. Takže stejně jen nervózně koukáte do obrazovky, místo abyste na začátku instalace odklepali šest voleb a šli si uvařit kafe. Je ovšem možné, že na výkonnějších strojích (testováno na C2D 1,6 GHz) se to bude chovat o něco lépe.

Novinka druhá: systémový font

S napětím očekávanou novinkou byla také nová rodina fontů nazvaná jednoduše Ubuntu Font Family. Ta je v systému použita pro zobrazení všech textů v menu, titulcích oken, ale i různých doplňků. Obsahuje všechny potřebné řezy a podle mého názoru se jedná o velmi vydařené písmo, které se příjemně čte v mnoha různých velikostech.

Mimochodem s novým písmem jste se už mohli setkat v upraveném logu Ubuntu. Zajímavé také je, že díky tomuto písmu se Ubuntu stává prvním systémem, který už po instalaci obsahuje nový znak pro indickou rupii. V současné době font nabízí podporu pro latinku, cyrilici a řečtinu a Canonical jej chce v budoucnu rozšířit o arabštinu, hebrejštinu a neproporcionální variantu.

Novinka třetí: softwarové centrum

Softwarové centrum bylo představeno uživatelům před rokem a přestože nevyvolalo kvůli přílišné jednoduchosti žádnou vlnu nadšení, vývojáři na něm stále pracují a vylepšují jej. Také v Ubuntu 10.10 jsme se dočkali nové verze, která nabízí nové sekce „Oblíbené“ a „Co je nového“, ve kterých můžete najít tipy na další programy, které by vás mohly zaujmout.

Kromě toho si můžete nechat přehledně zobrazit historii instalovaných balíčků nebo si stáhnout další doplňky. V Centru také pohodlně koupíte DVD přehrávač Fluendo, který je první komerční vlaštovkou mezi aplikacemi v Ubuntu. Uvidíme, jak se bude prodávat a zda se objeví další.

Jste pro komerční aplikace v Ubuntu?

Novinka čtvrtá: podpora multidotyků

Nové Ubuntu přináší také podporu multidotykových gest na displejích, které takovou funkci podporují. Tím se mu otevírá cesta do různých tabletů, dotykových notebooků a dalších zařízení. Není to ovšem ukončení vývoje v tomto směru, ale spíše pověstný konec začátku. Teď záleží ještě na vývojářích aplikací, zda budou tuto novou vlastnost využívat a zpřístupní ji tak uživatelům.

Novinka pátá: nové grafické téma

Už se stalo tradicí, že každá nová verze Ubuntu přinese změnu grafiky. Obvykle se jedná o drobné posuny, velkou změnu přineslo Ubuntu 10.04, které přešlo do tmavších barev. Tentokrát se vývojáři vrátili k postupným krůčkům a nové téma Ambience je sice podobné původnímu tématu Radiance, ale mělo by působit světlejším a celkově příjemnějším dojmem. Zbytek je na vašem vkusu, takže se můžete v diskusi vyjádřit k tomu, jestli se vám nové téma líbí nebo ne.

Vývojáři zůstali u kontroverzního zobrazení ovládacích tlačítek okna na levé straně. Pokud se vám toto nastavení nelíbí, můžete si jej změnit pomocí jednoho příkazu.

Pro uživatele Ubuntu 10.x: kde máte tlačítka?

Novinka šestá: integrace přehrávače do prostředí

Přehrávač Rhytmbox svůj vzhled příliš nezměnil, došlo jen k drobným úpravám, které měly za úkol zjednodušit jeho vzhled. Důležitou novinku ale po jeho spuštění najdete u ovladače hlasitosti. Přibyl příjemný prvek, pomocí něhož můžete přepínat mezi skladbami, pouštět hudbu nebo ji zastavit či se podívat, co že vám to právě hraje. Nemusíte tak už otevírat velké okno, abyste provedli malou úpravu. Samozřejmě automaticky fungují příslušné hardwarové klávesy, pokud je na své klávesnici máte.

