Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Litevská policie nasadila LibreOffice, teď jde na Linux od petrph - Ale to je přece zásadní omyl, že by...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 7. 2016 12:38

    petrph

    Ale to je přece zásadní omyl, že by policie nebo nějaký jiný státní úřad musel v celku ušetřit při přechodu na Linux a jeho aplikace.
    Ušetřit může možná soukromý uživatel, který si jednak tu linuxovou distribuci stáhne nainstaluje a administruje zadarmo sám, a jednak mu zase tak moc nevadí, když tam něco co by potřeboval, nefunguje.
    Zatímco, jak třeba podnik, tak hlavně státní správa si na totéž musí objednat a zaplatit firmu. A hlavně, některé úkoly (skrze počítače a počítačové sítě) zkrátka plnit musí. A když to Linux, resp, ta opensource aplikace neumí,tak nezbývá než pokorný návrat k Windows.
    Jistým řešením by bylo povinně prosadit jednotnou platformu Linuxu v rámci celé státní správy. Jak jejího nasazení, tak tedy vzhledem ke všem pro státní správu (ve všech úrovních) vyvíjeným aplikacím... Ale k tomu asi nikdy nedojde..

  • 17. 7. 2016 12:59

    Jenda (neregistrovaný)

    Někdo jiný by zase mohl tvrdit, že na Windows nefungují některé věci, které potřebuje on.

  • 17. 7. 2016 13:17

    petrph

    Jasně..já jsem měl na mysli že to skutečně potřebuje, protože to na něm někdo požaduje (třeba ze zákonů a různých předpisů). Dejme tomu různá datová hlášení, resp. přenosy dat, v tom a tom předepsaném formátu. Ale nejen stát, ale třeba i výměna souborů mezi komerčními subjekty. (Jestli mám někomu dodat grafiku v Photoshopu, tak Gimpem to nenahradíš)..
    Ale jestli je někdo, zase jako soukromník spokojený s tím co má v Linuxu - a nikdo mu nenařizuje že má používat něco jiného, tak je to v pořádku.

  • 18. 7. 2016 12:05

    balki (neregistrovaný)

    Policia totiz potrebuje dodavat grafiku v photoshope ...

    Informacne systemy maju dnes webove rozhranie, tam staci mat browser. A co sa tyka dokumentov, dnes ma aj word odt, takze nasrat.

  • 18. 7. 2016 15:29

    el (neregistrovaný)

    tak máš dodávat grafiku ve standardizovaném formátu nikoliv v PSD jako spousta rádoby grafiků co znají jen photoshop :-P.

    Státní správa nemá photoshop. A ty máš dodávat podklady grafiky ve formátu který je předem smluvený, chce li po tobě někdo grafiku v psd tak jí dodáš v psd, a je jedno v čem jí děláš. To spousta idiotů nemůže pochopit. a pořád tvrdí jak je gimp nepoužitelný.

    2. gimp není linux ale jen program. na úpravu fotek je více programů. Photoshop není aplikace na tvorbu grafických návrhů. Od toho se používají vektorové grafické editory od indesign, přes corel, nebo u webařů dost oblíbený inkskape.

    Fakt miluji inteligenty co pořád tasí to že v linuxu nejde photoshop :-). Je jedno v čem děláš to co děláš. to že je někdo neschopný se naučit dělat v něčem jiném než je photoshop je o schopnostech toho jedince.

  • 19. 7. 2016 12:34

    MKzB

    Vím o případu, kdy jeden učitel na ZŠ odmítal pracovat s tím hloupým OpenOffice, vyžadoval svůj Word. Bylo to v době, kdy teprve začínaly MSO2007, takže ribbon nebyl ještě moc rozšířený. Školní ajťák zkusil fintu, která mu vyšla. Zástupce Wordu, který byl na ploše, upravil, aby spouštěl OOWriter. Dotyčný zarytý odpůrce přišel k PC, Poklepal na svoji ikonu a bez problémů začal pracovat ve Writeru, aniž by vůbec poznal, že dělá s něčím jiným.

  • 19. 7. 2016 17:52

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Jenže Gimp je hrozná slátanina. Děsivý interface, pomalý, neumí CMYK ani práci s více než 8 bity na kanál, a chybí spousta nástrojů (například to Content Aware z Photoshopu). Výsledek je ten že Gimp není pro profesionály, protože toho spoustu neumí, a industry standard je Photoshop. Pro domácí uživatele je Gimp nevhodný kvůli UI, a daleko lepší je pro ně třeba PhotoPaint. Zbývá skupina "jednou za rok doničím nějakou už tak mizernou fotografii", plus uživatelé Linuxu, kteří zřejmě nic lepšího nemají. Jako dostatečně odstrašující demonstraci vidím seriál o Gimpu tady na rootu:
    http://www.root.cz/serialy/upravy-fotografii-v-gimpu/

  • 19. 7. 2016 18:44

    Art (neregistrovaný)

    Pokud někdo uvádí důkazy tohoto typu a snaží se určovat, co je pro koho vhodné a nevhodné, obvykle se jedná o člověka, který se v dané oblasti nevyzná a argumenty přebírá od samozvaných "profesionálů" nebo od lidí zvyklých pouze na jeden editor (všechno ostatní je špatné prostě proto, že je to odlišné). Takto primitivní rétoriku bych od vás nečekal. Možná byste se divil, pomocí čeho je vytvořena spousta oceňovaných děl v oblasti grafického designu a kolik profesionálních ilustrátorů používá programy jako GIMP nebo Krita ne proto, že by neměli peníze na Photoshop nebo Painter. Grafické editory jsou pouze nástroje, žádný "univerzálně nejlepší pro všechny" neexistuje a jako obvykle záleží především na člověku, který s nimi pracuje. Kdo umí, hledá způsob, kdo neumí, hledá důvod.

  • 19. 7. 2016 20:18

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Samozřejmě i s mizerným nástrojem se dá odvést zajímavý výsledek:
    https://www.youtube.com/watch?v=j9SRKaJam6U

    Ta možnost ale neříká nic o tom, jestli je to také vhodný nástroj.

