Hlavní navigace

Je PCLinuxOS skutečně tak úspěšný?

6. 11. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

O linuxové distribuci PCLinuxOS je v poslední době hodně slyšet. Ze všech stran se na nás valí informace o tom, jak je tento projekt úspěšný, překonává dokonce populární Ubuntu a zřejmě se stane nejpoužívanější linuxovou platformou. Některá čísla tomu sice nasvědčují, ale jiná ne. Je úspěšný, nebo ne?

Zdá se, že PCLinuxOS hýbe linuxovým světem. Distribuce, o které ještě před rokem téměř nikdo neslyšel, najednou plní stránky linuxových magazínů po celém světě. Mnoho internetových „vizionářů“ mu předpovídá skvělou budoucnost a z celé situace kolem PCLinuxOS má člověk pocit, že ho používá opravdu každý druhý linuxák a že je to právě ta distribuce, která „zrovna frčí“.

Něco na tom nesedí

Pokud ale sledujete dění okolo Linuxu pozorněji, začne vám postupně docházet, že to asi nebude tak žhavé, jak to vypadá. Sice se o této distribuci hodně píše a mluví, ale obvykle to jsou jen drobné informace typu „Vyšla nová verze“ nebo „Vyzkoušeli jsme a je to zajímavé“.

Žádná velká fóra, wiki, webové portály, knihy pro začátečníky, žádní do prsou se bijící uživatelé. Nic podobného kolem PCLinuxOS v podstatě neexistuje. V případě jiných velkých distribucí si můžeme v obecných internetových fórech přečíst názory typu „Ubuntu je skvělé, doporučuji“ nebo „Mandrivu mám už pět let a nestěžuju si“. Když se na chvíli zamyslíte, určitě si vybavíte podobné informace o Fedoře, Gentoo, Debianu a dalších distribucích, ale od uživatelů o PCLinuxOS uslyšíte jen těžko.

Stejně tak je to s jednotlivými uživateli. Znám spoustu lidí, kteří používají Ubuntu (a varianty), Fedoru, Gentoo, Mandrivu nebo Debian. Uživatele PCLinuxOS znám jen dva a z toho ten jeden právě přechází na Ubuntu a druhý naopak PCLinuxOS nainstaloval před několika dny.

Znáte osobně někoho, kdo používá PCLinuxOS?

Internetová Fata Morgana

Jedním z hlavních důvodů, které vedou k onomu povyku okolo PCLinuxOS, je jeho umístění v žebříčku na serveru Distrowatch.com. Už několik měsíců je možno pozorovat, jak čísla o PCLinuxOS lezou prudce nahoru.

Před několika týdny PCLinuxOS v žebříčku předběhl Ubuntu. To samozřejmě působí velmi pozitivním marketingovým dojmem a neznalí návštěvníci serveru se domnívají, že žebříček koresponduje s používaností dané distribuce. Bohužel opak je pravdou.

PCLinuxOS DW

Ubuntu (zelený) vs PCLinuxOS podle DistroWatch.com

Statistika H.P.D. jen ukazuje počet návštěv konkrétní stránky, která pojednává o té či oné distribuci. Rozhodně tak neukazuje na to, jak moc je distribuce používaná, ale spíš říká, kolik odkazů vede na konkrétní stránku a tedy jak moc se o ní hovoří. Ve výsledku se tak nahoru může dostat (a dostane) úplně jiná distribuce než v případě běžného průzkumu mezi uživateli.

Existuje totiž několik silných a známých serverů, které jednoduše PCLinuxOS ve velkém protlačují do mediální sféry. Jedním z nejaktivnějších protežovačů je například server TuxMachines. Ten články o PCLinuxOS chrlí neuvěřitelnou rychlostí. Pro ukázku odkazy na několik článků:

Myslím, že nemá smysl pokračovat. Abyste si udělali obrázek o objektivnosti těchto textů – jeden z článků se jmenuje „The Latest & Greatest from the Best of the Best“. TuxMachines je tedy velkým nekritickým popularizátorem distribuce PCLinuxOS a snaží se působit dojmem, že se jedná o nejzajímavější a nejpoužívanější distribuci na světě.

Několik takových serverů pak dokáže statistiky na DistroWatch ovlivnit poměrně snadno. O něco podobného se před časem pokoušeli tvůrci distribuce Freespire. V tomto případě se ovšem jednalo o cílenou kampaň konkrétní skupiny lidí, která byla rychle odhalena.

Reálná situace

Velmi rychlý náhled na situaci může poskytnout například Google. Pokud do vyhledávače zadáte pojem PCLinuxOS, získáte asi 3 100 000 samostatných odkazů. Naopak v případě Ubuntu, se kterým se sám PCLinuxOS často srovnává, na vás vyskočí 79 900 000 odkazů. To je asi pětadvacetkrát více ve prospěch Ubuntu.

Velmi dobrým ukazatelem jsou také Google Trends, což je webová aplikace, která vám přehledně ukáže, jak se s časem mění četnost vyhledávání jednotlivých frází. Pokud srovnáme vyhledávání klíčových slov PCLinuxOS a Ubuntu, získáme následující graf:

PCLinuxOS trends

Z toho jasně plyne, že zatímco Ubuntu stále velmi rychle roste, PCLinuxOS se mu co do zájmu uživatelů nemůže vůbec rovnat a dlouhodobě se pohybuje velmi nízko.

Velmi podobné informace nabídl nedávno například také průzkum Desktop Linux 2007. Podle ankety, které se zúčastnilo téměř 40 tisíc lidí z celého světa, používá PCLinuxOS jen asi 2 % uživatelů. Jen pro porovnání – pro Ubuntu hlasovalo 30 % dotazovaných.

Dobrý systém, ale ne nejpoužívanější

Rozhodně nechci snižovat kvality PCLinuxOS. Sám jsem jej před časem testoval a myslím, že se jedná o vyspělý a plně použitelný operační systém, který rozhodně tvůrcům ostudu nedělá.

root_podpora

Podle nezávislých ukazatelů se však jednoznačně nejedná o „nejpoužívanější distribuci“, jak je často prezentován. Ačkoliv mu jako linuxovému systému držím palce, ještě bude trvat dlouho, než se dostane opravdu mezi špičku z hlediska rozšíření.

Tímto článkem jsem jen chtěl zbořit jeden mýtus, který je na internetu stále dokola omílán a bez rozmyslu předáván dalším uživatelům. PCLinuxOS má jistě potenciál stát se obrem, zatím je to ale trpaslík.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.