Novinka sedmá: grafický editor Shotwell

Foto editor F-Spot, který byl v Ubuntu velmi dlouhou dobu, byl nyní nahrazen editorem Shotwell. Důvodem by měl být živější vývoj, který dlouhodobě u F-Spot vázl, ačkoliv v poslední době se projekt začíná probouzet. Nutno dodat, že zatím „mladý a nadějný“ Shotwell neobsahuje alternativu ke všem funkcím F-Spotu, i když vývojáři slibují, že se bude vše velmi rychle zlepšovat.

Shotwell nevyžaduje pro svůj běh prostředí Mono, které je velmi kontroverzním prvkem v základní instalaci Ubuntu. Odstraněním F-Spotu došlo k odebrání jednoho balíčku závisejícího na Mono, ale ještě tu máme další dva: Tomboy a gbrainy. Ani jeden z těchto balíčků není nijak kritický a mohl by být z Ubuntu bez problémů odstraněn (a s ním i Mono). Poznámkovač Tomboy by mohl být snadno nahrazen programem Gnote a hru gbrainy by asi většina uživatelů v základní instalaci oželela. Snad příště.

Novinka osmá: Ubuntu One pro Android a iPhone

Služba Ubuntu One byla představena před rokem v Koale. Jedná se o vzdálené úložiště, do kterého se automaticky synchronizují důležité soubory a data z vašich počítačů. Později přibyla možnost synchronizovat záložky z prohlížeče, kontakty, poznámky a zprávy ze sociálních sítí.

Nyní je k dispozici také čerstvá podpora mobilních platforem Android a iPhone. Pomocí služby nyní můžete poslouchat na svém telefonu hudbu ze svého úložiště na serveru. Později by měly přibýt také další funkce jako například přímé odesílání pořízených fotografií na úložiště. Ubuntu One Mobile si ovšem budete muset zaplatit, i když částka není nijak vysoká – v přepočtu asi 70 Kč měsíčně.

Novinka devátá: Ubuntu Netbook Edition

Předposlední důležitou novinkou, o které si povíme, je nová varianta Ubuntu pro majitele netbooků. Nově se jmenuje Ubuntu Netbook Edition a obsahuje rozhraní Unity. Zaměřuje se samozřejmě primárně na specifika notebooků, kterým vévodí zejména nižší rozlišení obrazovky. Unity staví na zelené louce a dělá všechno pro to, abyste svůj netbook (ideálně s dotykovou obrazovkou) využili na sto procent. Protože se jedná o velmi zajímavou vlastnost, chystáme pro vás samostatný článek.

Novinka desátá: čerstvé aplikace v průběhu životnosti

Řada uživatelů nepoužívá například LTS verze Ubuntu (nebo Debian stable), protože po nějaké době jsou aplikace už příliš zastaralé a chybí jim zásadní funkce, které už kolegové s jinými distribucemi dávno mají. Výhoda prověřeného a neměnného podvozku se tedy tluče s aktuálností samotných aplikací. Vývojáři se tedy rozhodli přistoupit ke kompromisu a nově umožní zařazování některých novějších aplikací do repositářů.

Znamená to, že pokud bude aplikace dostatečně atraktivní a zároveň otestovaná, dostane se k uživatelům jako řádná aktualizace. Pokud tedy vydání Ubuntu těsně mine Firefox 4, po nějaké době do něj bude zpětně přidáno. To je dobrá zpráva pro všechny uživatele milující čerstvé aplikace, těch ostatních se nutně nemusí dotknout – instalace těchto vylepšení nebude povinná.

UX DAy - tip 2

Žádné šokující změny, jen příjemná vylepšení

Celkově mám z nového Ubuntu velmi dobrý dojem, novinek sice není mnoho a nejsou nijak závratné, určitě ale potěší a ukazují další směr vývoje distribuce. Osobně mě nejvíce potěšil nový font, který působí opravdu dobře, je velmi dobře čitelný a má velký potenciál.

Při asi týdenním testovacím používání jsem nenarazil na větší problémy a vše se chovalo velmi svižně a stabilně. Pokud se v brzké době další problémy neobjeví, jsem jednoznačně připraven všem okolním uživatelům systém aktualizovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.