    Mimochodem svoji zkušenost s instalací Gimpu 2.8 jsem tu už kdysi popisoval. Když odhlédneme od omezení které jsem zmiňoval v minulém příspěvku, považoval byste takový SW za vhodný ať už pro profesionálního grafika, nebo pro domácího uživatele?
    Jdu na http://www.gimp.org/, chci stáhnout verzi pro Windows. OMG, oni tam mají jen zdrojáky? To si snad dělají srandu? Pochopím to u Linuxu, kde je několik formátů balíčků, stovky dister v řadě verzí, a každé distro potřebuje svůj balíček. To ale autoři nemůžou myslet na *uživatele* a vystavit jeden build pro Windows? Asi ne.
    OK, mám Gimp 2.8 pro Windows ze Sourceforge. Stáhnul se, instaluje se. První start. OMG, proč trvá první start přes dvě minuty? Asi zjišťuje metriku všech fontů, ale proč, když to žádný jiný SW nepotřebuje? OMG, separate_import.exe can't start because libtiff-3.dll is missing. OMFG, totéž podruhé. OMFG, gmic_gimp.exe can't start because pthreadGC2-w64.dll is missing! Ale nakonec to běží. Ty vole, s tím GUI si snad dělají srandu? Ten dialog File/Open připomíná 20 let staré CDE; to nedovedou použít nativní dialog? A proč se fotky otevírají a ukládají několikrát pomaleji než v jakémkoliv jiném SW? A proč je to celé pomalé jako slimák, a štětec má veliké zpoždění za myší? No, stejně jsem chtěl jenom srovnat Liquid Rescale (Gimp) s Content Aware Scaling (Photoshop). OMG, on Gimp nemá Liquid Rescale přibalený? OK, tak si ho stáhnu - autor má na stránkách naštěstí link na instalátor pro Windows. OMG, ono to nedetekuje instalaci Gimpu, a musím adresář vybrat ručně? Kdo to proboha psal? Nainstalováno, spouším Gimp. OMG, to je pomalé, pomalé! OK, zkusím v tom příšerném dialogu otevřít fotku. Teď Liquid Rescale. OMG, dialog Interactive při každé změně rozměru obrázku provede resize, takže když párkrát kliknu vedle čísla s rozměrem obrázku na šipku dolů (snížení hodnoty), tak celá aplikace ztuhne, a můžu jít na kafe než se to probere. OK, zkusíme resize na poloviční šířku. OMFG, ono to ho nic nedělá??? Aha, ono je to jen tak úděsně pomalé... OMFG, OMFG, ono to prostě jen provede resize celé fotky mimo manuálně označených objektů, bez nějaké detekce features které se nemají resizovat? No to snad ne. Žádné srovnání zjevně nebude, protože tohle je peklo. Uninstall, never more. Ale já blbec určitě zase za nějakou dobu skočím na to, že Gimp je už v pohodě :/

  • 19. 7. 2016 22:05

    Jarda_P

    Mimochodem svoji zkušenost s instalací Gimpu 2.8 jsem tu už kdysi popisoval. Když odhlédneme od omezení které jsem zmiňoval v minulém příspěvku, považoval byste takový SW za vhodný ať už pro profesionálního grafika, nebo pro domácího uživatele?

    Tak ja to na Linuxu instaluju apt-get install gimp a je to. Za par minut funguje. Mozna mate nevhodny OS, na kterem jsou s tim problemy, protoze je to tam portovane, navic typicky nejakym clovekem, co s GIMPem snad ani nema nic spolecneho.

  • 19. 7. 2016 22:59

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Autoři Gimpu zjevně tehdy neměli potřebu vydávat svůj produkt pro Windows. Ne že bych se jim divil, protože "kvality" jejich výtvoru jsou skutečně odrazující, bez ohledu na problémy s instalací.

  • 19. 7. 2016 23:46

    Jarda_P

    Ne že bych se jim divil, protože "kvality" jejich výtvoru jsou skutečně odrazující, bez ohledu na problémy s instalací.

    Tak to vite, podivali se na Widle a tak je to vydesilo, ze si rekli, ze zhorsovat to uz nebudou.

  • 19. 7. 2016 22:11

    Art (neregistrovaný)

    Souhlasím s tím, že možnost použití mizerného nástroje neříká nic o jeho vhodnosti, ale stejná věc se dá říct o vašich zkušenostech s instalací a testováním. Je mi jasné, že každý může mít jiné zkušenosti, ale to, co jste popsal, stále nic neříká o vhodnosti pro profesionální použití. Například jsem instaloval editory GIMP, Krita a několik dalších na počítače s Windows, Mac OS X a Linuxem a šlo to bez problémů přímo ze stránek autorů, případně automaticky z repozitářů, takže k vašim potížím se bohužel nemohu vyjádřit. Zpoždění štětce za myší v GIMPu jsem si všiml jen na počítači SGI Indy z první poloviny 90. let, jinak tuto zkušenost také nemám, takže těžko říct, v čem byl problém. Na testovacím PC trvalo spouštění přibližně stejně dlouho jako v případě Photoshopu CS5, takže to by měl i profesionál vydržet. Mimochodem, v grafickém studiu velké tiskárny ve Francii mi říkali, že zůstávají u asi 10 let starého Photoshopu CS3, protože novější verze jsou příliš náročné na počítač a nepřinášejí jim nic užitečného, a že na některé operace používají raději volně šířené programy. V případě editoru Krita se někteří profesionální ilustrátoři vyjádřili ve smyslu, že žádný jiný editor jim nenabízí tak dobré uživatelské rozhraní. Souhlasím s tím, že např. Photoshop patří mezi špičkové produkty a chápu, že spoustě lidí se určité jiné editory nelíbí, ale není to tak jednoduché, jak se tu snažíte dokazovat, a každopádně nejde o univerzálně nejvhodnější rastrový editor.

  • 19. 7. 2016 23:53

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ke každému tomu problému, který jsem tehdy s instalací měl, jsem dohledal na fórech další uživatele s tím samým problémem. Sorry, takhle prostě kvalitní SW nevypadá.

    Ad v grafickém studiu velké tiskárny ve Francii mi říkali, že zůstávají u asi 10 let starého Photoshopu CS3, protože novější verze jsou příliš náročné na počítač a nepřinášejí jim nic užitečného, a že na některé operace používají raději volně šířené programy - to je celkem běžný přístup. V "grafických studiích" v tiskárnách se většinou grafika netvoří, jejich grafici spíš konvertují formáty nebo dělají na různých maličkostech. Samozřejmě kdo s Photoshopem dělá intenzivně, ten třeba díky Content Aware nástrojům ušetří spoustu práce.

