Hlavní navigace

Mýty a fakta: jak to bude s Ubuntu a Gnome 3

26. 4. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Kolem Ubuntu se v posledních měsících děje mnohé a uživatele především zajímá, jak to bude dále s Gnome. Objevuje se řada nesrovnalostí, mýtů a polopravd, které ještě více přispívají ke zmatku. V článku si tedy vysvětlíme, jak je to s Unity, Gnome Panelem a Shellem a jak budou vypadat příští verze Ubuntu.

Ubuntu 11.04 Natty Narwhal vyjde už tento čtvrtek (na pátek připravujeme recenzi) a přinese zásadní změny na desktopu, uživatelé dostanou nové prostředí a to bude znamenat hodně novinek. Vývoj bude navíc ještě pokračovat a další novinky nás čekají na podzim, kdy se chystá Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot.

Přestože už to máme „za pár“, panuje kolem nového Ubuntu řada zmatků, uživatelé přesně neví, co mají čekat a vzniká tak řada mýtů, které ještě více situaci znepřehledňují. Pokusíme se proto vše uvést na pravou míru a vysvětlit, jak se to vlastně má s Ubuntu a Gnome.

Fakt: v Ubuntu 11.04 bude Gnome 2.32

Přestože mnozí tvrdí, že v Ubuntu už nebude Gnome, pravda je poněkud složitější. Musíme si nejprve uvědomit, co je to Gnome. Je to sada knihoven a aplikací, které se starají o desktopové prostředí v systému. Skládá se nejméně ze čtyř komponent:

  • aplikací (kalkulačka, centrum nastavení…)
  • knihoven (gnomelibs)
  • správce oken
  • správce plochy a panelů

Zatímco správce oken (v Gnome je to Metacity) se stará skutečně jen o dekorace okýnek a možnost s nimi hýbat, dojem samotného „prostředí“ dělá poslední jmenovaný správce panelů. V případě Gnome 2 je to Gnome Panel. Ten se stará o panely, seznam aplikací, menu, oznamovací oblast a další části, které tvoří prostředí.

Unity v Ubuntu 11.04

Právě tato komponenta bude nahrazena Unity. Unity tedy není zcela nové prostředí (jako Gnome, KDE, Xfce…), ale je to jen modul do Compizu, který v Gnome nahrazuje Gnome Panel. Počítá ale s tím, že pod ním běží knihovny Gnome a aplikace v GTK+. Z tohoto pohledu se nic nemění.

Fakt: Ubuntu 11.04 bude obsahovat i Gnome Panel

Čtvrteční vydání Ubuntu 11.04 bude stále obsahovat i Gnome Panel. Důvodem je především takzvaný fallback mód, neboli nouzový režim. Unity totiž pro svůj běh vyžaduje funkční 3D akceleraci. Pokud jí počítač nedisponuje, Gnome se automaticky spustí s Panelem.

To má poměrně nepříjemný důsledek v tom, že počítače s grafickými kartami nVidia a AMD (dříve ATI) vyžadují pro zprovoznění 3D akcelerace doinstalování ovladačů. Uživatel s takovou kartou tak po prvním spuštění nově nainstalovaného systému uvidí tradiční Gnome s Panelem, pak mu bude nabídnuta instalace dodatečných ovladačů a po restartu už mu naskočí Gnome s Unity. Tohle matoucí chování ale bude dočasné a s příští verzí Ubuntu 11.10 zase zmizí (viz další kapitolu).

Do Panelu bude možné se ale přepnout i na požádání. V přihlašovací obrazovce bude možné standardně zvolit ze dvou sezení: Ubuntu a Ubuntu Classic. První jmenované sezení použije Unity (pokud máte 3D) a druhý vás „ručně“ přepne do Panelu a budete si moci užít klasické Gnome 2 se vším všudy.

Fakt: Ubuntu 11.10 přejde na Gnome 3

Velká změna se odehraje mezi Ubuntu 11.04 a 11.10 – distribuce přejde na Gnome 3. Nová verze prostředí se chová naprosto jinak a zavádí na desktopu nové pořádky. Chybí v ní například tradiční panel se spuštěnými aplikacemi, proto je nesmysl, aby se správce prostředí jmenoval Gnome Panel. Tato komponenta byla přejmenována na Gnome Shell.

Přestože se změní „podvozek“ v podobě Gnome 3, Unity zůstane stále na svém místě a bude se starat o prostředí místo Gnome Shellu. Na rozdíl od Panelu v Ubuntu 11.04 už ale Shell v 11.10 ve výchozí instalaci vůbec nenajdeme. Bude možné jej pravděpodobně doinstalovat repositářů, ale jistě nebude k dispozici ihned po instalaci.

Gnome 3 se Shellem

Opět je ale třeba nějak vyřešit nouzový režim při nefunkční 3D akceleraci, a to lidé z Canonicalu plánují vyřešit pomocí Unity 2D. To je nově připravovaná varianta Unity, která nebude vyžadovat 3D akceleraci, ale funkčně bude totožná s plnohodnotným Unity. Jednoduše to bude méně lesklé a průhledné, ale v ovládání to bude totéž.

Uživatel bude mít možnost opět ručně přepnout do 2D varianty v případě, že chce například ušetřit systémové zdroje nebo mu bude příliš mnoho efektů vadit. Bude stačit opět vybrat jiné sezení v přihlašovací obrazovce.

Pokud budu chtít Gnome 3 i se Shellem

Řadě uživatelů se rozhodnutí o odstranění uživatelsky nejdůležitější komponenty Gnome nelíbí, a tak se ptají, jak mohou u svého oblíbeného prostředí zůstat a vyhnout se Unity. Umožnit by jim to měl projekt Ubuntu Gnome Remix, což je klon Ubuntu, který do standardní instalace zařazuje Gnome 3 i se Shellem.

UX DAy - tip 2

První vydání by se mělo objevit zároveň s Ubuntu 11.04, tedy ve čtvrtek 28. dubna. Pokud si jej stáhnete a nainstalujete, dostanete systém s plnohodnotným Gnome 3. Tento projekt (zatím?) není nijak svázán s firmou Canonical a oficiálním projektem Ubuntu, takže si zatím musíme počkat na odladěnost výsledku a na to, jestli vývojářům nadšení vydrží a budou dále připravovat další a další verze.

Krátké shrnutí

Snad se nám podařilo objasnit základní fakta o vztazích mezi Ubuntu, Unity, Gnome 2, Gnome 3, komponentou Gnome Shell a Gnome Panel. Na závěr ještě stručné shrnutí celé problematiky:

  • Unity není nové prostředí, je to náhrada za Gnome Panel, respektive Shell
  • Ubuntu 11.04 bude obsahovat Gnome 2.32 a bude možné nastartovat i Panel
  • Ubuntu 11.10 bude obsahovat Gnome 3.0 a Shell v něm standardně nebude
  • v Ubuntu 11.04 bude jako fallback sloužit Panel
  • v Ubuntu 11.10 bude jako fallback sloužit Unity 2D

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.