Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (24. 10. 2007)

24. 10. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dnes se spolu podíváme na vylepšený diff, zajímavý prohlížeč a editor fotek, šikovný přebalovač balíků, hezký graf ip adres, užitečný emulátor WAN sítí a specializovaný prohlížeč erotických stránek. A nakonec na nějakou veselou blbinku.

Pdiff

Minulý týden jsem narazil na pdiff, který mi nakonec tak zajímavý nepřišel. Ale díky němu jsem objevil stejnojmený program pdiff z balíku a2ps, který produkuje hezké porovnání souborů a pro tištěné materiály (např. firemní reporty) je mnohem přehlednější než klasický diff -u.

pdiff

pdiff

Fotox

Fotox (v.27) je jedním z mnoha programů na prohlížení fotek. Vím že takových tady už bylo… Nicméně vám doporučuji zbystřit a opravdu ho vyzkoušet. Fotox mě zaujal hned několikrát. Má přesně ty funkce, které běžně potřebujete pro úpravu fotek. Ani víc, ani míň. Ovládal se mi jednoznačně nejlépe že všech podobných programů, které mi kdy prošly pod rukou. A nebylo jich zrovna málo. Má i pokročilé funkce, jako je tvorba panoramat a HDR obrázků. Tyhle funkce řeší vlastním kódem a nepoužívá externí programy. To může být pro někoho výhoda, pro jiného nevýhoda. A poslední věc, která mě na Fotoxu zaujala, byla čistota a úspornost kódu. Celý zdroják Fotoxu má pouze 3465 řádků, včetně zmíněných HDR a panoramatických funkcí! Instalátor Fotoxu má 39 řádků a je po velmi dlouhé době první, u nějž vidím, že nebyl vytvořen auto-tools-balastem a je možné se v něm reálně vyznat.

Fotox

Fotox

rpmrebuild & dpkg-repack

Rpmrebuild (2.2.0) a dpkg -repack (1.28) umí přebalit balíky. První rpm a druhý deb. Přebalit znamená, že si balík normálně nainstalujete na systém; změníte nějaký jeho soubor (např. konfigurák) a rpmrebuild (nebo dpkg-repack) vám z těchto souborů znovu vytvoří balíček. Výsledný balíček tedy obsahuje vámi provedené úpravy.

rpmrebuild

rpmrebuild

Ipmap

Ipmap (2007–10–17) se inspiroval komixem Xkcd a ze vstupu (ip-adresa velikost) generuje mapu internetu. Shodou okolností se jedná tento týden o druhou akci inspirovanou tímto komixem (komix, kopie).

Ipmap

ipmap

WANem

Minulý týden jsem v práci řešil jednu chybu, která nastávala na velmi pomalé síti. Konkrétně se jednalo o síťovou instalaci stroje v Jižní Americe ze serverů v Severní Americe. Taková věc se „móc dobře“ ladí na gigabitovém ethernetu… Takže je potřeba lokální síť trochu uskřípnout. A na to se i vám může hodit program WANem (1.1.2). Tento emulátor WAN v LAN prostředí umí emulovat všechny možné parametry sítě: propustnost sítě, ztrátovost paketů, zpoždění, měnit pořadí paketů, náhodně odpojovat…

Wanem

Wanem

Orphne

Prosím nezletilce a puritány, ať přeskočí tento odstavec. Bude totiž o specializovaném prohlížeči pro erotické stránky. Orphne (1.2) existuje ve dvou variantách. Jako samostatná aplikace běžící pod xulrunner nebo jako Firefox plugin. Jeho specialitou je prohlížení TGP. Pokud jsou na stránce náhledy vedoucí na větší obrázky, jsou tyto obrázky zobrazeny v boční listě. Navíc máte k dipozici tlačítko „Magic“, které ze stránky odstraní všechnu grafiku, která neodkazuje na obrázky. Kriticky musím podotknout, že tato vlastnost mi nefungovala u jiných webů, než které mi našel integrovaný vyhledávač orphne.net.

Orphne

Orphne

root_podpora

Blbinka

Kdyby svět vypadal jako internetové fórum.

10 nejlepších Linusových hlášek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.