    Ad V případě editoru Krita se někteří profesionální ilustrátoři vyjádřili ve smyslu, že žádný jiný editor jim nenabízí tak dobré uživatelské rozhraní - Kritu jsem nikdy nezkoušel. Je založená na Qt, takže minimálně widgety by mohly vypadat trochu normálně. UI působí celkem normálně, podporuje citlivost na přítlak u pera...

    FYI já samozřejmě nemám problém používat open source, když je dobrý. Byla by přece hloupost platit za komerční SW, když může mít člověk totéž zdarma. A to že k SW můžu dostat i zdroják mi sice k ničemu není, ale nijak mi to nevadí. Co mi ale vadí je špatný SW, a Gimp považuji za jeho názornou ukázku. A kvalita je ve světě open source obecně dost problematická.

  • 20. 7. 2016 0:38

    Art (neregistrovaný)

    Jasně, já vám ty problémy s GIMPem věřím, i to, že na fórech se o tom píše, ale to se dá říct o každém větším a používanějším programu, včetně těch drahých a prestižních. Speciálně o filmových editorech se říká, že jsou všechny prolezlé chybami, bez ohledu na to, kdo je vyrábí.

    O francouzském studiu se samozřejmě bavit nemusíme, to byl jen příklad, který trochu odbočil, ale přece jen - nevím, jaké grafické studio v tiskárně jste viděl nebo kdo vám o něm vyprávěl, ale vzhledem k tomu, že jsem v těch několika francouzských pracoval, tak vím, že to tam nevypadá tak, jak to popisujete. Každý den se navrhují a tvoří věci jako kompletní grafické zpracování časopisů, katalogů, obálek knih, někdy i celých knih, kalendářů, reklamních i uměleckých plakátů, logotypů a značek, a s rastrovými a vektorovými editory se pracuje velmi intenzivně.

    Ale to sem nakonec nepatří. Ani mně nejde za každou cenu o to, abych pracoval jen s programy zdarma (případně open source) a nemám rád nekvalitní produkty. Jen jsem chtěl říct, že vaše osobní zkušenost (a dalších lidí na fórech) pro mě není důkazem nepoužitelnosti GIMPu v profesionální praxi.

  • 21. 7. 2016 21:37

    Michal Pastrňák

    Tak jestli to, že různí uživatelé mají stejné problémy s jedním softem znamená, že je ten soft špatný, tak asi neznám žádný větší dobrý soft. A Wokna budou dle těchto kritérií opravdu hoooodně špatný kus SW.

  • 21. 7. 2016 23:18

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    V tomhle případě to nejspíš nefungovalo nikomu. Ono když v setupu chybí knihovna která je součástí aplikace, nebo ji aplikace po instalaci hledá na špatném místě, tak se to mezi uživateli asi moc lišit nebude. Možná to bude fungovat těm, kteří mají dané knihovny už nainstalované a mají je v cestě. Což by mohl být i důvod, proč to autor setup package neodchytil. Ale spekulace stranou: takhle instalace SW fakt vypadat nemá.

  • 22. 7. 2016 1:24

    Art (neregistrovaný)

    Znal jsem bývalého uživatele Amigy, který neustále opakoval, že Linux je špatný, protože je v něm "linuxový" editor Vim, dokud nezjistil, že Vim pochází z Amigy. Jsou lidé, kteří se chytí jedné nebo několika vybraných věcí a na jejich základě při každé příležitosti přesvědčují ostatní o tom, že něco je odporné, směšné a hlavně naprosto nepoužitelné pro profesionály. Možná by se měli zamyslet nad tím, proč se jejich názory neřídí část profesionálů, kteří tyto produkty dobrovolně používají. Když někomu něco vyhovuje, nevidím důvod, proč by se měl řídit opačným doporučením někoho, komu ten produkt nevyhovuje. Je v tom starost o duševní zdraví nešťastných uživatelů, nebo strach, že by se určitý produkt mohl více rozšířit, nebo vztek, protože produkt někomu nefunguje, nebo snaha o vzdělávání tupé masy, nebo prosazování oblíbeného produktu? Těžko říct, ale myslím, že na tom příliš nezáleží. Stejně tu na první pohled platí staré pravidlo internetových diskuzí tohoto typu, že žádná strana nepřesvědčí tu druhou, tedy "diskuze" je od začátku zbytečná. Samozřejmě, i tento příspěvek.

  • 20. 7. 2016 23:31

    nobody (neregistrovaný)

    Laeli, ty ses vazne hovado, nekolikrat sem ti ja i dallsi na tuhe tvoji oblibenou "gimp story install by dement" psal ze tva zkusenost neodpovida bezne zkusenosti, kdyz nainstaluju gimp do 1m a pritom si ho vubec od nikud rucne netaham, pusteni pak trva 3vteriny... to ze ty pouzivas dementni system je tvuj problem, ale uzivatele GNU/Linuxu s GIMPem takove problemy jako ty proste nemaji :)

    aneb taky mam historku... instaluju WIndows, OMG ono to nema ovladace na grafiku a vidim 4 barvy, nejde mi zvuk, mys nefunguje, dotekova obrazovka nefunguje, wacom tablet nefunguje, klavesnici se docvakam k spravci zarizeni, vidim vykrickik u hromady zarizeni, dam vyhledat ovladac, nabizi mi to stazeni ovladace z internetu na sitovou kartu o wifi to ani netusi...
    no nic restartuju, dam instalovat linux, za 3minuty mi z usb nabehl kompletni system vcetne funkcniho ovladace na grafiku, touchscreen, wacom, mys, zvukovku, sitovku, wifi i bluetooth, tuknu na nainstalovat, vyberu jmeno, heslo casovou zonu a instaluje se, nechce to po me odsouhlasit eula, zadne prednastavene vychozi chovani odesilej veskere informace ktere budem zpracovavat na 15ti ruznych mistech nastaveni, behem instalace muzu normalne pouzivat system co nabehl z USB v live rezimu, lezu na internet, podivam se na root.cz a jeje zase Lael pise nejaka saskarny aby v praci v Microsoftu meli v PR oddeleni radost, no nic 30minut uz ubehlo od pocatku instalace a je hotovo, kommplet system, office, graficke a ruzne dalsi programy, pri instalaci to rovnou dotahalo veskere aktualizace, takze dam 1x restart a system mi za 6vterini nabehne z HDD... absolutne aktualizovany, vsechno funguje jak ma zadne zadrhele, zadne zpomalovani, kontrolka disku nesviti porad jak zasekla, sytem lze hned pouzivat na plnou rychlost...

