Hlavní navigace

Google bomby už nevybuchují

29. 1. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Google se konečně po letech rozhodl učinit rázné opatření proti takzvaným Google bombám, které mu v poslední době kazily pověst. S jejich pomocí tedy už nebude možno dále ovlivňovat výsledky vyhledávání. Jak Google bomby fungují? Kolik je jich v současné době? Jak je opatření účinné? Týká se i nás?

Co je to Gooble bomba?

Název Google bomba označuje techniku, která umožňuje ovlivnit internetový vyhledávač, který pak vrací nerelevantní výsledky. Samozřejmě se autoři podobných „žertíků” nezaměřují jen na Google. V takovém případě se tento jev označuje obecným názvem linkbomb.

Jak to funguje? Algoritmus vyhledávačů je velmi komplexní záležitost a musí zohledňovat řadu faktorů a sbírat mnoho informací o stránkách. Kromě obsahu webu si obvykle robot zaznamenává také údaje o odkazech z jiných stránek. Obsah těchto odkazů pak hraje svou roli při sestavování výsledků vyhledávání.

Je možno to velmi jednoduše přiblížit na příkladu. Pokud se objeví řada stránek, které budou odkazovat na Root.cz s textem odkazu třeba „český server o open source”, bude Google reagovat na hledání fráze „český open source” odkazem právě na Root.

Tento postup je samozřejmě zcela v pořádku, vyhledávač tak zohledňuje i informace, které o odkazu uvedou další zdroje. Pokud si například řada blogerů bude pochvalovat vynikající obchod s elektro spotřebiči a napíší „nejlepší elektro je…”, pak další návštěvník vyhledávače dostane po zadání „nejlepší elektro” správný odkaz na kvalitního prodejce.

Bohužel je tato metoda poměrně dobře zneužitelná. Odkazy je totiž možno formulovat zcela libovolně a pokud jich bude dostatečné množství, vyhledávač přiřadí text k odkazovanému webu, ačkoliv on sám daný výraz neobsahuje. Může se tak stát, že se odkaz dostane až na první příčku v seznamu vyhledaných odkazů. To je Google bomba nebo obecně link bomba.

Tento postup je velmi dobře použitelný na výrazy, které nevracejí příliš mnoho odpovědí. Ty mají obvykle velmi nízké interní hodnocení a není proto těžké je „předběhnout” cíleným útokem.

O historii Google bomby si můžeme přečíst například ve starším článku na Lupa.cz s názvem Jak se bombarduje Google. „Historicky první plnohodnotnou Google bombu sestrojil Adam Mathes v dubnu 2001. Jednalo se o žertovný experiment, jehož obětí se stal Adamův přítel Andy Pressman, resp. jeho web Oh Messy Life. Každý, kdo krátce po svržení bomby položil Googlu dotaz „talentless hack“ (pisálek bez talentu; jinak též přezdívka postiženého), obdržel jako první výsledek hledání odkaz na Pressmanův Oh Messy Life,” píše se v článku na Lupě.

Google řekl dost

Google se nyní postavil k bombám čelem a rozhodl se jej řešit. A to i přesto, že je nepovažuje za nijak vážný problém. „Google bomby se jen zřídka povedou u běžných dotazů, protože nedostatek relevantních výsledků pro frázi je důvodem, proč to funguje,” píše se v čerstvém zápisu v blogu Official Google Webmaster Central Blog.

Blogpost společně napsali Ryan Moulton a Kendra Carattini a oznamují v něm změny, které Google zavedl, aby do budoucna zabránil dalšímu zneužití odkazů. V článku je také vysvětlen postoj společnosti k takovýmto akcím. V současné době je podle Google známá zhruba stovka aktivních bomb.

Podobné žertíky se prý neobjevují v masovém měřítku a průměrný uživatel na ně v podstatě nenarazí. Proto se o ně Google do nedávna nestaral. Bohužel v poslední době se bomby začaly obracet proti Google. „Postupem času si stále více lidí myslelo, že se jedná o názory Google nebo že jsou výsledky pro tyto dotazy ručně upravovány. To není pravda,” píše se v blogu.

Kvůli těmto nepříjemným pomluvám se vývojáři rozhodli zakročit. „Zdálo se, že stojí za to napravit toto nedorozumění. Takže se někteří z nás dali dohromady a přišli jsme s algoritmem, který minimalizuje dopad Google bomb,” vysvětlují Ryan Moulton a Kendra Carattini z Google.

Podle slov samotných vývojářů je nový algoritmus velmi účinný a nezaměřuje se pouze na anglicky psané bomby. „Vyvinuli jsme značné úsilí, abychom našli dobrý algoritmus, který bude detekovat Google bomby v mnoha různých jazycích,” tvrdí zápis v oficiálním blogu.

I přes popisovanou kvalitu nového opatření ale není možno zajistit jeho stoprocentní účinnost. „Nedokážeme zaručit, že tyto změny postihnou všechny žerty, o které se někdo pokusí,” dodávají vývojáři. Další podobné snahy je možno hlásit například v Google Web Search Help Group.

root_podpora

Závěrem

Zdá se, že opatření skutečně funguje. Výrazy jako „prasopes”, „namyšlený buran”, „senilní ješita”, „ministerstvo brutality” už na bomby nereagují. Místo odkazů na politiky a jiné oficiální stránky tak dnes dostaneme relevantní linky především na články, které se Google bombami zabývají.

Téměř šest let trvající žertíky tak už není možno dále provozovat. Nepochybuji, že se ale objeví někdo, kdo přijde s dalším podobným principem. Internet je prostě svět neomezených možností.

Co si myslíte o Google bombách?

  • Neškodná legrace
    78 %
  • Nepříjemná lumpárna
    15 %
  • Velmi závažný čin
    2 %
  • Nevím, je mi to jedno
    5 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.