Hlavní navigace

Mutt - Začínáme bezbolestně: pokročilá nastavení

12. 5. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes se podíváme na některá pokročilejší nastavení v muttovi, která se týkají hlaviček, vlastních klávesových zkratek a nastevením parametrů zprávy podle příjemce.

Hlavičky

Snad jen pro ty z vás, kteří to nevědí, hlavička je neoddělitelná součást emailu, která by se dala připodobnit třeba k nápisu na obálce. Obsahuje informace o odesilateli, o příjemci i o cestách, které zpráva vykonala v hlubinách Internetu.

Základ práce s hlavičkami jsme si ukázali už v prvním dílu, když jsme nastavili adresu odesilatele, ale nyní se na ně podíváme trošku zevrubněji.

Zobrazování hlaviček

Mutt nám u každé zprávy vypisuje všechny hlavičky, které zpráva kde na Internetu posbírala, což může být často nepřehledné. V souboru ~/.muttrc si můžeme nastavit, které hlavičky mutt má/nemá zobrazovat.

ignore "Received:"

Skryje všechny Received hlavičky. Druhá cesta je zakázat defaultně zobrazování všech hlaviček a následně udělat několik výjimek pro ty, které nás zajímají.

ignore "*"
unignore "From:"
unignore "Reply-To:"
unignore "Cc:"
unignore "Bcc:"
unignore "User-Agent:"

S tímto nastavením budou skryty všechny hlavičky kromě těch definovaných v unignore.

Editace odesílaných hlaviček

set edit_headers="yes"

Po vložení předcházejícího řádku do vašeho .muttrc vám editor nabídne při editaci zprávy také všechny odesílané hlavičky a máte možnost si je upravit podle svého.

Nastavení odesílaných hlaviček

Mutt se na rozdíl od jiných mailových klientů snaží odesílat hlaviček co nejméně, a proto není na škodu definovat si i nějaké vlastní.

my_hdr "User-Agent: SM Inlook, Windows game station 2010" 

Tyto informace o vašem počítači sice mnoho neprozradí, ale leckoho mohou překvapit.

Vlastní klávesové zkratky

Jste-li zvyklí na jiný textový mailer a znervózňuje vás, že ta či ona klávesa nedělá to, co by měla dělat, ale dělá něco zcela jiného, není důvod zoufat. Klávesové zkratky si můžeme snadno upravit k obrazu svému.

Pustíte-li si v muttovi nápovědu (?), dostanete seznam klávesových zkratek, jejich významů a také názvů příslušných funkcí.

Například:

T   toggle-quoted   přepnout zobrazování citovaného textu 

T je klávesová zkratka a toggle-quoted je název funkce, za kterou následuje příslušný popis. Úplně dole pak najdeme seznam nesvázaných funkcí. To jsou ty, k nimž není definována žádná klávesová zkratka. Velmi užitečnou se mi ukázala například funkce tag-prefix-cond, která aplikuje následující příkaz pro všechny označené zprávy. Ukážeme si, jak této funkci přířadíme klávesu, v našem případě to bude stříška (^).

Obecný tvar je

bind mapa klávesa funkce

Mapou se v tomto případě rozumí část muttu jako index (výpis zpráv) nebo pager (čtení zpráv).

V našem případě bude řádek vypadat takto:

bind index \^ "tag-prefix-cond"

A je to. Samozřejmě že můžete přemapovat již svázané klávesy (ono vám brzy nic jiného ani nezbude).

Parametry zpráv

V diskusi k minulému článku padlo, že mutt umí použít více signatur a zvolit tu správnou podle příjemce. Dostáváme se k velmi užitečné věci, kterou je tzv. send-hook.

Send-hook použije dané nastavení podle toho, jestli odesilatel odpovídá vzoru.

První věc, kterou uděláme, je, že upravíme definici automatického podpisu

set signature="~/automaticky_podpis"

na

send-hook . "set signature=\"~/automaticky_podpis""

Tečka jako podmínka vyhoví za všech předpokladů. Pod tento řádek přijde další

send-hook myboss@mastersofuniverse.com "set signature=\"~/uctivy_podpis";" 

V tomto případě je důležité pořadí obou hooků. Hooky jsou totiž vyhodnocovány postupně, a kdyby se stalo, že bychom obrátili jejich pořadí, mutt by nejdříve nastavil signaturu na uctivy_podpis a v dalším hooku na automaticky_podpis.

Cloud 24 - tip 1

Send-Hook lze samozřejmě použít nejen pro definici automatického podpisu, ale třeba právě i k definování hlaviček nebo čehokoli, co lze v muttu nastavit.

To by pro tentokrát mohlo stačit a příště nás čeká maturita. Začneme totiž stahovat a třídit poštu osvědčenou kombinací fetchmail&procmail, ukážeme si, jaké výhody v sobě toto řešení skrývá a jak to udělat, aby byl mutt ještě chytřejší.

Byl pro vás článek přínosný?