  • 21. 7. 2016 20:06

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Vy debile, opakovaně jsem k tématu instalace Gimpu psal, že každý z těch problémů se mi stal během jedné instalace, a u všech jsem našel na webu reference na další uživatele, kterým se to stalo. Dokonce jsem to linkoval. To že byla instalace zmršená je důsledkem toho že autoři tehdy neměli na webu instalátor pro Windows. Buď jsou to moroni co neumí udělat setup pro Windows, nebo ví že na Windows jsou k dispozici daleko kvalitnější SW a o Gimp si uživatelé ani neopřou kolo. Takže kompilaci a setup package dělal někdo jiný, a ten to asi neudělal úplně dobře. To že se Gimp dlouho spouští může být tím že mám v systému hromadu fontů, nebo tím že natahuje hromady knihoven, které dělají totéž co Win32 API, ale jaksi po svém a linuxově. Ovšem to příšerné UI, a to že je Gimp tak neskutečně pomalý, je problém jen a pouze na straně autorů.

    "OMG" recentní Windows mají ovladač grafiky, a pokud ho nemají, tak jedou přes UEFI GOP, typicky v TrueColor. Zbytek HW buď jede, nebo si OS dotáhne drivery. Když použijete instalačku Linuxu vydanou ke stejnému datu jako instalačku Windows, "kupodivu" budete mít stejný problém. Kontrolka disku nesvítí jako zaseklá, pokud OS neinstalujete na stroj postavený podle seriálu na root.cz. Atd., atd. Navíc nevím proč srovnáváte instalaci aplikace a OS.
    http://www.root.cz/serialy/stavime-domaci-server-ze-supliku/

  • 17. 7. 2016 13:04

    Jan Forman

    Doba se dost změnila - dnes by to už šlo. Mnoho starých aplikací může běžet v cloudu (ty hrůzy, které je třeba dočasně zachovat), pak je mnoho lidí kterým prostě stačí LibreOffice na Linuxu již teď.

    Přechod tedy je možný, ale politicky neprůchodný - původní aplikace můžou zůstat. Následně postupně migrovat na novou platformu.
    Spousty věcí už beztak nyní běží na Linuxech popř. se občas objeví nějaký Solaris, FreeBSD. Nebo jsou to aplikace pro JRE. S příchodem cloudu a otevřených dat to bude dávat ještě větší smysl.

  • 17. 7. 2016 13:53

    petrph

    Máte jistě pravdu že cloud by toto pro staré aplikace mohl vyřešit. I když rozumějme tedy virtualizaci v cloudu. Protože i v tom cloudu musí běž potřebný OS a v něm ta stará aplikace. Čili i ty licence pro uživatele na daný OS se musí pak v ceně toho cloudu zaplatit, takže se zase neušetří mnoho. Nicméně, ony ty "staré aplikace" rychle stárnou a jsou i z politických důvodů často nahrazovány novými.
    A já jsem ale měl spíše na mysli ty nové aplikace, aby tedy bylo zajištěno, v celé rámci státní správy, že tyto nové aplikace se budou objednávat a vytvářet pro to jedno OS prostředí a nebude tedy žádný problém při jejich přenosu (nebo přenosu jejich dat) nejen mezi úřady, ale i subjekty, se kterými ty úřady komunikují.
    A to je "bohužel" politický problém, že tyto nové aplikace si zadávají statní úřady nezávisle sami..bez ohledu na nějakou jednotnost, "prostě " ony si vydají zákonný předpis a všichni ostatní se jim přizpůsobit.

  • 17. 7. 2016 14:19

    Jarda_P

    Pri trose stesti neni vsude takovy bordel, jako v CR nebo, na rozdil od CR, se s tim bordelem snazi neco udelat.

  • 17. 7. 2016 16:12

    NULL (neregistrovaný)

    @bez přezdívky

    "Ale to je přece zásadní omyl, že by policie nebo nějaký jiný státní úřad musel v celku ušetřit při přechodu na Linux a jeho aplikace.
    Ušetřit může možná soukromý uživatel, který si jednak tu linuxovou distribuci stáhne nainstaluje a administruje zadarmo sám, a jednak mu zase tak moc nevadí, když tam něco co by potřeboval, nefunguje."

    Podívejme se na to takhle:
    Pokud si současná firma řekne za nasazení a provoz 3M + licence za 1M a pak přijde firma, použije Ubuntu + LO, má nějaké problémy s kompatibilitou, tak si řekne 3,5M tak tam vidím 0,5M úsporu. [ ceny jsou jen pro představu ]

    Každopádně všude kde nasazovali Linux do státní správy hlásili nějakou úsporu. Buď se pletou všichni ostatní, kteří mají přístup k aktuálním smlouvám a datům a zajisté si na to udělali odhady a výpočty a nebo se pleteš ty.

    Když si nechám zřídit a zlicencovat servery úřadu třeba od MS a ten mi pak započítá i licence na všechny "kompatibilní" pracovní stanice každých třeba 5 let + nějakou IT údržbu stejně musíš mít, se nedá neušetřit.

  • 17. 7. 2016 16:31

    Jarda_P

    Vsechny objektivni studie MS a vsechny nezavisle studie placene MS presvedcive dokazuji, ze nasazeni svobodneho software ve vsech pripadech bez vyjimky zpusobi zvyseni nakladu.

  • 17. 7. 2016 20:29

    ivoszz

    jj. ;)

    Dodnes si pamatuji otvírání obálek při tendru pro poštovní systém české pošty. Je už to dost let, asi víc než deset. V té době se ještě povině četly nabídkové ceny. Většina firem se tam (nejspíš s linuxem) pohybovala v rozmezí 4-10 mil. A pak přečetli cenu Autocontu - 67 mil. Ten smích v sále si pamatuji dodnes. :D

  • 18. 7. 2016 8:24

    petrph

    Já bych se zeptal, kde to je prosím to ". všude kde nasazovali Linux do státní správy hlásili nějakou úsporu." ? Velice halasně se oznamoval před lety přechod Mnichova na Linux, ale tam trvala vlastní analýza toho problému a příprava řadu let, a nakonec stejně došli k tomu že určitý počet počítačů musí nechat na Windows..
    Jinak, ale pochybuji že by došlo k nějaké skutečné úspoře, to totiž odporuje Parkinsonovým zákonům o státní správě..
    **Rozumějme si tedy co se myslí pod pojmem uspora, tím tedy nemyslím info "nemuseli zaplatit xxxx za licence MS produktů", ale že ten úřad, či celý sektor pracuje (i rozpočtově) s nižšími celkovými výdaji za IT Je tomu tak někde??

  • 18. 7. 2016 23:44

    NULL (neregistrovaný)

    Namátkou si vzpomínám, že třeba ve Francii přešlo četnictvo na "linux", co si tak ihned vzpomínám. Ale asi ano. Nasazují ho, protože to vyjde dráž.

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_adopters

  • 19. 7. 2016 1:25

    nobody (neregistrovaný)

    ze v Mnichove nechali par pocitacu s Windows je irelevantni, ze se ozivali hlasy ze to skripe, tak slo o podplacene hlasy a vydirani ze strany microsoftu s umistenim jejich pobocky(+dane) do Mnichova...

    jestli ve stani sprave umej/mohou setrit nebo ne neznamena ze se maji z dani obcanu platit licence za navic uzavrenej sw, kdyz to neni v naproste vetsine potreba... dalsi vec ze treba v CR se jedou stale petiletky, kdy se musi rozhodnout o tom co za HW se bude porizovat nasledujicih 5let, vcetne paramatru a odhadovane ceny, pak se kupujou predrazene a nebo se ke konci roku vyhazujou zbyle miliony za nepotrebne veci, jen proto ze kdyz by se penize vratili do statni kasy, tak pristi rok dostanou o to mene, je to sice zacarovanej praseci kruh, ale porad to neznamena ze se ma cilene ultracet miliardy jen za microsofti licence...

  • 19. 7. 2016 17:58

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    V Mnichově je relevantní hlavně to že jim přechod trval dlouho přes 10 let, některé stanice zůstaly na Windows, jiné běží Windows (a aplikace) ve virtuálu, museli vyvinout vlastní distro, a úspory podle šéfa jejich IT spočívají v tom že neplatí support. Samozřejmě chápu že podle vás se nesouhlasné hlasy nepřipouštějí, jsou nutně koupené nebo je to výsledek vydírání, a takové úředníky by měly ihned zavřít do hladomorny, než začnou prosit aby jim přinesli plyšového Tuxe :)

  • 19. 7. 2016 20:14

    j (neregistrovaný)

    Tak jasne, na widlich by behem tech 10 let zaplatili vsechno 3x, a 3x by museli predelavat nebo od nuly delat vsechny aplikace, protoze by jim to v novejsich proste nefungovalo. Ale mohli by si pogratulovat, ze 10let vlastne nemuseli resit migraci na tuxe.

  • 19. 7. 2016 20:34

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Nevidím proč by museli všechno platit třikrát. A ještě větší nesmysl je "předělávání" aplikací pro novou verzi Windows. Pokud jsou správně napsané, fungují bez problémů. Pokud jsou napsané špatně, řeší to patch.

  • 20. 7. 2016 8:02

    j (neregistrovaný)

    Jasne, treba takovej patch widli ... kazdy 3 mesice ... velkej 6GB ... teda vic, nez kolik ma instalacka ... lol ...

  • 20. 7. 2016 23:39

    nobody (neregistrovaný)

    pan demagog, jako zamestnanec PR oddeleni MIcrosoftu musis psat kraviny, ale ze ti z toho neni na bliti, co ty musis bejt za desnou povahu cloveka... nicmene zadn ne vlastni distro nemuseli vyvinout, vzali Ubuntu a odladili/upra­vili/prednasta­vili si ho presne pro sve potreby...

    ze to trvalo dlouho? asi museli bojovat z velkou blbosti netechnicky zamerenejch pripadu a preskakovat spousty klacku... z vlastni zkusenosti vimm jak se pomerne vysokej predstavite Microsoft CR angazoval v jistem urade aby se zastavil prechod na OpenOffice, to ze se preslo z IE/Outlock na FF/Thunderbird uz zvratit nedokazal, konecne to pak zaclo lidem fungovat a neborili se jim profily/maily...

  • 21. 7. 2016 20:15

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad nicmene zadn ne vlastni distro nemuseli vyvinout, vzali Ubuntu a odladili/upra­vili/prednasta­vili si ho presne pro sve potřeby - připravili vlastní distro zvané LiMux, odvozené z Ubuntu. Nakonec Ubuntu je odvozené z Debianu, a nic moc to neříká o pracnosti.

    Ad ze to trvalo dlouho? asi museli... preskakovat spousty klacku - ano, a o tom to je. Některé z těch klacků jsou vypsané tady:
    http://itvision.altervista.org/why.linux.is.not.ready.for.the.desktop.current.html#Desktop_Linux_Problems_and_Major_Shortcomings

    Ad se pomerne vysokej predstavite Microsoft CR angazoval v jistem urade aby se zastavil prechod na OpenOffice, to ze se preslo z IE/Outlock na FF/Thunderbird uz zvratit nedokazal, konecne to pak zaclo lidem fungovat a neborili se jim profily/maily - a něco konkrétnějšího k věci? Ona totiž většina soukromých firem používá Outlook k naprosté spokojenosti. Jinak přechod z Oulooku na Thunderbird pokládám za nesmysl. Samozřejmě s výjimkou ajťáků pro které je Outlook jen divný emailový klient, resp. kteří jsou na úrovni člověka který se snaží používat řetězovou pilu stejně jako pilu ocasku.
    https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98et%C4%9Bzov%C3%A1_pila#/media/File:Stihl_MS_170_29.05.2006_15-13-17.JPG
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Pila#/media/File:Handzaag.jpg

  • 17. 7. 2016 21:01

    BoneFlute

    No hlavně je zásadní omyl, proč bych státní podnik měl posílat peníze do USA, když je může posílat do ČR.

  • 17. 7. 2016 21:13

    Ondra Satai Nekola
    Zlatý podporovatel

    Je mi jedno komu, dokud je to co nejlepsi za co nejmensi penize. (Mimo nezadouccich specialitek typu strategicku dulezite zalezitosti pod palcem Cinanu/Rusu a podobnych vyjimek potvrzujicich pravidlo.)

  • 18. 7. 2016 15:06

    jaromrax

    Pokud se na to diam jako soukromnik, tak to je zlate pravidlo. Pokud se na to divam jako narodohospodar, budu chtit, aby statni penize dal pracovaly uvnitr statu, prinesly nejaka pracovni mista, a tak...

  • 17. 7. 2016 22:33

    j (neregistrovaný)

    I kdyby implementace tuxe stale 10x vic nez implementace tehoz na widlich, tak to vede k uspore.

    1) v podobe administrace - na widlo stanice je to tak rekneme 1 admin na kazdych 50-100ks, u tuxe klidne 10x vic.
    2) v podobe neustalych (co 3-5let) vydaju na dalsi a dalsi licence, velmi brzo v podobe trvalych mesicnich poplatku
    3) pokud je komplet opensource, tak netreba kazdych 5 let vse psat od nuly znova
    4) skoleni uzivatelu - u tuxe se ti z revize na revizi nezmeni UI tak, ze ho useri naprosto nezvladaj.

  • 18. 7. 2016 7:44

    BobTheBuilder
    Stříbrný podporovatel

    Vážně?
    1: na údržbu funkčního systému nesouhlasím - AD je mocná čarodějka, pokud jde o podporu uživatelů typu "netiskne tiskárna" to bude jedno, protože uklízečkou povytažený kabel někdo musí najít úplně stejně
    2: možná, ale jejich ceny licencí jsou jinde, než ty katalogové, podobně jako ceny mobilních operátorů
    3: tohle trochu nesedí vůbec, MS se pořád vyčítá, že to přehání se zpětnou kompatibilitou. A nezdá se, že by Cígler nebo Pohoda každých 5 let přepisovali své produkty od základu.
    4: gnome 2 - 3, Unity..., fakt ne? Ale tohle není zásadní problém, tak často se to nestává.
    Na závěr: zkuste reálně chvíli používat MS Office a Libre Office na hromadnou korespondenci a zvlášť na tisk adresních štítků. Tady MS vede o délku koně.
    Pokud vám Office slouží jen na to, že IS z dokumentového skladu vytáhne blob, předloží ke zpracování Wordu/writeru a vrátí zpět, tak není problém.

  • 18. 7. 2016 10:17

    j (neregistrovaný)

    1) AD je ti nahovno, kdyz se ty stanice poserou zcela 100% v pravidelnych intervalech "proste proto" a jedina lecba je reinstal. Pripadne zcela pravidelne a porad prestavaj veci fungovat z neznamych duvodu, a vypadavaji z toho hlasky o neznamych chybach. Vsechny widloservery pak musis min nekolikrat mesicne restartovat ... a to nemluvim o specialitce jako rozesranej widloprofil, to je obzvlastni posusnanicko ... nebo o tom, ze kdyz si user sedne k jinymu PC, pocka si 1/2 hodiny (kdyz malo), nez se mu tam vsechny jeho sracky nakopirujou, protoze widle neumej mount.

    2) nejsou, oni platej presne totez co ty, spis jeste daleko vic, jen zaobaleny do jinych nazvu.

    3) kupodivu ses povinej kazdech par let delat vyber dodavatele, kdyz mas OS, hledas toho, kdo to bude dal udrzovat. Kdyz nemas, budes s nejvyssi pravdepodobnosti vse vymenovat.

    4) nevsim sem si, ze by ti nekdo narizoval pouzivat nejakou konkretni verzi gnome nebo kde nebo ... jen proto, abys moh mit tuxe. Nevim proc by nekdo pouzival hromadnou korespondenci, on ti nefunguje mail, kdyz uz chces nekoho spamovat? A neexistuje na tyhle planete ourada, kterej by to umel pouzit. Ani v M$ opicich. Z 99,9999% ani netusi, ze tam neco takovyho je.

  • 18. 7. 2016 10:53

    dustin (neregistrovaný)

    Hromadná korespondence se používá docela často, samozřejmě nemá s mailováním moc společného, obvykle se používá pro generování dokumentů pro tisk. V LO je opravdu dost komplikovaná, to se obecně ví.

  • 18. 7. 2016 12:01

    BobTheBuilder
    Stříbrný podporovatel

    To se pak nedivte, když se na vás dívají jako na exota.
    1) Stanice se podělají téměř výhradně při potížích s hardwarem (tj. začne odcházet disk nebo základní deska). Pokud se to nestane, instalace ve firemním prostředí, kde do toho každý necpe demo kdejaké hry, mi vydrží obvykle životnost stroje (cca 5 let do případného repasu).
    Windows servery se restartují 1x za měsíc po patch tuesday. K častějším restartům je důvod jen výjimečně (třeba minulý měsíc po výměně disku v poli (hot swap) to řadič nějak neustál a po rebuildu tvrdil, že consistency chceck bude dělat 15 dní - restart to spravil).
    Ale jestli máte mizerný hardware a na něm systém nainstalovaný jako prase, tak to nebude fungovat spolehlivě s jakýmkoliv systémem.
    Kromě toho, když máte víc strojů (tj. alespoň stovky), tak máte nejspíš image standardního systému a při výměně stroje je to 20 minut and we're up'n running. Data uživatele jsou v cestovním profilu a na síťových discích, tiskárny se nainstalují z AD automaticky podle umístění stroje. Opravdu to funguje, pokud není správce dement (a když ano, tak mu žádný systém nepomůže).
    2) ceny jsou skutečně dost jiné, např. Select pro (nejmenovaný sektor, ale ne školství) má za MS Office cca 2000, jako jedinec si to můžete koupit za 5000. Licenci na MS server máte asi za 3000 - takže v ceně serveru samotného je to částka zcela zanedbatelná a úspora použitím Linuxu nemá prakticky význam. No, asi jako s těmi mobily: neomezený tarif dostanete za 750 s úvazkem, ve firemní síti to máte za 190.
    3) výběr dodavatele na co? Dostatečně velká firma má vlastní IT, těm se outsourcing nevyplatí. Ti vypisují maximálně výběrko na dodavatele techniky nebo servis počítačů - a to nemá s OS přece nic společného. Co by se mělo vyměňovat?
    4) to bylo jen, že se mění UI ve Windows. Jako by v Linuxu ne. A nepochopení hromadné korespondence mě u apologetů Open/Libre Office nepřekvapí, tam je to totiž opravdu harakiri. A ne, nemá to nic společného s mailem a spamem. I když MS má možnost personifikované dokumenty poslat i jako mail.

  • 18. 7. 2016 14:59

    tamdem (neregistrovaný)

    Tusim ze Ubuntu je zadarmo aj pre organizacie (nepodarilo sa mi najst nejake poplatky) co stale je menej ako Microsoft.

    UI v Linuxe sa meni ale je vacsi vyber prostredi od lahkych az po "super user frienfly" co je dost zavisle aj od toho akymi vykonnymi pracovnymi stanicami dana organizacia disponuje. Takze je mozne upravit a komfortne pouzivat aj starsie pocitace pre zamestnancov (neni nutne obmena HW co je tiez velka polozka). Windows je ozaj pohodlny klikaci system ale osobne ho beriem ako mainstremove OS na ktore musite mat HW lebo inak stoji praca nanom za velke prd a vypnut nanom upgrade zacina byt pomaly samostatny vedny odbor.

    Kancelarsky balik je tiez asi zadarmo.

    Velke plus je aj absencia virusov (alebo minimalna), nemusi vam tam bezat kazdy tyzden v nejaku presnu hodinu antivir od McAfee ktory ho vytazi system na 99.99% a vasa praca tym v podstate skoncila na dalsie 2 hodiny pripadne viac.

    Pride mi aj lokalizacia systemu na lepsej urovni ako na oknach.

  • 18. 7. 2016 15:16

    Ondro (neregistrovaný)

    1)Tak to urcite. Vela problemov je sposobenych hardverom ale zdaleka to nieje vyhradne hardverom. Z mojich skusenosti 1/2 HW a 1/4 ext. vplyv a 1/4 OS+aplikacie
    2) U nas na Slovesnku platime MS za licencie 52 mil. kazde 3 roky.
    http://www.soit.sk/sk/c159-statna-zmluva-s-microsoftom-za-52-milionov
    Nehovor mi, ze za tie peniaze by sa nedal urobit prechod na linux a LO vratane zaplatenia upravy LO aby zvladal hromadnu korespondenciu ako Office. O par rokov to musi priniest uspory aj ked nechcem.
    Ak by sa spojilo viacero subjektov(statov), tak naklady by sa mohli este ovela znizit.
    Tu by mohla zauradovat EU ale to nehrozi ani v najlepsom sne.

    3)Firma ano ale statna sprava ma IT oddelenie na draka a tam sa outsourcuje vela veci. Casto lebo sa musi.
    4) Pri MS si nevyberies, pri OSS mas volbu skoro vzdy. Ak aj nie, tak stale mas moznost si to upravit sam.

    p.s. Najvecsiu vyhodu OSS nepovazujem, ze je zadarmo ale ze ma licencne neobmedzuje a nehrozi mi vendor lock-in. Poskytuje mi slobodu, ktoru mi MS cim dalej, tym viacej berie. Toto je na nezaplatenie.

  • 20. 7. 2016 23:56

    nobody (neregistrovaný)

    Ondro: 2) U nas na Slovesnku platime MS za licencie 52 mil. kazde 3 roky.

    u nas v CR, platime MS za licence ve statni sprave 4.6 miliardy za 4 roky, a to predchozi 4roky stali MS licence ~5.6miliardy...
    http://www.itbiz.cz/zpravicky/vnitro-dokoncilo-centralni-it-tendrs-hodnotou-4-6-miliardy
    za takove penize zafinancovanej vyvoj by LibreOffice uz umel cist i myslenky statnich uredniku a usetrilo by se i za klavesnice...

  • 19. 7. 2016 1:33

    nobody (neregistrovaný)

    ad 2) pises kraviny, za select si platis takove prachy v pausalu ze kdyz si to spocitas, tak zjistis ze licence pro koncove zakazniky te vyjde levneji... microsofti licence do statni spravy v CR stoji cca 1.5miliardy za rok... jestli ty penize nejdou vyuzit na potrebnejch mistech lepe, tak se di zahrabat...

    ad 4) hromadna korespondenci sem zazil ve statni sprave uz od wordu2 a bylo s tim srasneho srani porad dokola, hlavne nove verze wordu se muselo vsechny template a makra predelavat, to bylo opravdu harakiri...

  • 19. 7. 2016 8:45

    j (neregistrovaný)

    Takze dalsi negramotej, co mele z cesty ...

    Co tu placas o soukromy firme kdyz se bavime o statni sprave? A ty provozujes diskovy pole na widlich? No tak to potes ...

    Viz trebas openkrad, myto, rejstrik aut, ... to vsechno by melo byt ze zakona opensource. Pak by se neresilo, jak nacpat dalsi mililardy nekomu jen proto, ze vymenit to, stoji jeste vic miliard.

    Mimochodem, zrovna mi kolega vypravel ... jak se widle (desitky) samy opatchovaly ... a prestala fungovat i sit ...

  • 19. 7. 2016 9:25

    Jarda_P

    Mimochodem, zrovna mi kolega vypravel ... jak se widle (desitky) samy opatchovaly ... a prestala fungovat i sit ...

    Tak to byl zamer. V MS si uvedomili, ze Widle na siti predstauji znacne nebezpeci a je tedy lepsi je odpojit.

  • 19. 7. 2016 11:35

    j (neregistrovaný)

    Tj, jenze se jim bohuzel ten patch moc nevyved, protoze se to chova dost random ... jinde prestane fungovat neco jinyho, pripadne to tak nejak nahodne odmazne nejaky appky ..

    Hele, dalsi zazitek, resilo se, proc je 100% vytizenej net ... a vysledek? Mno ony desitky pouzivaj pro to patchovani torrent, a jeden jedinej stroj vygeneruje nekolik stovek spojeni a vycuca vse co linka da. Mno a jelikoz tech "patch" ma +- 6GB ... (kazdyho 1/4 roku) ... a tech stroju v siti muze byt taky par stovek ... lol. Mno a nejkrasnejsi na tom je, ze stim prakticky nemuzes nic udelat.

  • 19. 7. 2016 11:42

    lojza (neregistrovaný)

    v nastaveni Windows Updates staci zakliknout ze si neprejes aby se updaty distribuovaly pomoci tvych prostredku (v podstate to asi funguje jako torrent sdileni)

  • 19. 7. 2016 12:42

    ByCzech

    Jo to můžeš, ale ony si to desítky při různých příležitostech rády znovu zpátky zapínají, takže je třeba to kontrolovat :-).

  • 19. 7. 2016 14:02

    Jarda_P

    Jo to můžeš, ale ony si to desítky při různých příležitostech rády znovu zpátky zapínají, takže je třeba to kontrolovat :-).

    Jo, nejlepsi jsou OS, ktere ziji vlastnim zivotem.

  • 19. 7. 2016 20:21

    j (neregistrovaný)

    2lojza: To je ti khovnu, ono to predevsim ty sracky stahuje vime? Normalne kdyz pusis na neco wget, tak se ti proste nepovede vytizit linku na 100% a i kdyby, tak konkurencni pripojeni bude mit +- stejnou sanci si uzrat svoje. Jenze kdyz tech konexi vygenerujes stovky ... jasne, da se to resit, ale pro spoustu lidi je to bez ITka naprosto neresitelnej problem. A na nasich uberlinkach ti to pak zpusobi klidne to, ze ti net tejden "nepojede" vubec. A to pomijim linky pocitany ...

    2lulan: Neplkej sracky, widle sou prej bfu frienly .. japa si ten BFu precte proc mu nefunguje net, kdyz mu ten net nefunguje? Kazda posrana apka umi regulovat zatizeni site ... KAZDA. uTorrent si trebas hlida latence, a kdyz dou moc nahoru tak to omezi. Jo, da se to vypnout, ale by default je to zapnuty ... co na tom ty kretene nechapes?

    A ne, to tvoje omezeni je khovnu, protoze viz vejs, desitky si svoje nastaveni kdykoli a jakkoli menej. Jediny reseni he shapovat to na routeru, coz je vylozene pro BFUcka a kazda krabka za 3 kila to da ...

  • 19. 7. 2016 20:38

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad japa si ten BFu precte proc mu nefunguje net, kdyz mu ten net nefunguje - doma jde o jeden počítač, ten toho připojení moc nesežere. Ve firmě snad máte IT oddělení. I když pokud v něm pracujete vy, tak potěš...

    Ad co na tom ty kretene nechapes - táhni do hajzlu, ty neschopnej amatérskej burane. A nelez zpátky, dokud se nenaučíš slušnému chování.

  • 19. 7. 2016 22:18

    Jarda_P

    táhni do hajzlu, ty neschopnej amatérskej burane. A nelez zpátky, dokud se nenaučíš slušnému chování.

    Jezis, lidi, aby se nam tady Lael Ophir nezkazil!

  • 19. 7. 2016 18:18

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad ony desitky pouzivaj pro to patchovani torrent, a jeden jedinej stroj vygeneruje nekolik stovek spojeni a vycuca vse co linka da. Mno a jelikoz tech "patch" ma +- 6GB ... (kazdyho 1/4 roku) ... a tech stroju v siti muze byt taky par stovek ... lol. Mno a nejkrasnejsi na tom je, ze stim prakticky nemuzes nic udelat - no jistě. Až na to že tahle technika slouží k tomu, abyste ve firmě nemusel tahat aktualizace z každého počítače zvlášť (pokud nemáte vlastní WU server). Samozřejmě se dá nastavit jak v GUI, tak v GPO. V GPO se dá nastavit i šířka přenosového pásma. Mno a nejkrasnejsi na tom je, ze stim prakticky nemuzes nic udelat, když nevíš co děláš :)
    https://techjourney.net/media/2015/07/turn-on-updates-from-more-than-one-place.png
    https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/dn904962(v=vs.85).aspx#DeliveryOptimization_DODownloadMode

  • 19. 7. 2016 18:10

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad ty provozujes diskovy pole na widlich? No tak to potes - zase jeden co neviděl Windows Server ani zdálky

    Ad trebas openkrad, myto, rejstrik aut, ... to vsechno by melo byt ze zakona opensource. Pak by se neresilo, jak nacpat dalsi mililardy nekomu jen proto, ze vymenit to, stoji jeste vic miliard - problém není v technologii. Problém je v tom kdo ty zakázky dostává a za jakých podmínek. Když je zakázka vypsaná na míru a dostane ji firma ovládaná gaunery, která za ní inkasuje nemravné peníze o které se podělí s politiky kteří ji zadali, tak je úplně jedno, jestli dodají výsledek se zdrojákem nebo bez. Další podobnou zakázkou bývá podpora nebo změna poskytovatele podpory.

    Ad zrovna mi kolega vypravel ... jak se widle (desitky) samy opatchovaly ... a prestala fungovat i sit ... - no fuj, to už je jak na Linuxu

  • 20. 7. 2016 7:10

    BobTheBuilder
    Stříbrný podporovatel

    "A ty provozujes diskovy pole na widlich? No tak to potes ..."
    Diskovým polem opravdu nemyslím sw mirror.
    Server má řadič LSI, 15TB na discích v RAID6 a 10Gbit síťovku. Na Windows serveru to je kupodivu rychlejší, než totéž na Linuxu (samba).
    Ale připomínám, že jde o stovky stanic a odpovídající počty uživatelů. Tam už ani správu uživatelských účtů nejde dělat ručně, ale ve vazbě na personální agendu (tj. když někomu skončí pracovní poměr, automaticky se zamkne uživatelský účet apod.).

  • 18. 7. 2016 23:49

    NULL (neregistrovaný)

    "Na závěr: zkuste reálně chvíli používat MS Office a Libre Office na hromadnou korespondenci a zvlášť na tisk adresních štítků. Tady MS vede o délku koně."

    Zkusil jsem. Jediné v čem MS vede, je rozjebat s každou verzí rovnice (a možná i jiné věci) tak, aby je nikdo jiný jen tak neotevřel a když už, tak nefunkční. Na tvorbu normálních dokumentů jsou úplně stejně dostačující.

  • 19. 7. 2016 8:49

    j (neregistrovaný)

    Dalsi vec je treba vlozeny SQL query ... kdyz vemes excel, a preulozis ho v novejsi verzi opic, tak uz nikdy a nicim to query neupravis. Nehlede na to, ze ti to nabidne okynko asi tak o 3 radcich po 10 znacich ... a ten uzasnej tool co tam maj pamatuje jeste DOS, pricemz se ti podela z cekoholi slozitejsiho nez select * from x.

    Jeste vetsi zabava je, pokud hodlas pouzivat kostky a mdx ... to takhle zmenis parametr, a polovina poli se ti neprepocita. Pak ho zmenis jinak, a jsou to jiny pole ... lol.